RECEP AKIL BAŞARI ŞİİRLERİ

RECEP AKIL BAŞARI ŞİİRLERİ

Recep Akıl

Bir insanın bir başka insana yaşam tarzından ya da inancından dolayı eziyet ediyor olması zulümdür. Zulmedene (adına, sanına, makamına bakılmaksızın) “ zalim” denir.

Dini, diyaneti, ideolojisi, inancı ne olursa olsun bu gibiler insanın, insanlığın, düşmanıdır.

..

Devamını Oku
Recep Akıl

Nerede olursa olsun eğer demokratik bir politika yapmak niyeti taşıyorsa bir insan ya da bir topluluk, bunu halka rağmen yapmaya kalkıştı mı başarı şansı asla bulamaz.

Söylemlerinden dolayı bir zaman için görece bir başarı elde edebilir belki ama son tahlilde geleceği yer başarısızlık ve hüsrandır.

Halka rağmen halk için hiçbir şey yapılamaz.

Eğer halka hizmet etmeyi gerçekten istiyorsanız, halkın onayını almak zorundasınız.

Onun dilini konuşmalı, onun gibi düşünüp, onun gibi yaşamalısınız.

..

Devamını Oku
Recep Akıl

Hani derler ya “Kendi gözündeki merteği görmez de başkasının gözündeki çapağa laf eder."

Ne yazık ki böyle.

İstisnalar kaideyi bozmaz ama hangimiz bu yanlışı yapmıyoruz?

Hâlbuki kendi davranışlarımıza eleştirel bir gözle baksak ve adil olsak göreceğiz ki kendi halimizden başkalarına laf edecek vakit kalmayacak.



..

Devamını Oku
Recep Akıl

71- Ne yaparsan yap, faydalı şeyler yap ama kendin için değil Allah rızası için.

72 - İyi bir başlangıç başarı için ne kadar gerekliyse iyi bir planlama da bir o kadar gereklidir. Bu ikisinden biri yoksa başarı da yoktur.

73 – Dil, çoğu zaman insan için bir tür tatmin aracı olarak kullanılır.

74 – Var olmak önemlidir ama daha da önemlisi meyve verebilmektir.

75 – Öyle olmadığı halde zaman, insanoğlu için geçmişi karanlık ve belirsiz gibi bilinen ama geleceği belli bir yoldur; üzerinde menzil menzil yürünen…

..

Devamını Oku
Recep Akıl

Hayat insanı zaman zaman bazı seçimler yapmaya zorlar. İşte bu anlarda kişinin yapacağı tercihler onu hayat karşısında güçlü ya da güçsüz kılabilir.

Verilen her karar bir sonrakine zemin hazırlar. Çok doğaldır ki bu durum ister istemez belirleyici yönüyle kişinin hayatına müdahale eder.

Bu yüzden başarılı olabilmenin ve yapılacak tercihler için alınacak kararların isabetli olmasının yolu acele ile hareket etmemekten geçer.

Ancak bundan da önemlisi, alınacak her türlü kararla ilgili olarak mutlaka bir uzman fikrine başvurmaktır. Çünkü uzman fikri genellikle her alınacak kararda başarıya ulaşmanın anahtarlarından biri olarak çıkar insanın karşısına.

Bu anahtarı kullanmak kişiye ileriki aşamalarda büyük avantajlar sağlar, başarıya ulaşmasına yardımcı bir faktör olur ve ışık tutar. İnsan ne kadar bilirse bilsin her şeyi bilemez. Mutlaka yardım almak durumundadır.

..

Devamını Oku
Recep Akıl

1923 de kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Anadolu’nun kadim halklarının büyük desteğiyle, Osmanlı’da yeni yeni oluşmaya başlamış olan küçük burjuvazi desteğiyle Osmanlı Bürokrasisi'nin kurmuş olduğu bir devlettir. Devlet kurmuş bile olsa, her iktidar ayaklarını yere sağlam basabilmek ve meşruiyet sağlayabilmek için mutlaka kendisini destekleyecek olan bir takım yasalara, bundan da önemlisi toplumsal sınıflara ya da katmanlara ihtiyaç duyar.

