Bir Zamanlar Şiiri - Hüseyin Cavid

Hüseyin Cavid
24 Ekim 1882 - 5 Aralık 1941
8

ŞİİR


10

TAKİPÇİ

Bir Zamanlar

Bir zamanlar senin pembe gölgende,
Pek bahtiyar idim nazlı dilberim,
Henüz bahtiyarlık duyulmaz bende,
Yalnız gülümserdi mahzun gözlerim.

Ayrılık ne yaman dert imiş, aman!
Sensiz halim günden güne perişan,
Vuslat demlerini arar da her an,
İzler yollarını yorgun gözlerim.

Sensiz bütün duygularım bunalmış,
Zihnim, fikrim durmuş, hep donakalmış,
Uykum çekilmiş, gönlümü gam almış,
Yalnız arar seni vurgun gözlerim.

Hüseyin Cavid
Kayıt Tarihi : 17.4.2015 12:00:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Cihat Şahin
    Cihat Şahin

    Şiirde her kıta nesirdeki birer paragraf gibidir. Yani şair bir dörtlükte bir konuyu anlaşılır şekilde özetlemiş olmalıdır ki muhatap ondan azda özü öğrenmiş olsun. Bu şiirin şiir olma özelliğinin olmazsa olmazıdır. Halbuki şair bir dörtlükte iki tezat'ı bir araya getirmeyi başarmış artı bir de dördüncü mısrada bir tuhaf mısraya daha imza atmıştır ki o da;" "Yalnız gülümserdi yalnız gözlerim" ifadesidir. Bu ifade tarzı daha önceki mısralarla asla bağdaşmıyor. Ama "Yalnız gülümsüyor mahzun gözlerim" tarzında bir ifade kullansaydı dörtlüğün öteki mısralarıyla daha uyumlu ve şiirin mana bütünlüğü cihetinden daha tamamlayıcı ve anlaşılır olurdu diye düşünüyorum.

    Cevap Yaz
  • Cihat Şahin
    Cihat Şahin

    Şair öyle demiyor hamfendi." Bir zamanlar senin pembe gölgende" "pek bahtiyar idim nazlı dilberim" diyor. Yani bahtiyarlığı zaten yakalamış şair. Fakat daha sonra bu söylediğini unutmuş olacak ki " Henüz bahtiyarlık duyulmaz bende" diyor. Bu ne demektir? Ben bahtiyarlığı hiç tatmadım demektir. Eğer bulduğu bahtiyarlığı her hangi bir sebepten dolayı kaybettiğini ifade etmek isteseydi önce bunun nedenini zikretmesi gerekirdi. Yoksa bu tür muğlak ifadelerle bizim gibi şuura pek muhtaç ve müştak olanlara nasıl şuur bahşeder?

    Cevap Yaz
  • Cihat Şahin
    Cihat Şahin

    Şair ilk dörtlüğün ikinci mısrasında "pek bahtiyar idim nazlı dilberim" derken aynı dörtlüğün üçüncü mısrasında bir önceki mısrada söylediğini inkar ederek ;" Henüz bahtiyarlık duyulmaz bende" demiş ve bir kafiye uğruna ne yazık ki safiye'yi kurban eylemiş.Yani mana lafza feda olmuş. Çünkü iki mısra arasında müthiş bir tezat söz konusu vesselam.

    Herkese hayırlı çalışmalar.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (3)

Hüseyin Cavid