'"Bir Sinek Bir Kartalı Salladı Vurdu Ye ...

Ahmet Bektaş
829

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

'"Bir Sinek Bir Kartalı Salladı Vurdu Yere" Yazım

Bir Sinek Bir Kartalı Salladı Vurdu Yere

“Bir sinek bir kartalı salladı urdu yere
Yalan değil gerçektir ben de gördüm tozunu” Yunus Emre

Yunus burada ne demek istemiş?
Birkaç açıdan bakmak istedim.

Avcı sohbetlerinde anlatılan palavraları bilirsiniz. “Meşelikte kocaman bir aslan gördüm” der biri. Diğeri; “Olmaz buralarda aslan yok”. “O zaman ayıydı” der palavracı. Diğeri “Hayır ayı da yok buralarda”. Bu sefer palavracı; “O halde meşelik neden kımıldadı? ” Buna benziyor. Bir olayı nakledenler açısından, mesela tarihsel kahramanlıkları abartılı anlatırlar ya da ırksal veya dinsel konuları anlatanlar abartır! Bazen o kadar abartı olur ki Yunus’un dizelerindeki duruma benzer! Tozu görünce, kartalı da toz içinde görünce, sineği de üzerinde uçuyor görünce. Günümüzdeki abartılı anlatımlara işaret etmiş. Görünen her zaman hakikati tam karşılamaz. Meselenin başka boyutlar da vardır, gibi.

Yunus hiç bir şeyi boşa dememiş.

Bir başka açıda şöyle;
Kartallar diğer kuşlardan hem güçlü hem daha yüksekten uçarlar, gözleri keskin, gagaları yırtmaya müsait, pençeleri çengel, güçlü. Yumurtadan çıkan ilk yavru diğer yavruları öldürür, anne kartal bu katliama göz yumar. Egemenlerin kendi aralarındaki mücadelesine benzer. Kardeş katilidirler. Hanedanlık kavgalarını bilirsiniz; kardeşler birbirini çeşitli entrikalarla öldürür, öldürtür! Baba oğul arasında bile bu hanedanlık mücadelesi olur. Şehzadelerin katledilmesine bile müsaade edilir!

Birinci ve ikinci Dünya Savaşlarında egemenler birbiri ile kıyasıya savaştı aynı dine mensup olmaları ya da aynı coğrafi birlik içersinde olmaları, kardeş sayılmaları bile bu savaşlarına mani olmadı!

Kartal güçlü ve kartalla temsil edilen hava gücü! Egemenlerin hava üstünlüğü açık. Kartala karşı sinek hükmünde, diğer toplumların hava gücü. Kartalın yiyeceği sinek değil. Kartallar yırtıcı kuşlar ve sinek avlayamazlar. Sinek kartaldan küçük olsa da kartala av olmaz. Kartal bir şekilde ya hastalanır ya başka nedenle yere düşünce, toza bulanır, kokuşur, üzerine sinekler konar. Sineklerin üremesi kartala oranla çok çok yüksek. Nesil olarak evrimsel süreçte kartal nesline göre sinek neslinin ortadan kalkması tehlikesi yoktur.

Başka bakışla ileri egemen toplumlar kartal olsun, geri toplumlar da sinek. Tüm ileri toplumlar büyük imparatorluklar içlerinden parçalanarak yıkılır. Çapulculara yem olur. Sinekler sefil görünümlerine rağmen her yerdeler. İnsanların eline yüzüne konup rahatsız ederler, belediyeler sinek ilacı sıkar sokaklara çünkü ortamını bulunca istila ederler her yanı. Kartallarla mücadele diye bir durum yok aksine koruma altına alınıyorlar. Nesli tükenmesin diye.

Evrensel sistemde güçlülük boyuta izafi, sineğin cüssesine göre yaptığı işler kartalın cüssesine göre yaptıklarından fazla. Bu nedenle Dünya üzerindeki toplumsal kavgalara dikkat! Diktatörlerin demir yumruklarına rağmen sinek hükmünde gördüğü sefil halkları tarafından günümüzde (Dışarıdan verilen destekler, geri toplumların ileri toplumların güç mücadelesinde piyon olmaları ayrı bir konu) yıkılmaları güç konusundaki anlayışı adeta değiştiriyor. Şimdi yeni moda tabir “Sinek gibi çoğalmak! ” Nitelik ikinci planda kalıyor, çok olmak birinci planda. Şöyle düşünülür; “Kartallar güçlü olsa da sinekler çok! ” Hani Nasrettin Hoca fıkrası var; Hoca koyun sürülerinin geçtiği güzergaha çalı ekmiş, çalılar büyüdüğünde koyunlar oradan geçerken çalılara sürtünecek, üzerlerindeki yünler çalılara takılacak; Hoca onları toplayıp, pazarda satıp kazandığı para ile borcunu ödeyecek!

Güçlüler zaten birbirini yok etmek ister. Zayıflar bol bol üresinler ki güçlüler zayıf düşünce üzerlerine çullansınlar! Yani meydan sineklere kalsın!

Yunus’un alaylı mesajı güçlü olanın her durumda gücünün geçerli olmadığı ve çok olanın küçük de olsa büyüğü mağlup edebileceğine işaret.

Son tahlilde; palavracılık karın doyurmaz, çalılardan toplanan yünle borç ödenmez, sinek gibi çoğalmayla da kartal olunmaz!

Selametle,

Ahmet Bektaş

Ahmet Bektaş
Kayıt Tarihi : 19.2.2013 08:19:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Son tahlilde; palavracılık karın doyurmaz, çalılardan toplanan yünle borç ödenmez, sinek gibi çoğalmayla da kartal olunmaz!

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Ahmet Bektaş