Nefisle İlgili Eedebe Giren Hadisler
Resulullah (sa) a Hangi insan daha hayırlıdır? diye sorulmuştu: Ömrü uzun, ameli de güzel olandır buyurdular. Öyleyse insanların kötüsü kimdir? diye soruldu: Ömrü uzun, ameli kötü olandır! buyurdular.
Resulullah (sa) a. soruldu: Müminlerden hangisi efdal (en faziletli) dir? Ahlakça en güzelleridir! cevabını verdi. Tekrar soruldu: Pekiyi, müminlerden hangisi en akıllıdır? Ölümü en çok zikreden ve kendilerine gelmezden önce onun için en iyi hazırlığı yapanlardır, işte akıllılar bunlardır. [Rezin tahric etmiştir (İbnu Mace, Zühd 31, (4269) ]
Resulullah (sa) dan ateşe insanları en çok atan şeyin ne olduğu soruldu: Ağız ve ferc! buyurdular. En ziyade neyin insanları cennete soktuğundan sordular: Allaha takva ve güzel ahlak! buyurdular.
Resulullah (sa) buyurdular ki: Allah Teala hakkında hüsnüzan, güzel ibadettendir.
Resulullah (sa) buyurdular ki: Sakın sizden kimse Allah hakkında hüsnüzanda bulunmadan son nefesini vermesin.
Resulullah (sa) buyurdular ki: Kim Allah adına sığınma talebinde bulunursa ona sığınma verin, kim Allah adına isterse ona verin, kim sizi davet ederse ona icabet edin, kim size bir iyilik yaparsa karşılıkta bulunun, şayet verecek bir şey bulamazsanız kendinizi, ona karşılığını vermiş görünceye kadar dua edin.
Abdulmüheymin İbnu Abbas İbni Sehl İbni Sad es-Saidi, babası tarikiyle dedesinden naklediyor: Resulullah (sa) buyurdular ki: Teenni, Allah Tealadandır, acele de şeytandan.
Resulullah (sa) buyurdular ki: Dört şey vardır, bunlar geçmiş peygamberlerin sünnetlerindendir: Haya, koku sürünme, evlenme, misvak kullanma.
Resulullah (sa) buyurdular ki: İtidal (orta yol üzere olmak) , teenni(li davranmak) , hal ve gidişi iyi olmak peygamberliğin yirmi dört cüzünden bir cüzdür.
Bir gün, Resulullah (sa) ashabına: Şu kelimeleri kim [benden] alıp onlarla amel edecek ve onlarla amel edecek olana öğretecek? buyurdular. Ben hemen atılıp: Ben! Ey Allahın Resulü! dedim. Aleyhissalatu vesselam elimden tuttu ve beş şey saydı: Haramlardan sakın, Allahın en abid kulu ol! Allahın sana ayırdığına razı ol, insanların en zengini ol! Komşuna ihsanda bulun, mümin ol. Kendin için istediğini başkaları için de iste, Müslüman ol! Fazla gülme. Çünkü fazla gülmek kalbi öldürür.
Ben Resulullah (sa) ın terkisinde idim. Bana şu nasihatta bulundu: Yavrum! Allaha karşı (emir ve yasaklarına uyarak edebini) koru, Allah da seni (dünya ve ahirette) korusun! Allahı(n üzerindeki hukukunu) koru ki Onu karşında (dünya ve ahiretin fenalıklarına karşı hami) bulasın -veya önünde demişti-. Bollukta Allahı tanı ki, darlıkta da O, seni tanısın. (Dünya ve ahiretle ilgili) bir şey isteyince Allahtan iste. Yardım talep edeceksen Allahtan yardım dile. Zira kullar, Allahın yazmadığı bir hususta sana faydalı olmak için biraraya gelseler, bu faydayı yapmaya muktedir olamazlar. Allahın yazmadığı bir zararı sana vermek için biraraya gelseler, buna da muktedir olamazlar. Kalemlerin mürekkebi kurudu ve sayfalar dürüldü. Sen, yakini bir imanla, tam bir rıza ile Allah için çalışmaya muktedir olabilirsen çalış; şayet buna muktedir olamazsan, hoşuna gitmeyen şeyde sabırda çok hayır var. Şunu da bil ki Nusret(i İlahi) sabırla birlikte gelir, kurtuluş da sıkıntıyla gelir, zorlukta da kolaylık vardır, bir zorluk iki kolaylığa asla galebe çalamayacaktır. [Rezin bu eifazla tahric etmiştir. Tirmizide muhtasar olarak kaydedilmiştir. Sıfatul-Kıyamet 60, (3518) ]
Resulullah (sav) buyurdular ki: Cennet ehlinin çocuğu olmaz, (orada doğum yoktur) .
