Bakara Suresi Şiiri - Yorumlar

Osman Erdoğmuş
561

ŞİİR


10

TAKİPÇİ

BAKARA SURESİ
Medeni bir suredir. Adını 67-73. Ayetler arasında aktarılan İsrailoğulları ile ilgili olaydan almaktadır. 286 ayettir. Hicretin 2. Yılında indirilmiştir. Bu sure Fatiha suresinden sonra gelmesi tesadüfi değildir. İHDİNESSIRATEL MÜSTEKIM diye dua ederken, bakara süreside bu duaya cevap veriyor. Bu surede yaklaşık 120 ayet İsrailoğullarının nasıl Yahudileştiğini bize anlatacak. Onun için bakara suresi, adeta Fatihanın bir tefsiri niteliğinde.
1. Bu üç harf huruf-u mukattaadır. Müstakil harfler. Bu tür harfler Kur’an’da 29 surenin başında gelir. Toplam 14 harften oluşmuştur. Birli ve beşli harfler arasında değişir. Bu arap dilinin yapısına da bir göndermedir. Çünkü arap dilini oluşturan tüm kelimeler debir ile beş arası kelimelerden müteşekkildir. Anlamı konusunda tüm müfessirler tarafından çok uzun yorumlar yapılmış. Hz. Ebubekir: Her kitabın bir sırrı var. Kur’an’ın sırrı da Huruf-u Mukattaadır der. Hangi surenin başına gelmişse ilk ayetler hep vahyin önemini anlatır, vahye atıf yapar. Allah’ın vahyini öne çıkararak başlamaktadır. Bu harflerin işlevi vahye dikkat çekmektir ve meydan okumaktır.
2. LAREYBEFİH: Kesinlikle şüphe yok. Bu kitabın kaynağının ilahi olduğuna şüphe yok biçiminde anlaşılır. Bu kitabın müttakiler için bir kılavuz, bir rehber, doğru yolu gösteren bir kılavuz oluşunda şüphe yoktur. MUTTAKİN: Allah bilinci diye çevrilir. Etimolojik anlamı, korkmak, korunmak, sakınmaktır. Cehennem ile insan arasına engel koymak. Bir insanın muttaki olması: Allah’a karşı sorumluluk şuuruyla donanabilmesi ile mümkündür. Bu bir şuur meselesidir. Engeli, Allah’a daha yakın olmak için koyarız. Allah’a karşı duyulan bir muhabbet ve yakınlığı da ifade eder.
3. Gayba iman ederler. İdrak edemedikleri hakikatlerin olduğunu kabul ederler. 5 duyunun yada aklın hakikati bilmede yeterli olmayacağını idrak eder ve inanırlar. GAYB: Yok olan, gaip olan değil, insan idrakinin, hafsalasının, insan idrakinin kavramaktan aciz olduğu hakikat demektir. Adeta şu söyleniyor. Gaybe iman etmeyen bu kitaptan istifade edemez. MÜTTEKİNin özelliklerini sayıyor Kur’an 1. Gayba iman edecek. 2. Namazı istikamet üzere ikame ederler. 3. İbadeti yalnızca ve yalnızca Allah rızasını gözeterek yaparlar. 4. Kıldığı namazla, hayatında yaptığı diğer eylemler arasında doğrudan bir orantı kurarlar. Yani bir ömrü Allah için yaşamak. 5. Allah yolunda harcayanlardır. İşe yaramayanlardan harcayanlar değil, kendilerine rızık olarak verilenlerden sarfedenler. Gayba iman, namaz ve zekat üç özellik sayılıyor. Birincisi imana taallük ediyor. Yani kul ile Allah ilişkisine. İkincisi namaz, yani kulun hem nefsi hem de Rabbi ile olan ilişkisine. Zekat ise kuldan topluma doğru, kulun toplumla ilişkisinden bahsediyor.
4. biz Müslümanlar sadece kendi peygamberimize değil, Ondan önceki tüm peygamberlere iman etmeyi, imanın olmazsa olmaz bir unsuru olarak görürüz. YUKINUN: yakın derecesinde iman. Sanki yaşar gibi inanmamız isteniyor.
5. 6. İman edenlerden sonra kafirlerin durumuna geçiyoruz. ELLEZİNE KEFERU: Küfre saplanıp kalmış kişiler artık uyarıdan hiçbir pay alamazlar. Niçin.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta