Yazar/Şair Bekir Aygül’ün Özgeçmişi
Konya İli Kadınhanı İlçesi Saçıkara Köyünde dünyaya geldi. İlkokulu Köyünde, Ortaokulu İlçesinde, Liseyi Konya Gazi Lisesi’nde okudu. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdi. 2005-2024 yılları arasında Aydın Valiliği Basın Danışmanı olarak görev yaptı.
Aydın yerel gazetelerinde, ulusal basın ve dergilerde çok sayıda makaleleri, şiirleri ve araştırmaları yayımlandı. Ayrıca toplumsal konuları içeren “Makalelerim” isimli kitabı, “Çadırın Işığı-Orta Asya’dan Anadolu’ya esen Yörük rüzgârı” isimli romanı, “Çadırın Gizemi, Yörüklerin Anayasası” isimli araştırma ve inceleme eseri, “Çadırın Gözü, Yeniden Doğuş” isimli romanı, biyografik roman türü olan “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Alpler Ailesi” isimli kitabı, "Varoluş Destanı" isimli şiir kitabı ve "Çadırın Ocağı, Altaylar'dan Tuna'ya Saçıkara Yörüklerinin Kökleri ve Tarihi Serüveni" isimli araştırma ve inceleme eseri yayımlandı. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları Yönetim Kurullarında görev aldı.
2014 yılında AGC tarafından Yerel İnceleme ve Araştırma Ödülü verildi. 2017 Yılında Aydın’da Kamu Hizmetleri alanında faaliyet gösteren bir sendika tarafından “Yılın Yazarı” seçildi. 2018 yılında Aydın Valiliği tarafından Aydın’ın Kültür, Sanat ve Tarihine katkılarından dolayı ödüllendirildi. 2019 yılında AGC tarafından Yörük kültürüne katkılarından dolayı ödüllendirildi.
Halen Aydın Efesi Kültür Sanat Edebiyat Dergisi Genel Koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Aydın’da yaşamakta olup evli ve iki çocuk babasıdır.
YAZARIN ESERLERİ:
ÇADIRIN IŞIĞI
Orta Asya’dan Anadolu’ya esen Yörük rüzgârı
Önsöz:
Yörüklerin yaşam biçimini konu alan elinizdeki kitap, Türk tarih, kültür ve medeniyetinin oluşumunda en büyük katkıyı yapmış olan Yörüklerin çadır kültürünü ele almaktadır.
Uzun bir araştırma sonucu ortaya çıkan eserde, Yörük yaşantısının hemen tüm ortak özellikleri işlenmiş; yazılı belgelerin yanı sıra, Yörüklüğü bizzat yaşamış nenelerin ve dedelerin atalarından aktardıkları sözlü bilgilerden yararlanılmıştır.
Roman, Yörüklerin asırlar boyunca yaşam alanı olan çadırdaki hayatı; eğitim, güvenlik, haberleşme, gelenek, giyim ve kuşamlarını, sosyal aktivitelerini, geçim kaynaklarını, inançlarını ve dünya ile ilişkilerini, dostluk ve hasımlıklarını… sade bir dille anlatmaktadır
ÇADIRIN GİZEMİ, YÖRÜKLERİN ANAYASASI
Önsöz:
Türk tarih ve kültürünün asli unsuru olan Yörükler, Orta Asya’dan Anadolu’ya göç ederek gelen Oğuz Boylarındandır. Oğuzların Üç Oklar ve Bozoklar kolundan türeyen ve öz be öz Türk olan Yörükler, asırlarca süren topluluk halindeki yaşamlarıyla, özgürlük ve bağımsızlığın sembolü, hak ve adaletin savunucusu olarak dünya tarihine altın sahifeler yazdırmışlardır.
Keçi Kılından veya Keçeden yapılan çadırlarında, yazın yaylaların suları ve otu bol serin otlaklarında, kışın ise ılık ve sıcak ovalarda yaşam süren Yörüklerde, en küçük topluluk olan yakın aileler birliğine Sülale, Sülaleler birliğine Oba, Obalar birliğine Oymak (Aşiret), Oymaklar birliğine Boy, Boylar birliğine İl yani Devlet adı verilir. Geçim kaynakları tarım, hayvancılık ve kervancılık olan Yörükler, Türk tarihinin bilinen zamanlarından başlayarak günümüze değin devam eden ve çadırda doğup çadırda büyüyüp gelişen muazzam bir kültür inşa etmişlerdir. Bu muazzam kültür, tüm açıklığıyla, gizemi ve sır perdesi aralanarak gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir. Yörüklerin kuşaktan kuşağa aktarılarak gelen kültürleri yazılı olmasa da örf, adet, gelenek, görenek ve davranış biçimleri belirli kurallar manzumesi içermektedir. Bu kurallar Yörükler arasında yaşayarak devam edegelmiştir.
Yörükler, “Yörüklerin Anayasası” olarak adlandırdığımız bu kurallara uymayı Yörük şan ve şerefinin gereği olarak bilirler.
