Kocaman bir gülüş savur göklere
Belki, bir yankı bulur eski bayramlardan
Porselen şekerliğe kitlenen çocukluğum
Çıkmak için cinini bekler
Bayram sabahı…
Bir kuş çırpınır göğsünde
Çocuk yüzüne dağılan kocaman bir gülüştür
Parlak rugan ayakkabı
Kat kat sarı elbisem...
El öper,cebim şenlenir
Bir de bizim bakkal sevinir
Bayram sabahı...
Ulu ağaçta
Salıncaklar sallanır
Zıyret dönüşü bişili helvalar
Çocuk heybelerine yerleşir
Ölülerle buluşmalar
Göğe uzanır ayetler
Çocukluğun seni bekler
Bayram sabahı…
Not:Yabancı kelimeler sözlüğü hikayesi kısmındadır.
Selda ErdoğduKayıt Tarihi : 23.10.2006 02:42:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Kaybolan tatları her arayışım; beni çocukluğuma çıkarıyor -Anne, oruç bitince bitince, niye pide çıkmıyor? -Ramazan pidesi yalnızca ramazanda çıkar. -Ramazan bitince fırıncıya söylesem çıkarmaz mı? -Çıkarmaz -Ama niye ya? Ya niye ya? -Çıkmaz dedim ya! Sonra ablalarımdan boşta olan bir bir tanesini gözüme kestirir başlardım ardı arkası gelmeyen sorulara... Ev halkını bıktırıncaya kadar sorulan sorular… Arefe günü baklava- börek yazılırken; ayak altında dolaştığım için oklava veya kesküçten payıma düşenler... Çeltik tarlalarının,soğanlığın,meyve fidelerinin unutulduğu felekten çalınan büyülü zamanlar. Eski bayramlar… Sabahı düşleyerek geceden başlıyan yürek atışları, heyecandan uyuyamamalar... Giyinip kuşanıp prenses gibi kurulduğum sofralar Dirseğimi abimin dizine yasladığım zamanlar... Yumurtayı hep sona saklardım oysa. Tuzu alınmış salamura keçi peyniri ile akşamdan artırdığım pideyi buluşturmalar. Babamı en çok sevdiğim zamanlar, Çünkü yüzü gülüyor. Baklavalar, börekler,haçlıklarlar,bizim çeteyi toplayıp doğruca bakkala koşuşlar,birsürü şekerim oldu demeler...Şeker yemekten bir fena olmalar... Ama olsun yine de güzeldi eski bayramlar ve kaybolan tatlar... Açıklama:Bişi,Sinop yöresinde sütle ve yağla saçta pişirilen bir ekmek türü. Helva:Bildiğiniz un helvası Zıyret:Ziyaret(Mezarlık ziyaretleri için kullanılan bu sözcük, halk dilinde ' ağızdan ağıza zıyret 'şeklinde kullanılagelmiştir.) Kesküç:Saçta ekmeği pişirmeye yarayan tahtadan uzun,yassı alet. Çeltik:Pilavlık pirincin kabuğunun soyulmamış yani harman edilmemiş hali. Soğanlık: Ailenin sebze ihtiyacını karşılamak için kullandığı tarla veya bahçelerinden biri. Heybe:Köylerde yün iplikten elde dokunarak örülen çanta.
MUHTEŞEM olmuş
Tekrar tekrar okunacak ve her okuyuşta farklı duygular uyandıracak NEFİS bir şiir olmuş. Duyguların usta bir kalemden mısralara kusursuz aktarımı ile uzun süre hafızalardan silinmeyecek muhteşem bir şiir olmuş.
Sevgili Kardeşim Sayın: Selda Yüksel
Çok güzel bir şiir olmuş. Ustalıkla yazılmış bir şiir .
Bu tip duygu yoğunluğunun şiire damgasını vurduğu eserleri bekleyen en büyük tehlike bazı mısraların Yoğun duygu yüklenimine girerken bazı mısraların yeterince duygudan nasibini yeterince alamadığından cılız ve sönük kalmasıdır. Şairlik o dur ki duygu yoğunluğunu mısralara etkili ve diffüz olarak dağıtarak şiirin tamamına hakim olabilmektir. Yoksa şair değil de şiir hakimiyeti ele alırsa sonuçta kendi kendini yazdıran bir şiir ortaya çıkar... Bunu engelleyebilmek ilk mısralarından finale kadar şiiri kontrol edebilmek, Bilgi birikim ve doğuştan yetenek gerektirir. Şiirin bütünlüğüne hakimiyetinizi ve şiire yön verişteki ustalığınızı kutluyorum.
Beğenerek ve saygı duyarak okuduğum bu şiirinize Tekirdağ'dan tam puan geliyor.
Tebrik ediyor başarınızın daim olması dileklerimle birlikte sayfanıza geldim.
Hürmet ve sevgilerimi getirdim sayfanıza ... Lüften kabul buyurunuz.
Kaleminiz her daim kudretli, İlhamınız eksilmesin diyorum.
Her şey sizin ve sevdiklerinizin gönlüne göre olsun.
Sevgi ve saygılarımla.
Dr. İrfan Yılmaz. - TEKİRDAĞ.
TÜM YORUMLAR (34)