Bakırköyden Mektup Var Şiiri - Cemal Safi

Cemal Safi
15 Ekim 1938 - 17 Nisan 2018
109

ŞİİR


883

TAKİPÇİ

Bakırköyden Mektup Var

Sensizdim kendime bir iş aradım,
Baştan savıp asabımı bozdular.
Hatırşinas dostlarıma uğradım,
Sağolsunlar müdür beye yazdılar.

Müdür bey gerçekten yufka yürekmiş,
İşim inşaatta kazma kürekmiş,
Bir sağlık raporu almam gerekmiş,
Tam teşekkül hastaneye yazdılar.

Yağışlı gözümün hazan çağı da,
Olur olmaz yerde başlar ağıda,
Sinir servisine giden kağıda,
Aklından zoru var diye yazdılar.

Bir saat anlattım tek bir buseni,
Doktorlar efsane sandılar seni,
Belki de alaya aldılar beni,
Bana palavracı diye kızdılar.

Bir ara sensizlik krizim tuttu,
Bilmem ki o anda ne olup bitti.
Hekimler heyeti havale etti,
Acil vak’a Bakırköy’e yazdılar.

Bu çağda bu sevda abes dediler,
Cezası çelikten kafes dediler,
Ben kime ne yaptım,ne istediler,
Bana bu çukuru niye kazdılar.

Burda ne sen varsın, ne de bir iş var,
Üç adım voltalık gidiş geliş var.
En ayıp sözlerle kaplı dört duvar,
Bunca küfrü kime,niye yazdılar.

Açmak için zahmet etme zarf açık,
Hala bana sevgin varsa birazcık,
Mektubumu alır almaz yola çık,
Gözyaşlarım bir acayip azdılar,
Gözyaşlarım bir acayip azdılar.

Cemal Safi
Kayıt Tarihi : 25.2.2001 03:54:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Osman Akçay
    Osman Akçay

    Ne yazık ki şairlerin ismi büyük olunca şiir okuru tarafından eleştirilemez zırhına sokulmaktadır. Oysa tüm eleştiriler tamamen edebiyat adına yapılmaktadır.

    Bu şiirde dize sonlarında kullanılan noktalama işaretlerinin tamamı gereksizdir.

    Şiirde bazı sözcükler hatalı yazılmıştır. ‘Sağolsunlar’ değil ‘sağ olsunlar’, ‘kağıda’ değil ‘kâğıda’, ‘olup bitti’ değil ‘olupbitti’, ‘vak’a’ değil ‘vaka’ şeklinde yazılmalıydı.

    Şiir 11’li bir hece şiiri. Ancak ‘Bir ara sensizlik krizim tuttu,’ dizesi 10 hecelidir. Anlaşılan o ki ‘krizim’ sözcüğü şair tarafından üç hece olarak kabul edilmiştir. Oysa ağzımızın bir hareketiyle çıkan seslere hece denir. Her hecede mutlaka bir ünlü harf bulunur. Bir kelimedeki hece sayısını ünlü harfleri sayarak belirleriz. ‘Krizim’ sözcüğünde iki tane ünlü harf olduğu için iki heceli bir sözcüktür. Bu açıklamadan da anlaşılacağı üzere merhum şairimiz 11’li hece ölçüsünün bu dizesini 10 hece olarak kaleme almıştır.

    Şiirde 6+5 duraklar kullanılsa da şu dizelerde bu kurala uyul(a)mamıştır: ‘Baştan savıp asabımı bozdular./ Hatırşinas dostlarıma uğradım,/ Tam teşekkül hastaneye yazdılar./ Acil vak’a Bakırköy’e yazdılar./Gözyaşlarım bir acayip azdılar,’

    Bazı dizelerde durakların söz öbeğinin ortasına yerleştirilmesi şiirin lezzetine limon sıkmaktadır. Örneğin; ‘Sağolsunlar müdür (6 hece) beye yazdılar (5 hece)’ dizesinde ‘müdür beye’ söz öbeği durakla birbirinden ayrılmıştır.

    Bu yorumdan önce 81 kez yorumlanan bir şiire bu konularda hiç yorum bırakılmaması da ayrı bir tuhaflık olduğu gibi yorum bırakanların edebiyat bilgi seviyelerinin yetersizliğini göstermesi bakımından da önemli bir ipucu vermektedir.

    Şairleri ve sürekli aynı şiirleri güne seçen seçkiyi eleştirdiğimiz gibi biz yorumcular da biraz kendimizi sorgulamaktan imtina etmemeliyiz.

    Saygılarımla.

    Seğmenoğlu

    Cevap Yaz
  • İlyas Ateş
    İlyas Ateş

    İşte şiir işte şair diyecek söz bulamıyorum muhteşemdi
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun saygıyla

    Cevap Yaz
  • Mihan Sezgin
    Mihan Sezgin

    Böylesi hikaye ancak sevda çekenlerin başına gelir. Acısı zordur. Cemal safiyi yürekten kutluyorum. Rahmet ve saygıyla anıyorum...

    Cevap Yaz
  • Cihat Şahin
    Cihat Şahin

    ŞİİRE YORUM YAPMAK YERİNE, BENİM YAPTIĞIM YORUMA VE KALEME DÖKTÜĞÜM HAKLI ŞİKAYETİME MÜDAHİL OLMAYI VE ŞAHSIMA HAKARET ETMEYİ TERCİH EDEN ÇETİN ÖRNEK ADLI ŞAHSIN BU YAPTIĞI DENSİZLİĞİN VE DE İFTİRALARIN, NE YAZIK Kİ ONUN SOY ADINDAKİ GİBİ GÜZEL BİR ÖRNEK OLMAK YERİNE, BURADAKİ YORUMCULARA VE ŞAİRLERE ÇOK KÖTÜ BİR ÖRNEK OLDUĞUNU ORTAYA KOYUYOR. ŞAHSIMA YAPTIĞI TÜM SUÇLAMALARI VE YALAN İTHAMLARI KENDİSİNE AYEN İADE EDİYOR VE BOZDURUP, BOZDURUP HARCAMASINI TAVSİYE EDİYORUM.

    Cevap Yaz
  • Hüseyin Pelit
    Hüseyin Pelit

    Tanışma bahtiyarligini yaşamış 5-6 kez ziyaretinde de bulundum... Çok muhabbetimiz oldu çok güzel muhabbeti vardı. dualardasın ALLAH taksiratlarini affetsin... meslektaşım şairdaşım üniversite bitti bir gün aradım sayın şairim güzel bir iş var mı dedim... Şairin işi mi olur derdi... :))

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (80)

Cemal Safi