a
Dehşetli üşüyor
ansızın gözbebeklerinden alaturka kurtulmuş
yoksa saçları bütün saçları dünyaya akıyor
aksarayda ve üç kulaç derinde
beklemek daha başka sırtüstü yatıyor
bütün azaları kirlenmiş
Zülfü kimi ayağın koymaz öpem nigârum
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Devamını Oku
Yohdur anun yanında bir kılca i'tibârum
İnsâf hoşdur ey ışk ancak meni zebûn et
Ha böyle mihnet ile geçsün mi rûzigârum
Şiirin başlığı, BERDUCESİ, alıntıdaki yerin adıdır. Fakat ben anlamını ve şiirle ilişkisini sormuştum. Alıntı şöyleydi:
'Zarifoğlu bahsi geçen şiiri yazar ama ne başlık koyacağına bir türlü karar veremez. Erdem Bayazıt'la bir araya geldiği yüksek bir dağ köyünde onun fikrine müracaat eder. Erdem Bayazıt da 'Berdücesi' olsun der. BERDÜCESİ denilen yer, bir araya geldikleri yerin adıdır.'
Doğrudur. Fakat sıradan bir sokak kadını için yazılan bu şiir ile o tepenin ne ilişkisi vardı ki böyle bir şiire isim olması kararlaştırıldı?
Bilen varsa, beri gelsin! Düşünün biraz, lütfen...
Eğer ben de edebiyattan anlıyorsam ve herkesi kaleminden tanıyabiliyorsam, kalıbımı basarım ki Gülizar Melahat TEMUR ile Osman KAVUN aynı kişi... :)
'...
sendeki santa luçiya gözleri
benimkisi harzemşah
... '
rahmetle aniyorum turk edebiyatinin bu zarif sairini...
Sevgili şiir yorumculuları;
Şiirlere yorum yaparken evvelâ kendinizi bir tartınız. Yazdığınız her bir kelime ve cümlenin hangi anlama geldiğinin bilgisine sahip olunuz ve öyle eleştiriniz. Meselâ son örneklerden biri: Osman Kavun.
Sayın Kavun;
Sizin 'Osman Kavun: Şiirdemeye bin şait ister. Ben şairin(şahsen ben böylelerine şair diyemem) sadece bu şiirini okudum. okurkenki harcadığım zamana yanarım. yazık. çok yazık.' şeklindeki yorum cümlenizde bile 'Ben buradayım!' diye bağıran en az altı belirgin hata var. Önce yazmayı öğrenin sonra Türk Şiiri'ne mâlolmuş bir şairin şiirine dil uzatın.
Burayı aptal aptal konularda sohbet yerine çevirenleri de edebe davet ediyorum. Burası günün şiiri sayfasıdır. İnternet ortamında sohbet edilecek çok sayıda site mevcuttur. Bu sayfada dilediğiniz kadar yorum yapın, eleştirin; hak ediyorsa vurun, kırın; hak ediyorsa göklere çıkarın. Ama didişmelerinizi ve çamur atma eylemlerinizi başka bir reel veya sanal mekânda yaparsanız hem gerçek şiir okuyucuları, hem gerçek şiir yorumcuları hem de biz çok memnun olacağız. Bizi memnun etmek adına değil, onurlu bir davranış sergileme adına bunu yapın!
Sevgiler, selâmlar hepinize...
Fesih Kurtuluş
Şâir ; müslümanlardan olan biri...Eminim bazı güzel şiirleri de vardır...Benim hoşuma gitmeyen bir yazış ve söyleyiş tarzı var...Alâkamı çekmiyen anlaşılmaz imge yığınları ile dolu...Hele günün şiiri...İmge hastalığının kronik hâle gelmiş şekli...
Buradaki bazı şahısların hep birden yıkama , yağlama , gönülden bağlanma,HULÛS durumlarını görünce şüphelendim doğrusu : OLA Kİ BU ŞAHIS DA KÜRT IRKININ KAHRAMAN VE BÖLÜCÜ EVLATLARINDAN BİRİ OLMASIN ...Anlaşılmaz ; yalnız birileri tarafından çakılacak tipler , işaretler vardır...Düşünmek gerek,ince ince...
Ben şahsen bu şâirin şiirlerinden pek hazzetmedim...Adamın ırkı pek önemli değil ama HABBEYİ KUBBE gösterme çabası neden...?
Şiir...
Testi olmaz çamurlardan , İMGELER açma ...
Îmâlarla , yalanlarla ; doğrudan kaçma ...
Şâir , neyi anlatmak istemiş , belli değil ;
Kim yazarsa yazmış olsun , anlamsız , saçma...
Bir yosma gidiyor , yirmiyedide , kaçma...
Aylar evvel Meneviş hanımın bir şiiri asılmıştı bu sayfaya.
80 yaşında bir kadının bisikletle gezmesi...çok ilginç bulmuştum.aklıma Gönül Yazar gelince hak verdim.Çok kıvrak bir zakayla düşünmeye sevk ediyor.:)
n'oldu, dut yemis bülbüle döndünüz. Arap Abe, 'herkesin yazilmamis bir siiri vardir.' hatirladigim kadariyla böyleydi, deyip duruyordu ya hani. iste zaman tam bu zaman. yok mu, nataşa ataşina yanip, yazamadiginiz şiirlerinizi, şiir yoksa düşüncenizi buraya yazacak kadar cesaretiniz yok mu?
Şiir denen sanat'ı felsefi mülahazalar ile mecz etmeye kalkarsanız ortaya bu anlatım tarzı ve okurken ruh sıkan, akıl karıştıran, kıstas şaşırtan mümasilleri çıkar diyorum.
Merhum şairimizin iyi niyetinden ve sanatçılığından asla ve kat'a şüphemiz yok! Lakin sırf iyi niyet ve sanatçı olmak ekseri memnun edecek ve kahirin anlayıp takdir edeceği eserler ortaya koymasına ne yazık ki kifayet etmiyor. Bir eser ki; edebiyatçı ve şair olanların yüzde doksanı tarafından anlaşılamıyorsa ve tebriğe şayan bulunmuyorsa, bu işte bir tuaflık var demektir! Şu ana kadarki yorumlara baktım ve bu söylediğim neticeyi gördüm. Yani ekseri şairler ve eleştirmenler takdire şayan bi şiir hususiyetine sahip olmadığını dile getirmişler ki bu da; şiirin şairi ne kadar popüler olursa olsun, eseri için eksi puan demektir!
Sonuç; Bir eser ki; eksere hitap etmiyor, o eseri pohpohlamakla yüceltemezsiniz! Yazılan bir şey avamın ekserine değil, havassın ekserine de çözülmesi zor bir bilmece gibi geliyorsa, onu göklere de çıkarsanız, şahsen ben ona zerre kadar ehemmiyet vermem! Bu vesileyle şiir üzerinde fazla durmayacağım. Çünkü ifade tarzı bana hitap etmiyor!
Merhuma Allah'tan rahmet diler bütün gönül dostlarına gönül dolusu selam ve muhabbetlerimi takdim ederim.
hep blek börd bir gözdeyiz
sıra kimin
benimse - rölans :)
kaleme sağlık sanırım anlatmak istediği çok şey var.
Bu şiir ile ilgili 75 tane yorum bulunmakta