BİR BERRAK UMMAN
Bir su taneciğini düşünün.Her ne kadar hayatın bir parçasıysa da tek başına bir anlamı olmaz.ister temiz olsun, isterse kirli; hayatını ya bir güneşle yada kendi kendine bitirir.Bunlardan milyonlarca olduğu zaman nehir, hatta umman (okyanus) olur.
Peki bunlar biryerde birikmiyorsa buna umman diyebilirmiyiz? Elbette hayır.Bunları toplayacak, bir arada tutacak bir yer olması gerek.
Umman demiştik.su taneciğinin kirliliği ummanda gözükmez.Ancak ummanı oluşturan su taneciklerinin çoğu veya hepsi kirli olursa işte o zaman içinde ve dışında hiçbirşey yaşamaz.
Şu ana kadar anlatmak isteyipte anlatamadığım sözleri açıklayacağım.
Bir su taneciği demiştik.Su taneciğini bir insan olarak düşünelim.Ummanı ise toplum! Bir insanın tek başına bir anlamı olmaz.İster temiz olsun, ister kirli.Ne üreyebilir, nede yaşayabilir.
İnsanın çoğunluğuna TOPLULUK denir.Yani HALK.Bu topluluk temiz ve dürüst olsun, geleceğe çok şeyleri taşırlar.İçinde bir tane kirli olsa bile kaybolur gider.Ancak hepsinin yada çoğunluğunun kirli olduğunu düşünürsek, işte o zaman büyük felaketler baş- lar.Ahlaksızlık, hırsızlık, yolsuzluk ve niceleri.
Peki! Bunları nasıl bir yerde tutabiliriz? Gerçekte hepsi bir yerde duruyorlar, ama nasıl?
Bunları bir yerde tutabilirsek (kanaatimce) kimin ne olduğunu daha iyi anlayabiliriz.Çünkü kötülük azınlıkta.Bu azınlık ise iyilerin içinde elbet düzelecektir.Demiştim ya, nasıl? Bunu başarmak o kadar zormu? 20 asırdır bunu başaramamışız.Yada başardığımızı sanmışız.Hepsi dağınık.Kimin ne olduğu belli değil.Bazan dürüst bildiğimiz insanlık dünyanın en adi mahlukatı oluveriyor.
Düşüncelerimizin bir umman, ancak temiz bir umman olması temennisiyle.
Rafet MadenKayıt Tarihi : 18.8.2007 22:23:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu yazım 1996 yılında KÜTAHYA Simavda ANADOLU GAZETESİ'nde yayınlanmıştır.
Münir ÜSKÜDAR
tebrikler yazınız için...selamlar...
TÜM YORUMLAR (3)