Bir Devrimcinin Armonikası Şiiri - Yorumlar

İsmet Özel
69

ŞİİR


915

TAKİPÇİ

Binlerce binlerce çocuk
koşarak dokumuş benim kumaşımı
hançeremdeki bu şehrin
o geçimsiz mushafı
vardım dayandığım parmaklığına o büyük hesapların
Hazırım ey kalaycı çırakları ve güyümcüler
ey rakı sürülmüş yaralarım gövdeleşin

Tamamını Oku
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 19:42

    Geçmiş olsun Naci ağbi, umarım sağlığına kavuşur...

    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 19:27

    Nurani bey daha çok Nietzsche sitili dövüşüyor, sağı öldürür bilirizde solu feci halde süründürür Tuğlu hocam.

    Cevap Yaz
  • Meneviş Köylü
    Meneviş Köylü 18.01.2012 - 19:15

    Mehmet bey,

    Ben sizin yüzünüze bir şey demek istersem, Mehmet bey, diye başlarım. Prizma yüzlü dediğim zaman size n'oluyor da bunca açıklamalı dil döndürüyorsunuz, anlamış değilim.

    Sizi zaten biliyorduk, birkaç defa da yazmıştınız kullandığınız rumuzları. Prizma yüzlü Nadir yeni basmasıyla kenar hakemliğine soyunmuş bayrak kaldırıyor. Bırakın soytarılığı efendim!.

    ulaşamadığı ciğere mundar diyen kedi misali...
    Burada yazan bayanlara, ben dahil 'kenar mahalle dilberi' diyebilecek durumlara düştünüz. Biz sizin demenizle ne hanımefendi, ne dilber, ne bilmem ne olmayız Mehmet bey.

    Diğer rumuzlarınızı kullanmak istemiyorsunuz da, antolojiye iptali için kaç kere yazmışsınız da, iptal etmemişler de... Ya hu onlar iptal etmedi madem, siz niye hala o rumuzlarla yazıyorsunuz, kendinize hakim olamıyor musunuz MEHMET BEY?

    Aslında siz çıktınız meydana da size söylüyorum öbür prizmalar işitsinler, pasiflenme, yasaklanma hikayeleriyle ruh bozukluğunuzu şiir bahçesinde temiz havaya çıkartıyorsunuz. Tutup bize dilber diyecek kadar cesaretlendiğiniz de oldu. Hem de kenar mahalle dilberi.

    Algı sorunum yok, cahilliğinize veriyorum.

    Cevap vermeyin, sizin de yolunuz açık olur inşallah.

    Saygılar,

    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 19:15

    Maslow teorisinin veya ihtiyaçlar hiyerarşisi teorisi, ABD'li psikolog Abraham Maslow tarafından 1943 yılında yayınlanmış bir çalışmada ortaya atılmış ve sonrasında geliştirilmiş bir insan psikolojisi teorisidir.

    Maslow teorisi, insanların belirli kategorilerdeki ihtiyaçlarını karşılamalarıyla, kendi içlerinde bir hiyerarşi oluşturan daha 'üst ihtiyaçlar'ı tatmin etme arayışına girdiklerini ve bireyin kişilik gelişiminin, o an için baskın olan ihtiyaç kategorisinin niteliği tarafından belirlendiğini sözkonusu etmektedir. Maslow'un kişilik kategorileri kendi aralarında bir dizilim oluştururlar ve her ihtiyaç kategorisine bir kişilik gelişme düzeyi karşılık gelir. Birey, bir kategorideki ihtiyaçları tam olarak gideremeden bir üst düzeydeki ihtiyaç kategorisine, dolayısıyla kişilik gelişme düzeyine geçemez.

    Maslow, gereksinimleri şu şekilde kategorize etmektedir.

    1.Fizyolojik gereksinimler(nefes,besin,su,cinsellik,uyku,denge,boşaltım)
    2.Güvenlik gereksinimi(vücut,iş,kaynak,etik,aile,sağlık,mülkiyet güvenliği)
    3.Ait olma,sevgi,sevecenlik gereksinimi(arkadaşlık,aile,cinsel yakınlık)
    4.Saygınlık gereksinimi(kendine saygı,güven,başarı,diğerlerinin saygısı,başkalarına saygı)
    5.Kendini gerçekleştirme gereksinimi(erdem,yaratıcılık,doğallık,problem çözme,önyargısız olma,gerçeklerin kabulü)

    Maslow'a göre birey için o an baskın olan gereksinimler hangi kategoriye ait gereksinimler ise, diğer deyişle günlük etkinlikleri ağırlıklı olarak hangi gereksinimleri doyurmaya yöneliyorsa, kişilik gelişmişlik düzeyi de onun istencinden ya da seçiminden bağımsız olarak bu gereksinim kategorisine karşılık gelen düzeyde bulunacaktır.