Resulullah (sav) buyurdular ki: Cennet ehlinin vücudu kılsız, yüzü sakalsız, gözleri sürmelidir, gençlikleri zail olmaz, elbiseleri eskimez. [Tirmizinin, bir rivayetinde şu ziyade var: Cennetliklerin başlarında taçlar vardır. Taçtaki tek bir inci, meşrık ile mağrib arasını aydınlatır.]
Resulullah (sav) : Cennet ehli cennette yerler ve içerler. Ancak tükürmezler, küçük ve büyük abdest bozmazlar, sümkürmezler de! buyurmuştu. Ashab: Peki yedikleri ne olur? diye sordular. Aleyhissalatu vesselam: Geğirmek ve misk sızıntısı gibi ter! Onlara tıpkı nefes ilham olunduğu gibi tesbih ve tahmid ilham olunur.
Resulullah (sav) buyurdular ki: Cehennem, içerisine asiler atıldıkça: Daha var mı? demekten geri durmaz. Bu hal, Rabbul-İzzenin cehennemin üzerine ayağını koyup, iki yakasını dürüp birleştirmesine kadar devam eder. İşte o zaman cehennem: Yeter, yeter. İzzet ve keremine yemin olsun yeter! der. Cennette fazlalık devam eder. Allah, ona mahsus yeni bir halk yaratır ve bunları cennetin fazla kısmına yerleştirir.
Resulullah (sav) buyurdular ki: Kıyamet günü cehennem, yetmiş bin yuları olduğu halde getirilir. Her yularında, onu çeken yetmiş bin melek vardır.
Resulullah (sav) buyurdular ki: Kıyamet günü, ateşten bir parça, boyun şeklinde uzanır. Bunun, gören iki gözü, işiten iki kulağı, konuşan iki dili vardır. Der ki: Ben üç takım (insanı cezalandırmak) için vazifelendirildim: Allahla birlikte bir başka ilaha dua eden kimse, bile bile zulmeden cebbar, tasvirciler.
Resulullah (sav) buyurdular ki: Allah Teala hazretleri ferman etti ki: Ben Azimuş-Şan, salih kullarım için gözlerin görmediği, kulakların işitmediği ve insanın hayal ve hatırından hiç geçmeyen nimetler hazırladım. Ebu Hureyre ilaveten dedi ki: Dilerseniz şu ayet-i kerimeyi okuyun, (Mealen) : Yaptıklarına karşılık Allah katında onlar için göz aydınlığı olacak ne mükafaatların saklandığını kimse bilemez (Secde 17) .
Resulullah (sav) dan Sonra Kıyamet Yakındır
Resulullah (sav) : Ben kıyametin kopacağı aynı saatte gönderildim. Ancak, şunun şunu geçmesi gibi ben kıyamet saatini geçip biraz evvel geldim! buyurdular ve orta parmağı ile şehadet parmağını gösterdiler.
Hz. İsa ile Hz. Muhammed aleyhimessalatu vesselam arasındaki fetret altı yüz senedir.
Mehmet AsaKayıt Tarihi : 1.1.2012 19:00:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Mehmet Asa](https://www.antoloji.com/i/siir/2012/01/01/begenilen-hadislerden-yeni-seri-7.jpg)
ALLAH RAZI OLSUN...
Selam ile
Müjgan Akyüz
TÜM YORUMLAR (4)