Cumhuriyeti kuranlar da bu desteği o gün için milletten almış olmalarına rağmen daha sonra ellerine geçirmiş oldukları iktidardan onu uzaklaştırmış kendisini sürekli olarak destekleyip iktidarda tutacak olan bir takım güç odakları oluşturmuş ve yine kendi elleriyle ortaya çıkartmış oldukları bu odakları geliştirip güçlendirmek yoluna gitmişler, halkın tepkisizliğinden de faydalanarak bunda başarılı olmuşlardır.

O gün için iktidardan uzaklaştırılmış olunan millet zaman içinde ekonomik bakımdan geliştikçe kendisini kendi temsilcileri vasıtasıyla yönetmek istemiş ve mevcut iktidardan pay almayı talep edip, buna da gücü oranında kısa sürelerle bile olsa ulaşmayı başarmıştır. Ama ne yazık ki hiçbir zaman belirleyicilik vasfını kullanabilme imkânını tam anlamıyla yakalayamamıştır.

Ne zaman iktidar olmuşsa ve bu iktidarı kendi lehine dönüştürme çabası içine girmişse, iktidarı asıl belirleyenler (muktedir olanlar) tarafından bundan men edilip oradan uzaklaştırılmış, geri plana itilmiştir. Ama tüm bu zorla uzaklaştırılmalara rağmen ülkede elini taşın altına asıl koyanın kendisi olması bakımından bu iktidar mücadelesinden asla vazgeçmemiş, zaman zaman kendisini satan, arkadan vuran temsilcilerini tasfiye ede ede, uzaklaştırıldığı iktidara bir öncekinden daha güçlü bir biçimde gelmeyi ve yarım bırakmış olduğu işi tamamlama gayretini her daim sürdürmeyi bilmiştir.

Bugün de hâlâ süren ve bir süre daha sürmesi muhtemel olan bu iktidar (muktedir) olma mücadelesinin taraflarından biri, ta başından beri millet ve onun temsilcileri ise, diğer tarafı da Osmanlı'nın son dönemlerinde ortaya çıkmış olan ve giderek örgütlenip Osmanlı yönetim hiyerarşisinde etkin roller edinen belki kendilerine biçilen büyük görevi yerine getirmek için ya da belki de becerisizlikleri yüzünden olsa gerek Osmanlı'nın tarih sahnesinden silinmesine vesile olan ve günümüze kadar da bu varlığını sürdüren oligarşik yapılanma ve onun bugünkü temsilcisidir.

..

Devamını Oku
Recep Akıl


Siyasal ya da toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir toplumsal sınıfın davranışlarına yön veren politik, hukuksal, felsefi, düşünceler bütünü demek olan ideoloji, tanımından da anlaşılacağı gibi bir dünya görüşünün öğretisini ortaya koymuş olduğu için tabiatı gereği temsil ettiği şeyin tarafıdır.

Bu yönleri itibariyle, ideolojiler objektif olmaktan uzaktırlar ve esnek bir yapıya sahip olamadıkları için kendilerini deyim yerindeyse genellikle otoriter bir fanus içine hapsetmişlerdir.


İnsanın düşünme ve algılama kapasitesinin sınırları henüz belirlenebilmiş değildir. Bu itibarla bir takım dünyevi düşünsel kalıpların içine hapsedilebilmesi mümkün olmamakta ve zaten buna da kişinin yaratılışında var olan bağımsızlık özelliği izin vermemektedir.


Cenab-ı Hak Âdem Aleyhisselâmdan bu yana insana hep bir yol göstermiş ve bu yolda şaşırmadan yürüyebilmesi için de hep bir kılavuz göndermiş ama son kararı yine de kişinin kendi iradesine bırakmıştır ki insan hayatının gelişiminin sürekliliğini yine insanın kendisi sağlasın.
..

Devamını Oku
Recep Akıl

*- Kazanmak mı istiyorsun, o halde başladığın işi asla yarım bırakma, terk etme, çok çalış, temiz çalış, adil ol, uzmanıyla çalış, şikâyet etme, açıklamaya çalışma ve hedefine odaklan. Çünkü terk edenler asla kazanamaz. Kazananlar ise asla terk etmemiş olanlardan çıkmıştır.

*- Evet, iyi bir planlama yapmak için belirlenmiş olan hedef hakkında derinlemesine bir bilgi birikimine sahip olmak birincil meseledir. Hedefe varmada iyi bir planlama başarı için olmazsa olmaz en önemli faktördür. İyi bir plan yapmanın da bazı koşullarının olduğunu unutmamak gerektiği konusu ise akıldan hiç çıkartılmamalıdır.

