Bakış Açısı Şiiri - Ömer Gündoğan

Ömer Gündoğan
835

ŞİİR


31

TAKİPÇİ

Bakış Açısı

Dünyada bir insan düşün
Eğer bu insan zengin ise
Çok akıllı ve zeki derler

Aynı İnsan fakir ise
Geri zekalı aptal derler
Ve hatta deli derler......

3.10. 2015

Ömer Gündoğan
Kayıt Tarihi : 5.10.2015 23:17:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • İsmail Kızılay
    İsmail Kızılay

    Dünyada bir insan düşün
    Zenginse akıllı ve zekidir.

    kutlarım sevgili şair çok haklısınız.YUVASIZ KUŞ

    Cevap Yaz
  • Canan Eren
    Canan Eren

    Hepimizin algısı ve bakış açısı farklıdır elbet ..Aynı pencereden bakmayı öğrenemeyen insanlar birbirlerini anlayamaz. Anlamayan insanlar da sonuçta birbirine apdal gibi görünebilir .Zeka ise kıvraklıktır..Detaydır ..Kutluyorum Önder bey nicelerine
    Saygımla

    Cevap Yaz
  • Bülent Arkan
    Bülent Arkan

    BAKIŞ AÇISI
    Hayatımızı yönlendirmede en önemli rolü oynayan açı bakış açısıdır. Bakış açımız ne kadar geniş ise olayları ve davranış biçimlerini o kadar derinlemesine görür,değerlendirir ve en doğru sonuca ulaşabiliriz.

    Yer yüzünde görebildiğimiz objeler sınırlı olup bakıpta göremediğimiz bir sürü şey vardır. Her hangi bir olayı yorumlarken bir tek etkene bağlayarak yorum yapmamız halinde yanılma payımız artacak birden fazla etkeni araştırıp bulmamız halinde ise yanılgılarımız ters orantılı olarak azalacaktır.

    Bazen öyle durumlarla karşılaşırızki elde edilen sonucun binlerce sebebi olabildiği gibi sadece bir tek nedenede dayalı olabilmektedir. Önemli olan sonucun sebeplerini doğru teşhis etmek ve sebep sonuç ilişkisini doğru konumlandırabilmekle mümkün olabilecektir.

    Olaylara bakış açımızı genişletmemiz durumunda hayatımız boyunca zorluklara karşı iyi savunma biçimleri geliştirmekte başarılı olmamıza en büyük katkıyı sağlayacağı gibi sürekli hata yapmamızı engelleyecek cevresinde sözüne itibar edilen sağlam kişilik sahibi bir karekterle tanınmamızı sağlayacaktır.

    Doktorun bir baş ağrısının neden kaynaklandığını araştırmadan ağrı kesiciyle tedavi etmesi mümkün olabilirmi? Bir işletmede işlerin kötüye gitmesini bir tek nedene mesela ekonominin kötü gitmesine bağlayıp teslim olmak ne kadar doğru olbilir ki? işlerin kötüye gitmesinin onlarca yüzlerce sebebi olamazmı? (Çalışanların sorunlarına yeterince eğilmemiş olabiliriz,onları yeterince bilinçlendirmemiş, eğitmemiş olabiliriz, reklam bölümü iyi çalışmıyor olabilir, kalitesiz mal üretmiş olabiliriz, servis ağımız aksıyor olabilir, iletişim bölümü müşteri ilişkisi aksıyor olabilir, Yönetim muhasebe,arge, maliyet unsurları,fabrika ile ham madde temini yapılan bölgenin uzak olmasının maliyetleri yükseltmesi, çalışanlara az maaş ödenmesi, işçi işveren ilişkileri, piyasaya yeni sürülen diğer sektör ürünleriyle rekabet edememe, depolarda malların iyi muhafaza edilememesi, nakliye montaj bölümü çalışanlarının müşteri memnuniyetini sağlayamaması, üretimin rantabl olmaması, enerjinin verimli kullanılmaması, hırsızlık, vb gibi) işletmenin iflasa adım adım yaklaşmasının daha yüzlerce sebebe dayalı olabileceğini gözden kaçırmış olmazmıyız. Olaylara ve objelere taraflı gözle baktığımızda da aynı yanlışa düşüp işimize geldiği gibi yorumladığımızda sorun çözmek mümkün olabilirmi? Bilakis sadece sorunu çoğaltıp derinleştirerek içinden çıkılmaz hale getirmiş olmazmıyız?

