İnsanoğlunun en çok başvurduğu şeylerden birisi de boş işlerle uğraşmasıdır. Olur, olmaz yerde ve zamanda, olur olmaz konuşmak neredeyse sıradan olaylar oldu günümüzde.
Derler ya “İnsanın yapacak doğru dürüst bir işi olmayınca diline vururmuş”. Özellikle de sanal âlemde bedava laf üretmek daha kolay olduğundan doğru dürüst konuşmayı bile beceremeyenlerin, insanların başına filozof (!) kesilmeleri ise bu kısa yazının konusu değildir. Konumuz bildiğini doğru dürüst anlatmakla sınırlıdır.
Bu dünyanın hay huyu içinde yeri ve zamanını iyi belirlemek koşuluyla kişinin, başkalarına söyleyeceği bir sözünün olması güzeldir. Güzeldir de, söyleyeceği sözün ifade etmiş olduğu şeyi kendi hayatına mal etmemişse zaten hiç söylememelidir. Çünkü sözler hareketlerle desteklenmiyorsa hiçbir kıymet ihtiva etmezler.
Öte yandan insan lafı evirip çevirmeden dosdoğru söylemelidir. Bir de tabi muhatabının yüzüne bakarak konuşmalıdır. Lafı dolandırmak demek kişinin kendisine güvensizliğini gösterir. Bu sebepten muhatabı için bu durum çok önemli bir koz olabilir ve bir gün hiç ummadığı bir zamanda bu koz kendisine çekilebilir.
Bir de söylenilen sözün altında kalınmamalıdır. Söylediğinin bir fikri alt yapısı olmalıdır. Aksi bir durum muhtemel bir itiraz ya da eleştiri karşısında kişinin bocalamasına sebep olabilir.
Yanlış ya da eksik bile olsa eksiği, yanlışlığı kesin bir biçimde kanıtlanıncaya kadar söylenilen sözü savunmak ne olursa olsun kişinin boynuna borç olmalıdır. Sözünün sahibi olmak bunu gerektirir.
Bir şey söyle sözün olsun. Kim bilir belki söylediğinle güne not düşmüş olursun. Söylediğin doğruyu işaret ediyorsa eğer insanlara yol gösterir, ışık tutarsın. Şayet yanlışsa bir düzelten nasılsa bulunur.
Bu halde bile yapmış olduğun yanlışın düzeltilmesinden dolayı ortaya bir doğru çıktığı için yine de bir hizmette bulunmuş olmanın onurunu taşırsın. Ve tabi ki yanlışının düzeltilmesini içine sindirip kabullenmeyi başarabilmişsen./25.06.03
Recep Akıl
Kayıt Tarihi : 9.4.2011 12:59:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!