Dördüncü Film karesi:
İlk kareden beri 13,82 saniye geçmiştir. Sıcaklık 3 milyar Kelvin derecedir. Bu sıcaklık elektron ve pozitron eşik sıcaklıklarının altıdır. Başlangıçtaki evrenin çoğunluk yapı taşı konumunda olan elektron ve pozitronlar; yeniden yaratılamayıp, hızla yok olmalılardır.
Elektron ve pozitron çiftinin yok olup yeniden yaratılamamasıyla salınan enerji evrenin soğuma hızını yavaşlatmış olacaktı.
Nötrinolar elektron, proton ve fotondan % 8 kadar daha soğuk olduğu değerlenmekte. Artık nötrino sıcaklıktan etkilenmez olmalı. Bir başına buyruk hal ile dönmeliler. Bu evreden sonra, evrenin sıcaklığı derken, foton sıcaklığını anlayacağımız düşünülmelidir.
Evrenin enerji yoğunluğu, sıcaklığın dördüncü kuvvetinden biraz azdır. Buda yok olan elektron çiftinin saldığı enerjiden kaynaklanmakta olduğu bilimsel çevrelerin öngörüleridir.
Bu aşamada evren, helyumun kararlı çekirdeklerini oluşturmasını sağlayacak kadar, yeterince soğuktur. Helyum çekirdeğinin iki aşamada gerçekleşeceği bilinmektedir. Çünkü evren çok hızla genişlemektedir. Birinci aşamada, önce bir proton ve bir nötrondan döteryum hidrojen çekirdekleri oluşmuştur. Fazla enerji ve momentum fotonlarca götürülmüş olmalı diye bilinmektedir.
Önce: 1-Bir proton ve bir nötron çekirdekli hidrojenler oluşur.2-İkinci aşamada iki protonlu ve bir nötronlu çekirdekler boy gösterir bunlar döteryum hidrojendir. Ya da hidrojenin çekirdeği bir nötronla çarpışırsa çekirdek bir proton iki nötronlu yapılar trityum ortaya çıkar.
İkinci aşamada, birinci aşamanın hidrojeniyle, henüz bir proton bir nötron birleşimli olan çekirdek yapılar; protonla çarpışırsa, iki proton bir nötronlu helyum3 çekirdekleri oluşturur olmalılar. Yine birinci aşamanın bir başka bir proton ve bir nötronlu yapı çekirdekleri aynı zamanda, nötronlarla da rast gele çarpışarak birinci aşama hidrojen çekirdeğini; bir proton iki nötronlu trityumlu yapı olan, hidrojenin en ağır izotopu çekirdeğe dönüştürmelidir. Doğal seyir bunu öngörmekte.
Döteryum bir nötronla; trityum bir protonla çarpışarak, her ikisi de; iki protonlu iki nötronlu normal helyuma dönüşürler. Azda olsa, nötron; protona dönüşmektedir. Artık dengeler,%17 nötron ve %83 protondur diye durgun madde yapıları değerlendirilir.
Beşinci Film karesi: Şimdi sıcaklık 1 milyar kelcindir. Birinci kareden beri sadece 3 dakika ve 2 saniye geçmiştir. Elekten ve karşı çifti yok olmuştur. Bu aşamadan sonra evrenin ana yapı taşları foton, nötrino ve karşı nötrinodur. Teorinin gözü ve matematik gerektirme böyle hesaplanıp belirtilmektedir. Yok, olan elektron pozitron çiftinin saldığı enerji yüzünden, sıcak fotonlar nötrinolardan %35 daha sıcaktırlar, denir. Helyum, trityum ve döteryum çekirdekleri mevcuttur. Döteryum gevşek bağlı olduğundan, henüz bu sıcaklıca da uzun süre kendi başına var kalamaz.
Bu karedeki evrenin ayırt edici bir durumu da, gayrı serbest nötronun bozunumu önemli ve kaale alınır olmaya başlanmış olunmasıdır. Her yüz saniyede bir 10 nötron, çarpışarak değil de, kendi kendine bozunarak protona, dönüşür. Şimdi nötron proton dengesi %14 nötron, %86 protondur biçiminde olmuş olması gereklidir. Bu tespit karesi artık, filmimizi biçimlendirmektedir.
Beşinci karede biraz sonra, sıcaklık döteryum çekirdeklerinin parçalanmayacağı seviyeye düşecektir. Artık daha ağır çekirdekler ilk iki döteryum ve helyum3 oluşma aşamasının hızla geçilmesi ile oluşmaya başlarlarsa da. Beş ve sekiz nötron, proton parçalıklı karalı çekirdekler olmadığından, kalan nötronların hemen hemen tümü helyum çekirdeklerine dönüşmüştür, demekte; kuramı destekleyenler ve geliştirenler. Kuram varsayımları, çok güçlü ve hesaplanırdır.
Sıcaklık milyar Kelvin derecenin altına inmiş olmalı denir. Çekirdek başına bir milyar yüksek enerjili foton düşmesi ile bu evrede çekirdek bileşimleri, 900 milyon Kelvinlik sıcaklıkta oluşmaya başlayacaktır. Atomun çekirdek yapılı madde oluşumu ve çekirdek çeşitlenmesi için başlangıcın çekirdeksiz yapısından şimdiki etkili çekirdek yapıya gelebilmesi için geçen süre olan; 3 dakika 46 saniye içinde ancak ulaşılmıştır. Buna rağmen hala bu yapıların kararlı çekirdek aşamaları için evrenin sıcaklığı hayli fazla gelmektedir. Toplumsal akıl, Weinberg'in akıl gücünü, bu şekilde düşünüp ortaya koymasını gerektirmişti.
