Bir Tutam Tuz! ... (Düz Yazı) Şiiri - Yo ...

Naime Erlaçin
955

ŞİİR


43

TAKİPÇİ

“Dil bir özgürlük aracıdır” diyerek girelim söze. Oysa aynı dil, hakim gücün sesi de olabilir pekala. Bir bakıma değişimin alt yapısını hazırlarken, diğer taraftan statüko’ya hizmet vermek suretiyle değişimi pekala engelleyebilir.

O halde “dil”den sanatsal anlamda nasıl yararlanmalı?

Dil, düşünceyi yaratırken aynı zamanda onu etkileyip yönlendirir. Bir başka deyişle fikrin oluştuktan sonra, “dil”e geri dönerek onun zincirlerini çözmek ve otoriteye başkaldırmasını temin etmek gibi bir görevi olduğunu varsayıyorum. İşte ancak o zaman, “değişim-etkileşim-yeniden değişim” sürecinde etkin bir rol oynayacağını farz ediyorum. ”Dil” derken yalnızca konuşma ve yazma dilini kast etmiyorum tabii ki. Müzik, resim, heykel, tiyatro, sinema, mimari; hatta giderek medya ve teknoloji de dahil olmak üzere tüm görsel, işitsel ve yazınsal uğraşı alanları ve genelde sanatın bütün dallarının dilden yaratıcı ve yenileyici bir araç olarak faydalanmasından söz ediyorum. Eğitim alanındaki kullanımı ise şimdilik konumuz dışında. Zira orada resmi ve sistemin müesseseleriyle birlikte ortaya koyduğu tercihleri devreye giriyor. Ben burada özel-özerk kurum ve kişilerin sorumluluk anlayışını; dilin özgürleşmesini ve aynı zamanda özgürleşme sürecine olan katkısını sorguluyor ve vurgulamaya çalışıyorum. Bilincin gelişmesine koşut olarak ulaşılan bir durumdur bu. Kısaca demem şu ki, sorumluluk en başta BİLİNÇ geliştirmeyi kapsıyor.

Tek başına dil fazla bir anlam taşımaz. Bilinçle birlikte belirli bir amaca yönlendirildiğinde ise “çok şey” olabilir. Elle tutulur ve işlevsel bir araca dönüşür. Statüko’ya karşı bir duruşa sahip dil üretmenin hiç de kolay olmadığını biliyorum. “Eski” yıkıldığında ve “yeni”ye geçiş döneminde genellikle bir kaos ortamı oluşur. Bunu engellemek ise yeni oluşumun ön hazırlığını ve planlamasını iyi yapmakla mümkündür ancak. Ana amaç, değişimin doğasında taşıdığı sancıyı asgariye indirgemek olmalıdır.

Tamamını Oku
  • Kâmuran Esen
    Kâmuran Esen 28.04.2004 - 18:09

    Eğitici, öğretici, yol gösterici denemen için teşekkürler.......Bireysel de olsa, çaba göstermeye devam......Sevgiyle kal.

    Cevap Yaz
  • Musa Zından
    Musa Zından 28.04.2004 - 16:24

    mesele antoloji koşullarında ancak bu kadar özetlenir ve bu kısa özette sanata ve insana dair (benimde katıldığım)süreçlerin , eh artık bizim ülkemizde niye başarılamadığına, bu kadar sekteye uğradığına ya da uğratıldığına ilişkin soruların yanıtlarını (aydın, entellektüel, sanatçı ve insan kim olursak olalım) hemen şimdi vermek zorundayız...düşüncelerinize katılıyor, destekliyorum...bu tür denemelerin çoğalması dileğiyle...

    musa zindan

    Cevap Yaz
  • Sevgi Şenlikci
    Sevgi Şenlikci 28.04.2004 - 13:18

    Bu güzel, etkileyici ve bilinç kapsamında yazınız için teşekkürler hocam.
    Her bir paragrafı sindirerek okudum.
    Bilinci açık toplumlara...Sevgiler

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 3 tane yorum bulunmakta