*- Araştırma yapmak, danışmak, hedefe yürürken çıkabilecek muhtemel sorunlara ve zorluklara karşı öngörülerde bulunup, bunlarla ilgili bir takım tedbirler ve önlemler almaksa planlama yapmanın bir başka boyutudur.

*- İşin yapılması sırasında bir takım aksamalar olabilir. Eğer başından iyi bir planlama yapılmışsa büyük bir sorun çıkmaz. Çıkabilecek ufak tefek sorunlar karşısında da duraksayıp yılgınlık göstermemek, soğukkanlılıkla problemi çözmenin yollarını araştırmak ve sorunu gidermeden yola devam etmemek gerekir.

*- İyi bir plan yapmak hedefe varmada ne kadar önemliyse onu uygulamak da o oranda önemlidir. Çünkü bir projenin gerçekleştirilmesi sırasında ne kadar dikkatli davranılırsa davranılsın bir takım hataların ortaya çıkmasına çoğu zaman engel olunamaz.

..

Devamını Oku
Recep Akıl

451 - Dostundan olmak istemiyorsan maddi ya da manevi ondan hiçbir şey istememelisin. Çünkü bu isteği yerine getirebilmek için yeterli bir imkâna sahip olmayabilir veya böyle bir isteği yoktur. Her iki halde de karşında zor durumda kalır ki insanlar sevdiklerinin karşısında zor durumda kalmaktan hoşlanmazlar. Dost dostun her halinden haberdardır nasılsa ve istiyorsa dostuna yardım edebilir.

452 - Dostuna gerçek bir yoldaş olmak istiyorsan onun uzağındayken bile hep yanı başında olduğun duygusuna sahip olmasını sağlamalısın. Çünkü insan dostunun her an yanında olmasını arzu eder.

453 - Dostuna öyle bir dost olmalısın ki senin yanındayken bütün maskelerinden arınıp gerçekte nasılsa öyle olabilmeli. Ruhunun bütün gizliliklerini, eksiklerini, zaaflarını, güzelliklerini sana açabilmeli. Bunu yaparken ileride bir gün bu itiraflarının kendisi aleyhinde kullanılmayacağından zere şüphesi olmamalı ve kendisini sana karşı korumak ihtiyacı hissetmemelidir.

454 - Dostun senin yanındayken içinden nasıl geliyorsa öyle davranmaktan asla çekinmemeli ve emin olmalı ki ne kadar saçmalarsa saçmalasın, abuk sabuk davranırsa davransın tüm bunlar ortaya dökülmeyecek ve asla başkalarına koz olmayacaktır.

455 - Her şeyde olduğu gibi dostluklar da eskir. Böyle bir durumda bile dostuna gerçek bir dost olmak istiyorsan eğer her nedenle olursa olsun seni bir gün terk edip gitmiş olsa bile sen onu hiçbir zaman terk etme ve bunu da bilmesini bir şekilde sağla. Ki gün gelip bir dosta ihtiyacı olduğunda hiç düşünmeden geri dönebilsin.

..

Devamını Oku
Recep Akıl

461 - Yarış bitmeden hiçbir şey bitmiş olmaz.

462 - Düşünmek için en iyi zaman kendini hesaba çektiğin zamandır.

463 - İnsanoğlu her hareketini bir şarta bağlama ihtiyacındadır. Bu niçin böyledir? Ben de bilmiyorum. Ama kim bilir belki de varlığını, var olduğunu öncelikle kendisine sonra da kâinata kanıtlama isteği onu buna yöneltiyor olabilir.

464 - İyi ya da kötü, doğru ya da yanlış, atılan her adımın arkasında aklı ve mantığı vardır insanın. Vicdanı ise bu adımlara sebepler oluşturmasına ve belki de susmak ya da bazen de tavır almak gerektiği konusunda kararlar vermesine yardımcı olur.

465 - Haklının yanında olmak insan olmakla eşdeğerdir. Haksızlığa boyun eğmeyip ona karşı olmak vicdani bir sorumluluktur. İnsan ise sorumluluklarını yerine getirdiği oranda “İNSAN” olmak onuruna erişir ve Yaratan’ın onu yaratma sebebine hizmet etmiş olur.

..

Devamını Oku