Bizler artık evrenin ilk hareketi gibi toplumsal akılın geçmiş şiddetini taşıyoruz. Kolektif ve kozmik bilinç, birey bilinçlerimizin ilhamıdır. Birden bire bilmesi, düşünmesi, emeğini ortaya koyuyordu. Başka türlü nasıl bilecektik ki. Bu bilgiyi giriştirecek öğrenme donanımı da, kolektif üretimin birlenmesi olan, CERN gibi kolektif bir güç ve yapıda denenmesinin zorunlu şartı idi.
Altıncı Film Karesi: İlk kareden beri 34 dakika 40 saniye geçmiştir, evrenin sıcaklığı 300 milyon Kelvin derecedir. Evrenin yoğunluğu suyun yoğunluğunun 9,9 katıdır. Bunun % 31 içeriği nötrino ve karşı nötrinodur. Yine % 69'da; sıcaklığı nötrinoya göre % 40,1 artmış olan fotondur. Bu kuramın varsayım hesaplama gücü, bunları öngörüyordu.
Elektron ve pozitronlar tümden yok olmuşlar. Ancak proton nötron çiftinin bir milyardan biri kadar bir fazlalık elektronlarla protonların elektrik yükünü dengelemektedirler.
Bu enerji yoğunluğu, çekirdek süreçlerini bir süre durdurmuş, evrenin genişlemesi için 1 saat 15 dakikalık karakteristik genişleme zamanı tanımıştır. Çekirdekler, özgür hidrojen çekirdeği ve epeyce helyum çekirdeğidir. Her özgür hidrojen çekirdeğine karşı bir elekten vardır. Hala evren sıcaklığı kararlı çekirdek yapılarına ulaşması için çok sıcaktır. Kararlı çekirdek yapı; yüklü çekirdekle – yüklü elektron elektrik yüklerinin, bağlaşması olan atom yapılardır.
Evren soğumaya ve genişlemeye devam edecektir ama geçen 700 000 yıl boyunca bir şey olmayacaktır. Bu süre sonunda sıcaklık özgür çekirdeklerin karalı atom çekirdeklerini oluşturmasına ancak izin verecektir. Özgür protonlarla birleşerek eksilen elektronlar, evrenin içeriğinin artık ışınıma karşı daha da geçirgen olmasına neden olacaktır. Madde ile ışınım arasındaki çiftlenim, kütle çekimi, ışık basıncını yener olması, maddenin gök ada ve yıldızları oluşturmasına izin verecektir. Kararlı madde yapılarına bu düzlemin doğum ve ölümleri ile ulaşılacaktı. 14 milyar yıl geçtikten sonrada insanlar bu oluşumu yeniden kurgulayacaklardır.
İlk üç dakikadan sonra artakalan ve yıldızları oluşturacak maddenin % 22 Ya da % 28'i helyum, geri kalanı hidrojen olmalıydı denmekte.
Milyon litrede 3000 çekirdek bulunması evrenin kapalılığını gösterir. Oysa şimdiki 3 Kelvin derce sıcaklıkta, milyon litrede 500 çekirdek gözlenmektedir. Bu da evrenin açık evren olup genişlediğini bize göstermektedir.
Şu unutulmamalı, bilim hep kuşkuyu, tartışmayı, yaklaşık doğruları da içermeli, önyargılara değil ama doğru kuramsal önyargılara sahip olmalıdır. Ve Weinberg'in deyimi ile “”önyargı nerede doğru sonuca götürüyorsa, orada denenmelidir””. Tüm bu yukarıdan beri sayıla gelen hesaplama ve kuramlar, kozmoloji ilkesini temel alarak kurgulanmıştır. Bu kozmoloji ilkesi evreni homojen (bir örnek) ve eş yönlü sayılma genel varsayımından hareketle oluşturulmuştur. Buda şu demek, homojen evrende genişlemeyle de olsa; verilen bir anda, verilen bir zaman içindeki evren; bir gözlemciye, her yerde aynı görünür demektir. Eş yönlülükse yine gözlemciye evren her noktada aynı görünür demektir.
Bu dayanaklarımız, kozmik araka alan ışınımından doğrudan, Cobe uydusunun da gözlemlerinden çıkarılmıştır. Sıcaklık 3000 Kelvin iken madde ile ışınım sıcaklığı dengeden ayrıldığından beri evren, eş yönlü ve homojendir(birörnektir) .
Evren her yeni çevrimine yeni ve biraz büyükçe bir foton bölü çekirdek parçacığı oranı ile başlar. Her çevrimle fotonların çekirdek parçacığı başına oranı, eşdeyişle entropisi, evren genişlerken Ya da büzülürken, yığın viskozluğu, (sürtünmesi) nedeni ile artar.
Zamanın başına gittiğimizde olayları ilk bir saniyenin 0,02'lik an dilimindeki ilk fotoğrafları çekmiştik. İlk 0,01lik saniye hakkında teorinin gözü ile o evrenin asıl şartlarını bilememenin de sıkıntıları ile olup bitenler konusunda, tamda bir şeyler söylemek, şimdilik zor.
Sürecek
a href='http://www.ozgurlukicin.com' target='_blank'img border='0' alt='Pardus... Özgürlük İçin...' title='Pardus... Özgürlük İçin...' src='http://www.pardus.org.tr/banner/bts01.png'/a
Kayıt Tarihi : 14.3.2009 13:12:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
TÜM YORUMLAR (1)