ÇADIRIN GÖZÜ, YENİDEN DOĞUŞ
Önsöz:
Anadolu; üç kıtanın birleştiği, verimli toprakları, doğal kaynakları, tabi güzellikleri ile tüm insanlığın imrendiği, muazzam mücadelelere şahitlik etmiş yeryüzünün cennet köşelerinden biridir. Binlerce yıl birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tüm insanlığa ışık saçmıştır.
Dünya sanayi devrimi, savaşlar, kapitalist ekonominin acımasız sonuçları, ileri teknolojiye geçiş ve globalleşme, toplumları temel değer yargılarından uzaklaştırarak büyük bir sosyal dönüşüme neden olmuştur.
Yazar, sosyal hayatın her alanında büyük kırılmalara yol açan ve sonuçları itibariyle düşündürücü dersler veren bu değişimi kitabında sade bir dille kurgulamıştır. Böylece genç kuşaklara bir öğüt her yaş grubu için de ibretlik dersler vermeyi amaçlamıştır. “Çadırın Gözü'' adlı bu eseriyle okuyucularını adeta bir farkındalık dünyasına sevk etmektedir.
OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E ALPLER AİLESİ
Yörükler diyarı Aydın’ın köklü sanayi kuruluşlarından olan ve kuşaktan kuşağa faaliyetlerini devam ettiren Alpler Ziraat Aletleri firması, Ülkemizin hizmetkarı ender işletmelerden birisi olarak çiftçilerin engin gönlünde yerini almıştır.
Firma sahibi Alpler Ailesi, çocukluk yıllarından itibaren özümsedikleri güzel ahlak sayesinde hayatları şekillenmiş, tüm yaşamlarında insana, canlılara daima sevgi, saygı ve muhabbet beslemişlerdir. Üretime ise ayrı bir ehemmiyet vermişler, üretmeyi yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görmüşlerdir.
İş hayatına atıldıkları günden itibaren teknolojiye daima önem vermişler, ürettikleri kaliteli tarım aletlerini hem yurt içinde çiftçilerin hizmetine sunmuşlar hem de yurt dışına ihracat gerçekleştirerek Aydın ve Türkiye ekonomisine önemli katkılarda bulunmuşlardır. Alpler Ailesinin bir asra yakın iş hayatında ülkemize yaptıkları hizmetler halkımız tarafından daima takdirle karşılanmış, gelecek nesillere örnek bir aile olarak Aydın ve Türkiye sanayi tarihinde yerini almıştır.
“Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Alpler Ailesi” kitabı, Türkiye’de karasabandan bilgisayar teknolojisine geçiş sürecini yaşatan, Aydın ilinin ticaret ve sanayi hayatının gelişiminde ve dünyaya açılmasında önemli rol üstlenen bir ailenin öyküsünü anlatmaktadır.
Yazar Bekir Aygül’ün “Çadırın Gizemi, Yörüklerin Anayasası” Adlı Kitabına Ülkemizin Her Tarafından Yoğun İlgi ve Talep var.
Yörüklerin hayatını konu alan “Çadırın Işığı” adlı romanıyla kamuoyunun takdir ve sevgisini kazanan Yazar Bekir Aygül, bu kez de Yörüklerin kültürel, sosyal, ekonomik, askeri ve tüm yaşamlarını konu alan bir esere imza attı. Yazılı ve sözlü kaynaklara dayalı olarak uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkardığı“Çadırın Gizemi, Yörüklerin Anayasası” adlı kitabı kaynak kitap olma özelliği taşıyor.
“Çadırın Gizemi, Yörüklerin Anayasası” adlı kitabın içeriğinde Yörüklerin belli başlı karakterleri, aile yapısı, adalet anlayışları, kadın ve erkeklerin sorumlulukları vb. pek çok konuyu bulmak mümkün.
Bir Yörük çocuğu olan yazar Bekir Aygül, otuz yılı aşkın Yörüklerle ilgili araştırmalar yaptı. Sözlü ve yazılı pek çok kaynaklara ulaştı. Elde ettiği bilgilerden yola çıkarak “Çadırın Gizemi, Yörüklerin Anayasası” adlı kitabı kaleme aldı. Ülkemizin farklı yörelerinde “Aydınlı Yörükleri” olarak bilinen ve yerleşik hayata en son geçen Yörük oymaklarından olmaları hasebiyle de Yörüklerle ilgili her türlü bilgiye ulaştı.
Yazar Bekir Aygül’ün “Çadırın Gizemi, Yörüklerin Anayasası” adlı kitabının yayımlanmasının üzerinden çok az bir zaman geçmesine rağmen ülkemizin her yöresinden yoğun talepler gelmeye başladı.
Saati mi şaşırdı bu hıyar?
Gerçi hiç saati olmadı ama
En azından birine sorar.
Cebimde bir lira desen yok,
Bu şaire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!