Ben de Keten Ekerim Şiiri - Yorumlar

Şerife Çoban
76

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Bir gün bizim Hoca’nın saç, sakalı uzamış;
Berbere gitmek için erkenden hazırlanmış.

Yolda selam vermiş; hısıma, akrabaya,
Güler yüzlü, samimi, nasuhî bir edayla.

Berbere girince, şöylece bir bakınmış,

Tamamını Oku
  • Halil Gülşen
    Halil Gülşen 16.03.2014 - 12:32

    Didaktik şiir, edebiyatımızın belki de en dikkat çeken şiir türlerinden biridir. Okuyucusuna dolaylı ya da direkt olarak bir ders vermeyi amaçlar.
    Şerife hocamızın bu çalışması da didaktik şiire çok güzel bir örnek. Aslına bakılırsa, Nasrettin Hoca'nın bütün fıkraları, mahiyetinde didaktik öğeler barındıran şiirsel yapısıyla şiire evrilmeye müsait değerlerdir.
    Şerife'nin bu istikametteki çalışmalarını sürdürmesinde çok büyük yarar görüyorum. Çünkü, özellikle çocuk edebiyatımızın bu tür eserler bakımından fakir olduğunu üzülerek belirtmeliyim.
    Şiirde son derece yalın, anlaşılır bir anlatım var. Akıcılık, olayların oluş sırası oldukça iyi kurgulanmış. Bence en önemlilerinden biri de şiire seçilen başlık. Ki, ilk bakışta merak uyandırabiliyor.
    Gelelim biçimsel yapıya;
    7 artı 7, 14'lü hece ölçüsü ve beyit tarzı biçimsel unsur, bu tarz şiirlerin neredeyse vazgeçilmezi. Bu tarz şiirlerde durak yerleri, hece sayısının eksiksiz olması, kafiye örgüsünün hece şiirinin kaidesine uygun olması, şiiri hem yapı, hem de anlatım olarak güçlendirir. Mesela şu beyiti ele alalım:
    'Berbere girince, şöylece bir bakınmış,
    Ustası olmayınca çırağından sakınmış. '
    İlk durakta hece sayısının 6 olması akıcılığı zedelemiş bence. Ancak kafiyeler yerli yerinde. şöyle deseydik hece eksiği giderilirdi:
    'Berbere girer girmez, şöylece bir bakınmış,
    Ustası olmayınca çırağından sakınmış.'

    Beyitlerin pek çoğunda kafiyenin olmadığına, ses uyumlarının refifle sağlandığına şahit oluyoruz.
    Örneğin; 'hatırını' ile 'traşını' hatır-ını traş-ını=redifle,
    'sabretmiş' ile 'etmemiş' sadece '-miş' ekleriyle redif...

    Üzerinde biraz çalışılmış olsa harika ve kalıcı bir çalışma olabilir. Hece sayıları ve kafiye örgüsünün yeniden elden geçirilmesini tavsiye ediyor, saygılar sunuyorum.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta