Baktın Mı Canım? /Sevisel Felsefik Ve Ak ...

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

Baktın Mı Canım? /Sevisel Felsefik Ve Aksiyomatik

Geçmişe bak!
Türlüce yaşadıklarındır andıkların.
Değişene denk düşmeyen,
Nefretindir, kedere düşmendir, sandıkların.

Geçmişe bak canım, geçmişe.
Orada kapasite üstüne seçmişe.
Güdüsel ulaşmış, öğütler etmişe.
Seni bulmamdır canım, yanılmazlığı.

Bir bak canım geçmişe, bir bak.
Hani neden beri yok olana.
Saplantındır kafana tak,
Güvensizliktir tepki, dünden olana.

Bak canım benlik gibisin,
Standart uyumdur tadsınman.
Yenideyken şaşmaya! Paniklik şartsınman.
Hala tedavülde oluşu, yadsınmaz.

Bende duyumsanan egomanyan;
Sevinçten uçman
Öfkeye kapılman
Hele hele, hüzne gömülmen,
Akılcı değil canım, sürükleniştir,
Şişik boyunlu,
Güdüsel hegomanyan.

Akılcı değilsin canım, akılcı.
Bir kasti uyarım arkaiğe, nakilci.
Sanırsın benimle sarmaşmış gibi,
Ard arda devimlerin, sanal nakilci.

Bir bak canım şimdiye;
Aklisini ser, kim, o, ne diye?
Yaratandan bilince hediye,
Sıyrılmandır arkaik den evet.
Gark olunanı, içgüdüsel şehvet.
Bilinçle koyulan, güdüyü kullanan,
Sarmaldadır rehavet.

24.02.2007

Bayram Kaya
Kayıt Tarihi : 23.11.2007 10:05:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Hikayesi:


Öykü 1-Hevese düşmek, hevesten uçmak, yeise bürünmek, acıya düşmek, kedere gömülmek gibi duyguları Sevgide konu oluyorsa da, felsefik bir gelişme. Aksiyomu ortaya konmak istendi. 2-Biz birbirimiz için yaratılmışız demesinden anlatımla, yine geçmişten şimdiye yollama var. Milyarlarca birikmiş deneyim. Şablonlarının ki bunlar beynin, hissin bir öğüdü gibi vurgulanarak, bu öğütün çevresel uyumluluk denkliği Sevgi uyumu olarak belirtilmiş. 3-Aşksal yanı, okuyucu yorumlansın. Şablon, paket, hazır,(Tümüde öğüt davranış) davranışlar zamanla çevreye cevap olmaz. Yeryüzünde martı tehlikesi yok iken ,su kaplumbağalarının, kıyıya yakın yumurtlaması, akılcı, amaca uygun ve hayır bir öğüttür. Milyonlarca yıl kaplumbağaya çok uygun üreme şansı tanımıştır. Martı tehlikesi oluşunca bu tutumun sürdürülüyor olmasında, hangi akıl, hangi amaca uygunluk beklenir? Yılların dayattığı hazır içgüdü davranışı, çevre şartlarının değişmesi ile güvensizleşmiştir, Şimdi soyu yok olmayla karşı karşıya. İnsansa, bilinçli davranımı ile martının bulup ya da ulaşamayacağı bir yere yumurtayı gizlerdi. Bu örnekle biraz 3. dizeyi felsefik ve kanıtsal açmış oldum. 4-Saygı değer çobanlar, kültürlü insanlarla anlaşamaz, şartları gereği. Bilinçli insanda çoban gibi hayvanla dostluk ilişkisi kuramaz. Çünkü çobanla hayvan, arasında müthiş bir alt beyin (GEN hatıratları ortak yanı) ilişkisi vardır. Benzer davranış, boz maddesi olmayan diğer kedi, köpek gibi hayvanlarla, çoğumuz gündelik gerçekliyoruz. Alt beynin denetimi bilinçsiz insanlarda %90 dir.(Arkaiğin otoritesi bu, çocuk alt beyinlilik bu, şişik damarlı davranmanın, saldırganlığın, hüzne düşmenin vs, vs, nin nedeni bu) Bu boz madde kullanımına bağlı olarak şimdilik %75 lere kadar gerilemede. 5-Uluslar arası ilişkilerde akılcı olmayan, güdü payı olduğunu da düşünün lütfen. Biyolojik bu köken değinmesi yapılarak yazıldı. Ama elbet aşk ilişkiside göz ardı edilmemeli. 6-Aşk yanı açık. Ben bilimsel aksiyom yanını söyleyeyim.Orta beyin bölümlerine yapılan impulsal karışma ile,gerek maymun gerek horoz, gerekse insan; reel (Gerçekte, dış elektriksel uyarım) uyarımla, yapay uyarım farkını ayıramıyor. Alt beyinsel genetik hafıza. Verilen bir elektrik atımı ile talamus sanki karşıda o uyaran varmış gibi, sıralı davranışlar sergiliyor. Ağustos sıcağında tir tir titriyor, yada başka bölgeye müdahale ile, soğutulmuş odada bunalım geçirip serinleme tepkisi koyuyor, sıcakta sanki canı ha çıktı ha çıkacak gibi edimler yapıyor. Ortada hol yok yumurta yokken şehevi dizgeler sıralıyor.Sanki ortada tavuk var gibi, horoz hareketlerini ardışık yineleyip, mutlu şekilde kanat çırparak; tabiri caizse horozlanarak, sağa sola bir ifayı gerçekleştirmenin meydan okuyuşunu yapıyor. Tabi tüm bunlarda beynin farklı yerleri uyarılarak paket davranışlar sergiletiliyor. Beyni açılmış, masada duran bir insan beyni: talamusuna yapılan bir impuls uyarımı ile kah kahayı basabilmekte.

Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Raşit Gürcan
    Raşit Gürcan

    öyle güzel yazmışsınız ki, benim hoşuma giden bir şiir anlayışıyla. şiiri okuyan her insanın kafasında farklı düşünceler oluşuyor. bu şiirle herkes yeni bir şiir yazıyor diyebilirim.ne güzel! tebrik ederim

    Cevap Yaz
  • Hamit Körken
    Hamit Körken

    Değerli dostum siz bu şiirinizle,insan beyninin sınırlarını zorlamaya çalışıyorsunuz ama,maalesef herkez ihtiyaç hissettiği kadarını kullandığı için,çoğu atıl kalıyor.Buda insanlık ve gelecek adına yerinde saymanın bir göstergesi.Gayret göstermek farklı şeydir cühd göstermek daha farklı.Umarım insan oğlu bir gün kendini keşfederde bu sorunuda halleder.
    sevgi ve selamlar______Hamit Körken

    Cevap Yaz
  • Şükrü Topallar
    Şükrü Topallar

    Dostum işlenen konuları,felsefesiyle,geniş açıklamalı hikayesiyle doyurucu bir şiir olmuş.Kutluyorum.

    Cevap Yaz
  • Ender Pehlivan
    Ender Pehlivan

    Çok, çok güzel... Kutlarım kalemi......

    Cevap Yaz
  • İrfan Karapınar
    İrfan Karapınar

    Felsefeyi şiirin tadına karıştırarak harika bir kıvam oluşturuyorsunuz.Kelimeler alışıldık imgeleri dışında dansediyor.Harika!Tam puanımla kutluyorum kaleminizi.Saygılar.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (13)

Bayram Kaya