Boşluğun da Bir Anlamı Var! ...(Düz Yazı)

Naime Erlaçin
955

ŞİİR


43

TAKİPÇİ

Boşluğun da Bir Anlamı Var! ...(Düz Yazı)

Gençlik yıllarımda bana matematik dersleri veren bir hocam*dan söz etmek istiyorum size.

İçine, onlarca defter doldurduğu büyücek bir çantayla gelirdi eve. İki veya üç soruyu açıklayarak çözümledikten sonra defteri bir kenara koyar ve bir yenisini kullanmaya başlardı. Ders sonunda bana bıraktığı defter sayısı genellikle 6-7’yi bulurdu. Bir gün dayanamayıp bunun bir israf olduğunu belirttim ve ondan şöyle bir yanıt aldım;

“Yazdığım sayfalar benim neler yaptığımı gösteriyor. Boş sayfalar ise, senin neler yapabileceğini…Devamını sen doldurmalısın! ”

Böylece boş sayfaların bir amacı olduğunu öğrenmiştim. Zamanla, geride kalan sayfaları doldurmaya çalışır ve enerjimi tüketirken, aslında dolanın ben olduğumu fark etmeye de başladım. Demek ki, boş bırakılan bir alan anlamlı olabiliyordu. Sonuçta o sayfalarda çözümlenenler alışılagelmiş, sıradan matematik problemleriydi ama ben, matematiğin evreni tümüyle kucaklayan soyut bir düzen, bir ahenk, bir armoni ve dolayısıyla müziğin kendisi olduğunu kavramıştım. O günlerden sonra, dinlediğim her müzik eserinde matematiksel bir yapı ve kurgu arayarak matematik ve müziği beynimde birleştirir hale geldim. Matematik, içimle adeta bütünleşmiş ve ruhumda yepyeni melodiler oluşturmuştu.

Yıllar sonra çağdaş eserlerin sergilendiği bir müzede, Miro’nun bir tablosu çıktı karşıma. Miro, tuvalin bir köşesine küçük bir figür kondurmuş ve geride kalan kısmı tek renge boyayarak resmi neredeyse boş bırakmıştı. Tablonun önünde oldukça uzun süre çakılıp kaldığımı hatırlıyorum. Gözlerimi dikerek baktığım nesnede sadece boşluk yoktu. Orada aynı zamanda matematik öğretmenimin bıraktığı kareli defterleri görüyordum. Miro, sanki geçmişi yineliyor ve “Bu boşluğa iyi bak! Yapabileceklerin burada gizli…” diyordu. Miro – matematik - kareli defterler ve duvardaki tablo birbirine karışarak içselleşiyor ve yine aynı müziği duyuyordum. Şöyle bir şarkı söylüyordu;

“Boşluğun da bir anlamı var! ”

Demek ki bizi besleyen ve güçlü kılan şey, boşlukları doldurmak için yaratılan tinsel müzikti. Sonra da bizden dışarıya yansıyan…

O halde üretim; özellikle de sanatsal üretim, tek başına pek bir şey ifade etmiyordu. Üretilen eser, içeride bestelenen müziği dışa vuruyor ve taze yansımalara veya suda yeni halkalar doğmasına neden olabiliyorsa eğer, bu sürecin sonunda “boşluk” yepyeni bir anlam kazanıyordu. Yaratıcılık da buydu işte!

Bir defasında, bir şiirimde “şair, kainatı büyütürken “ demiştim. Oysa eksik bir ifadeydi bu. “İnsan, kainatı büyütürken” demem gerekirdi. Asıl olan, üreterek boşluğu doldurmak; böylece yeni ve genişletici bir hareket başlatmaktı. Bu ise, bir anlamda hepimizin göreviydi. En azından daha yaşanası bir dünyada yola devam etmek için…

Böylesi bir düşüncenin çekirdeği matematik ve onun beyinde yarattığı müzik bile olsa, dikkate alınmaya değerdi bence. Çünkü ışık tutarak yol gösteriyordu bize.

Söyleyin şimdi bana; ruhumda besteler yaratarak, çoğalma ve çoğaltmaya yönelten bu bilim dalı; yani “matematik” sevilmez mi hiç?

Ben bir 'matematik aşığı'yım!

……………..

(*) Mahir Hocama saygılarımla…..

(16 Ekim 2003) - 'Gençler İçin Denemeler' Dosyasından.

Naime Erlaçin
Kayıt Tarihi : 16.10.2003 11:51:00
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • İcem
    İcem

    matemetik bilimle sanatın ortak adı belki. yada kesişme noktası. buradan metematik sevmeyenden sanatsever olmaz önermesi çıkarmı acaba?

    Cevap Yaz
  • Ensar Cevval
    Ensar Cevval

    Odum olası Matematiği çok sevdim,ilginçdir hiç de başarılı değilim.Sadece sayı saymak ve hesap yapmak seviyesinde kaldım.Ama içimdeki matematik aşkı bir kor gibi duruyor.Bu paylaşımınız için teşekkür ve saygılarımı sunuyorum Sevgili Ablacığım.

    Cevap Yaz
  • Ayşe Keskin
    Ayşe Keskin

    Güm Be De Güm…

    Batman ranzasında oturan çarpan
    Çilli bir yanakta açılan tohum
    Gerçekliğini kaybetmiş griden hüzün
    Bet beniz kıyısından savrulan gülle
    Anlamı karşılayan bent kuram.

    Derinin içinde kaybolan bilinç
    Çengele asılmış yokluk
    Davulun sesi
    Uzaktan
    Güm be de güm be de ………Güm!

    Gibi bir şey işte...
    Teşekkürler

    Cevap Yaz
  • Hakan Köse
    Hakan Köse

    Matematik evet, insanın beynini daima dinç, zihnini daima dingin tutmaya yarıyor, ve melodisi var, fonksiyonların eğrileri örneğin, kıvrımları ve köşeleri birer melodi, ve parametrelere bağlı olarak sürekli değişen notalar, bitmeyen bir melodi bu, tabii ki duyabilene...Sevgiyle...

    Hakan Köse

    Cevap Yaz
  • Oğuzkan Bölükbaşı
    Oğuzkan Bölükbaşı

    ben şuna yürekten inanırım, her sorunun yanıtı matematik, fizik ve tabiat ın içinde vardır yeter ki kullanmayı bilelim, yetkim olsa tüm sosyal bilim dallarında matematik, fizik ve tabiat öğrenmeti zorunlu kılardım yazının felsefi bakış açısını beğendim, lakin matematikle bulunan yaşam güzelliklerinin de anlatılmasını beklerdim, mesela bir oyun teorisinin yaşamla birleştirilmiş örneklerini, mesela koordinat sistemlerinin yaşama aktarılışını, sevgili erlaçin bir yazıda bunu da yapacaktır eminim.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (10)

Naime Erlaçin