Bayram sıralaması Şiiri - Muharrem Akman

Muharrem Akman
675

ŞİİR


15

TAKİPÇİ

Bayram sıralaması

Bayram sıralaması

Öteden beri sinirli tavırları ile tanınmış bu kuru kara bir ayağı aksak adam Nuh deyip peygamber demeyen tiplerden, Köyün dediğim dedik ve sözünden şaşmayan gelenek görenek ve adetlerimize gönülden bağlı nadir kişilerdendi. Köyün ortak sorunlarını ilgilendiren konularda ona danışılmadan bir şey yapılamadığı gibi onun karışmadığı itirazı etmediği hemen hemen hiç bir şey yoktu..
Köyün ikindiden sonrası güneş almayan tek evi onun eviydi yaz ve kış ayrı güzellik olan köyde baharın gelmesiyle hemen hemen ayak basılmayacak şekilde yeşile bürünürdü tarlaların kesilmiş doğal örtüsü yüzünden yeşillikler arasında köylünün emeğinin belgesel gibi görenleri selamlıyordu. Bir yıl mısır bir yıl buğday ekilen tarlaları bazı köylüler mısır unu fazla lazım olmuyor diye iki hatta 3 yıl üst üste buğday ekmesi bile tapal Hasan'a dert oluyordu. Bu ona tarlaların vereceği hasatın azlığı çokluğu yüzünden değil atalarının sürdüğü izinden ayrıldığı için kızıyordu.
Hayatında sürekli bir işi olmamış aksak ayağı ile gittiği gündelik işlerde amalelik yaparak aldığı paralar ve son zamanlarda bağlanılan yaşlılık aylığı ile yaşamını sürdürüyordu. Onun bu yolda kazandığı sigarası içkisi olmadıysa da gelen misafirlere çay ikrami için gerekli çay şeker parası evin yağ tuzu ve üstbaş için gerekliydi. Aldığı oteberi kendine ait odasına koyar bu odaya hanımı öleliden beri, oğulları gelinleri dahil kimse giremezdi niçin böyle olduğunu soranlara ben atalardan böyle gördün der başka bir şey demezdi.. hayatı boyunca hiç aksatmadan kestiği kurbanlıklarini oğlak olarak alır bir yıl boyunca onlara bakar kurbanını böyle keserdi bu yılda öyle olacaktı
Ekinler ekilmiş kışlık hazırlıklar bitmiş köy iki üç aylık hummalı çalışmaya biraz ara vermiş biraz nefes alma moduna girmişti. Sürü sahibi Fuat da keseceği kurbanlıklarını henüz Ramazan Bayramı'ndan sonrası işaretlemişti.
Dört mahallesi olan köyümüzün bildik bileli bayramları 3 gün olarak kutlanıyordu kutlanmasına ama buna genç nesil şiddetle karşı çıkıyordu. Çünkü köyün nüfus olarak kalabalık iki mahallesinin bayramı bir gün olduğu için mahalleri bir gün içinde gezmek mümkün olmuyordu. Defalarca müzakere edilmiş bir sonuca varılamamıştı. Bu bayram mesele çözülmüş olacaktı nihayet bayramı dört gün kutlayacaktık. Buna yine başta Topal Hasan olmak üzere aynı cepheden itirazlar yükseliyordu. eskiye göre 2.nci gün olan mahallemizin bayramı yeni alınan kararlara göre 1.nci günü kutlandı. Bu karara uymayan bir tek Topal Hasan amca vardı. Bu bayram namazını kıldıktan sonra ne bayrama gitti ne sokağa çıktı. Köylü Bayram gezerken tüm ısrarlara rağmen evinden çıkmıyordu sorana bayramı kastederek atalarımıza ne deriz biz diyerek odasına çekiliyordu. Fuat da 2.nci bayramı eski usulün günlerine mı yoksa yeni alınan kararlara mı uyması hakkında kafası karışıktı. Kurbanlarıni kesmenrye karar verdi.
2.nci bayram geldiğinde köylü diğer mahalleye bayram gezmeye gitmiş o evinde kalmıştı. Yan yana olan evlerinin önünde kendisini bildi bileli Kurban kestikleri yere topal Hasan amca kurbanlıklarını çıkardı Bayram öncesinden sıkı sıkı tembihleyip küçük de bir harçlık verdiği Kur'an kursu talebesinin gelmesini bekledi. Ağabeyinin oğlu ile birlikte kurbanlarını kestiler. İkisini de kurban kesmek için hazırladıkları çengele asıp kurbanların derilerini yüzmeye başladılar. Topal Hasan amcanın yine ağzını bıçak açmıyor tek kelime etmiyordu bundan rahatsız olan yeğeni amca takma kafana şimdiki gençler böyle istiyor desede atalarımızın yüzüne nasıl bakarım ben derken Fuat amcasının yüzüne baktığında onun çehresinin değiştiğini acı içinde kıvrandığı yüzününe vuran ifadeden belli oluyordu amca iyi misin der demez topal Hasan amca elindeki bıçağı yere bırakmadan yere yığıldı. Yerden kaldırmaya uğraşsalarda onun için yapacak bir şey yoktu. O kestiği son kurbanı ile inancı gereği ruhunu ona teslim etmişti. Ev halkının Bağırış çağırışları ile bayrama gitme hazırlıklarında olan köylü cenazenin başına toplanmış olup bitene anlam vermeye çalışıyordu. Hasan amca ölmüştü. İkindi namazına müteakiben defnedildi. Şimdi herkesin zihinleri geriye doğru sarmaya başladı Hasan amcanın ölümüne neden olan bayramları kim gündem etmiş kim eskiden beri işleyen düzene çomak sokmuştu. Herkes kendisiyle vicdan muhasebesi yapıyor hasan amcanın bu hazin sonunda kendisine bir pay çıkartıyor başını öne egiyirdu. Cenaze defnedildikten sonra fuatin kurbanlarının bulunduğu yerden kaçtığı anlaşıldı o hengamede kurbanlıklar ne zaman kaçtı kimsenin bilgisi yoktu. Sabah kalktığımızda bir kaç genç kurbanlık keçileri aramaya çıktı Fuat kaçan kurbanlıkların yerine ben başka keçilerimden kurbanlık keçi ayırıp keserim dese de köylü buna karşı çıktı. Kaçan kurbanlıkların akıbeti bilinmeden Kurban kesmesine izin vermediler. Bu bayram cenazeden dolayı herkesin içinde suçluluk duygusu ile bayağı neşesiz geçti. 3.ncü Bayram günü kerehat vakti çıkmak üzereyken kurbanlık keçiler köyün yamaç tarlasının en tepesinde göründüler. Hayvanları oradan eve getirip Fuat da kurban vecibesini yerine getirmiş oldu.

Muharrem Akman
Kayıt Tarihi : 18.11.2024 05:32:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Muharrem Akman