    Bir ormana kesimci olarak bakarsanız yaşlı ağaçlarla, dikici olarak bakarsanız genç ağaçlarla ilgilenirsiniz. Hem kesici hem dikiciyseniz yaşlı ağaçların genç ağaçların büyümesine nasıl fırsat sunduğunu, genç ağaçların güneşi görebilmesi ve büyüyebilmeleri için yaşlı ağaçların alt dallarının kurumasına nasıl izin verdiğini görür ve budama yapmanın önemini kavrarsınız. Baktığınız orman; Avcı iseniz avlık, Keçi yetiştiricisi iseniz keçilere yemlik, oduncuysanız yakılacak odunluk,kağıt üreticiyseniz seliloz,marangoz iseniz kereste, bilim adamıysanız Akciğerlerimize oksijen,erozyon önleyici, Yağmur,su,vahşi yaşam, omanda yaşayan ve ormanın gerçek sahipleri diğer canlıların barınağı, hayat kaynağı ve daha nice unsurlar görebilirsiniz.

    Bu nedenle olaylara ve objelere bakarken doğru sonuçlara ulaşabilmek için sadece kendi gözümüzle bakarak “ görünen köye kılavuz gerekmez” dememek, tek bir amaç için bakmamak, başkalarının gözüyle nasıl görüldüğünü irdelemek gerekir. Zira ormandaki tek bir ağaca bakarak ormanın büyüklüğünü görmek mümkün değildir. Orman sadece ağaçtan ibaret de değildir. Yaşlı ağacın genç ağaçların gelişmesine yardımcı olmak için alt dallarının kurumasına izin verdiği şu dünyada düşünme melekesi verilen biz insanların sadece kendi ihtiyaçlarımıza göre davranma, dar açıdan olayları değerlendirme, bencillik etme, Beynimize göre değilde hislerimize göre hareket etme lüksümüzden vazgeçerek en az ağaçlar kadar asil olabilmesi mümkün değilmidir? .

    Biz insanlar cefayı başkasına sefayı kendisine layık görme gibi çok ilkel ve tehlikeli bir hastalığın pençesinde kıvranıp duruyoruz. Kendi menfaatlerimize uygun gördüğümüz bir çok şeyin aslında kendimizin ve gelecek nesillerimizin ne kadar aleyhine sonuçlar doğurabileceğinin farkında bile değiliz. En önemli sermayemiz olan beynimizi kullanmayı hiç aklımızdan bile geçirmeyip bizim adımıza birilerinin düşünmesini, okuma alışkanlığımız olmadığı içinde düşünenlerin yazmakla yetinmeyip ayağımıza kadar gelip bize anlatmalarını yeğleyecek kadar tembelleştik galiba (Anlatsalarda dinlemeye gitmediğimiz üşendiğimiz de acı bir gerçektir) İşte tam da bu yüzden duyduğumuz kadarıyla yetinerek ahkam kesmeye, başımıza bir olumsuzluk gelincede sorumlusunun duyduğumuz kişi olduğunu söyleyerek kendimizi rahatlatmaya ve geleceğimizin karartılmasına katkı sunmaya devam ediyoruz gibime geliyor. En başta ben olmak üzere gelin hep beraber şu bakış açılarımızı olduğundan biraz daha genişletme cihetine gidelim diyorum ne dersiniz? Ukalalık etmiyorumdur inşallah.

    Okuma zahmetine katlandığınız için çok teşekkür ederim. Haddim olmadığı halde kendime yapmam gereken özeleştiriyi genelleştirdiğim ve paylaştığım için özür dilerim. Hakkınızı helal edin.
    02.04.2015 Bülent ARKAN


    Bülent Arkan

    Cevap Yaz
  • İki Baharın Valsi
    İki Baharın Valsi

    Bakışa göre değişir..kişilerdeki var onları ve yok olanı hissiyat iyi çözer.. Yüreğinize sağlık... Saygılarımla

    Cevap Yaz
  • Necla Küçükhurman
    Necla Küçükhurman

    bilmece gibi bir bakış açısı tebrik ederim toprağım

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (7)

Ömer Gündoğan