Birdik Bir İdik...

Bir Mim Kemal Ertuğrul 2
99

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Birdik Bir İdik...

Birdik
Bir idik
Bir ilk
Bir ilik...

Biriktik..!

Birdir
Birdik

Önceleri
Yeşildi
Sarıdan
Sonra
Kırmızı..!

Bir / bir
Beraberlik..!

Bir Mim Kemal Ertuğrul 2
Kayıt Tarihi : 13.2.2009 09:54:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Ahmet Emer
    Ahmet Emer

    bÜYÜK şAİR' E VE eTNİKa' YA TEŞEKKÜRLER.KUTLARIM.

    Cevap Yaz
  • Zafer Zengin
    Zafer Zengin

    Merhaba usta, beğendiğim şiiri oturup didikledim. dilim buna elverdi, çabaladım, emek verdim. kabul olsun.


    Birdik
    Bir idik
    Bir ilk
    Bir ilik...

    ' birdik ' varoluş kaynağının tekilliği ile yola çıkış. ' bir idik' birden çok etmenin giriş olduğu, 'bir ilk' daha sonra çok olmak ve çokluğun içinde 'kendimiz olma' durumunun anlatımı. birey kendi farkına vardığında kendini keşfetmesi 'bir ilik' kök hücreden çıkışla birlikte, özü bir olmakta yakalamak. varol olmanın kaynağının herkeste aynı oluşu fakat ardında saklı duran cinsel, etnik, sosyal, psikolojik farklara gönderme var. öz üzerinde durunca farklılıkların kaynağının 'bir'e' bağlanmış olması belkide bu yüzden.


    Biriktik..!
    bilincimizin gelişmesi ve bunu medeniyeti oluşturan yansımalarına bakıldığında, bin yıllardan bu yana süre gelen gelişmelerin ve insanlığın birikimleri üstüne yöneliyor. evet biriktik ve yabancı olduğumuz, farkında olmadığımız milyonlarca şeyi keşfettik, biriktirdik.


    Birdir
    Birdik
    farklı değiliz, çok aynıyız ve özüz manasında gönderme var. birin içinde 'insan' vurgusu çok gizli gibi görünsede, çoğulluktan ziyade milyarları aynı çizgiye getiren 've insan' olma çizgisine dikkat çeken dizeler.


    Önceleri
    Yeşildi
    Sarıdan
    Sonra
    Kırmızı..!
    yorumlar elbette herkese göre farklı olsada şairin alttan alttan bir medeniyet ve insanlığın gelişimine dikkat çekişi var. resmi tarihin haricinden ortak miras olan bir sürecin farkındalığını renklerle göstermiş.
    medeniyetin gelişmesi esnasında kazanılan ve kaybedilenler üzerine dikkat çekerken o çok severek anlamlandırdığımız renkleri kullanmak basit gibi görünsede, ırk renkleri, mevsimsel değişimler bile bu dizelerin içinde hayat bulabilir. filozofik bir yaklaşım var ve sanırım bu dili şairin bakışındaki ayarla görmek çok kimseye nasip olmayacaktır.
    yaşanan günlerin kırmızıya çalışı ise bir sonuç olarak ortada. elbette ideolojik bakışla çok objektif bir söylem çatışıyor görünsede, şair özgür kimliği ile insanlığın varması gereken noktanın hepsinin ortak noktası ve faydasına olduğunada gönderme yapıyor.

    Bir / bir
    Beraberlik..!

    üstünlük, güçlünün hakimiyeti karşısında aynı olmak ve yanyana durmayla alakalı dizeler. eşitlik öne çıkarılarak, ayrışma ve zıtlıkların gereksizliğine göndermeler çok zekice tsarlanmış ve ancak şiir diliyle anlatılabilir bir şey olduğunu göstermiş. zira zıtlık ve ayrışmalar siyasi, dini, etnik yapılar üzerinden görünsede, en azından 'yaşama hakkı' konusunda herkesin aynı hikayeyi yaşadığı, aynı şeyi aradığı ve aynı derecede eşit olduğunu dile getiriyor.


    şiir tüm yukarıdaki değerlendirmeler haricinde, aşkın ve sevginin paylaşımında insanların eşit ve aynı olmasına dair göndermeleri ile 'sevginin ve aşkın olduğu yerde insan vardır, insan cinsiyetsizdir. cinsiyeti olan dişi ve erkektir' diyerek, bilinçli insanın çok farklı bir gözle değerlendirmelerini okuyucusuna söylüyor.
    evet bu şiir konusuyor. belkide bak gel yanıma birlikte 'bir' olmaya giden yolu görelim, yaşayalım manasında el uzatıyor. çeşitliliğinde 'bir' çıkışlı halinin rengarenk çiçekleri, kadınları, erkekleri kısacası hayatı anlatığını dile getiren düşündürücü çalışma.


    kutlarım.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (2)

Bir Mim Kemal Ertuğrul 2