    Belirli bir kategorideki gereksinimler tam olarak karşılanmadan kişi bir üst düzeydeki kategorinin gereksinimlerini algılamaz, böyle gereksinimleri yoktur. Örnek olarak günlük olarak karnını doyurabilen fakat güvenlik içinde bulunmayan, kendini sürekli olarak olası bir tehdit altında algılayan bir insanın, dünya görüşünü geliştirmek için kitap okumak gibi bir gereksinimi yoktur.

    Belirli bir gereksinim kategorisindeki gereksinimlerin karşılanması durumunda kişi, bir üst kategorideki gereksinimleri karşılamaya yönelecektir. Bu durum kişilik gelişme düzeyini de bir üst düzeye sürükleyecektir.



    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 19:13

    Brooklyn, New York'da doğdu ve orada büyüdü, Maslow yedi kardeşin en büyüğüydü. Ailesi yahudi asılllı ve kültürsüzdü. Kendisi düzenli ve ağırbaşlı bir yapıya sahipti. Çocukluğu, hatırladığı kadarıyla yalnız ve oldukça mutsuz geçmişti çünkü, dediğine göre , 'Ben hiç yahudi komşuların olmadığı bir yerdeki tek yahudi çocuktum, bu sanki beyaz çocukların okuduğu bir okulda tek siyah çocuk olmaya benziyor. İşte bu yüzden kendimi hep dışlanmış ve mutsuz hissediyordum. Ama bu sayede laboratuvarlarda ve kitapların arasında büyüdüm.' University of Wisconsin'de psikoloji bitirdi. Ardından, ilk kuzeni Bertha ile Aralık 1928'de evlendi ve üniversitede onu en çok etkileyecek olan hocası Harry Harlow ile tanıştı. Onunla beraber dominantlık savaşı ve insan cinselliği üzerine araştırmalarda bulundu.Bu araştırmalardan sonra kendini biraz daha ilerletmek istiyordu.Bu sebeple Columbia University' e geldi. Burada küçük çalışmalar yaparken ikinci akıl hocası Alfred Adler ile tanıştı.


    Maslow 1937 den 1951 e kadar Brooklyn College'de gorev yaptı. Burada iki tane daha akıl hocası buldu; Antropolojist Ruth Benedict ve Gestalt psikolojist Max Wertheimer. Kendisi profesyonelliğe ve bireyselliğe hayrandı. Bu iki konuyu beraber ele almak istiyordu. Bu sayede 'Muhteşem insan doğasını' anlayabilecekti. Maslow bu iki davranış hakkında notlar almaya başladı. Bunlar üzerine çok geniş yazılar yazdı.Bu çabalar sonunda Maslow' s hierarchy of needs ,Metamotivation, self-actualizing ve peak experiences gibi çalışmalar ortaya çıkmıştır.Maslow yazdıklarıyla 1950'li ve 1960'lı yıllarda humannistik psikoloji öğretiminin lideri oldu.Bunların neticesinde Amerikan Humanist Derneği tarafından yılın hümanisti ödülünü almıştır.

    Ölümü [değiştir]Maslow ömrünün son yıllarını (1951-1969) Brandeis University'de profesörlük yaparak geçirir.1969'da dinlenmeye çekilerek Californiadaki Laughlin Institute'de dostlarının yanına taşınır. 8 Haziran 1970'de kalp kirizi sonucu ölür.



    Wikipedia böyle diyor...

    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 19:01

    Tayin edelim Çemişkezekte çalışsın biraz..Orada MASLOW teorisi öğrenir belki.

    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 18:56

    Emekli keseneğinden keseriz artık Tuğlu hocam..olmazsa uzaklaştırma veririz bi süre. :)

    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 18:18

    NİETZSCHE' nin tanımı gibisin Nurani bey...


    İşte benim filozof denince anladığım şey: varlığıyla herşeyi tehlike içine sokan korkunç bir patlayıcı..


    Çok uzun yazıyorsun seyirci kalkmak üzere.Bilgine dostum.

    Cevap Yaz
  • Feyzi Kanra
    Feyzi Kanra 18.01.2012 - 18:12

    Mehmet Kartal 4:Ben sizin ne yaşınızı ne başınızı öğrenebildim.Şöyle bir meydana çıkın bakalım korkmayın cesur olun.En büyük esaret korkaklıktır.Nefsine yenilen insan dünyaya esirlikten kurtulamaz.Şöyle hayat hikayenizi bir görelim bakalım ondan sonra eşit şartlarda muhabbet ederiz.Yoksa gizlenen korkaklarla benim bir işim olamaz vesselam.

    Cevap Yaz
  • Muzaffer Akın
    Muzaffer Akın 18.01.2012 - 17:13

    THE SİLENCE OF THE LAMBS... yeni bölümleriyle seyirciyle buluştu nihayet.Hadi hayırlısı.Kavi tutun Nurani kardeş :))

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 70 tane yorum bulunmakta