Belleksizleşmenin Arka Yüzü Şiiri - Yoru ...

Nefise Tuşaye Karataş
15

ŞİİR


0

TAKİPÇİ

Bilgi birikimi adına hiçbir geçerliliği olmasa bile (aman!) “ipe sapa gelmez,” bunlar demeyin. Siz yine de hatırınızda tutun son ayın başarılı takımlarını… ödüllü reklam metinlerini… Bilemezsiniz hangi konuların, hayati bir iş için gireceğiniz sınavlarda genel kültür başlığı altında karşınıza çıkma ihtimalini. Geçen gün –kablosuz ve şifresiz- bir kanalın haberlerine konu olan Haşmet adlı koyunun etle beslenmesi, vatandaşlarımız adına fazlasıyla kayda değerdi… Torunuyla kendi yavrusunu karıştırması da öyle...

Dünyayı avuçlarımıza getiren sevimli medyamız bir yana,tüm iletişim araçları içinde kullanıma mahzar olan internet ve cep telefonu da aynı işletim sisteminde; çevre koşullarına duyarsız kalmamıza imkan vermiyor. Telefonumuza gelen gol haberleri, burçlar, büyük bir ilhamla avlandığımız kontur geçirici hatlar.. melodiler.. İnternetten akan reklamlar.. 10 lafından 8’inin yalan kabül edildiği (pardon hayal!) sanal (anal veya oral da olabilir) sohbet kanalları…

Bir de düş haddinin limitini yükselten geçici enerji maddeleri (uyuşturucular) .. Fiyatlarının düşmesiyle kitlesel gençlik bunalımlarına, yani koşulların beklentileri karşılayamama tehlikesine paralel olarak, kullanımı ve bulunması artarak kolaylaşan maddeler… Yarım saat içinde yavaşlayan zaman kavramıyla “kafa içi” yapılan dünya seferleri, bin yıllık çınarın öfkesiyle savrulmak, kendini araba, bardak, tava sanmak.. bazen algı ve mekan kavramının yitmesi.. Endişe, artan paronaya ve daha sonra günlük hayatta daha fazla kullanabilmek için üretilen bahaneler..

Ayrıca seksepal davranışları yükselten, daha çok elektronik müzik ortamlarında diskotek vb.. (çoğunluğu kendini tekrar eden boş sözlerle yazılmış rap tarzı..) satışı ve kullanımı yaygınlaşan haplar da bellek düşmanı. İlişkilerde ve yaşanma şekillerinde ayırt edici özellik kayıpları da mevcut. Oysa en doğal amfematin sevgidir. “İki düşünüp bir yapmak”, cümlesinin özüne göre (aklıma Decartes gelir) bilgi kapsamında edindiğimiz etkilerini aktarmak da bellek dumurlarına katılım payını düşürebilir.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta