Bağıntı 2 Şiiri - Yorumlar

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

İnançlar, öznel ve insana değin bir hak olurluksa da, topluma değin bir hak olurluk değilidir. Yani toplumda görevleşişle, girişen kişilrti giriştiren bir toplımsal düzenleşilir sorumluluk değildirler. Kaynağı toplum olmayanın, oynağı (aktif olabilirce devindiği zemin alanı) da toplumlar, olamaz. Üstelik keyfilikler toplumun değil, özel hayatın; sosyal hayatın bir gereğidirler.

Söz gelimi siz sosyal hayatta keyfiliğiniz ne olursa olsun, keyfilikler içinde oluşlarla giyinirken; toplumdaki giyinmeniz, bırakınız keyfi olmayı; zorunlulukla olmaktadır. Topluma karşı, bir yetki kullanımı, bir yetkilenme, bir otorite belirtme, bir sorumlu olma ve bir sorumluluk taşıma ve bir mesleki aleniyet belirtme gibisinden işaret, sinyal taşıma iletişmesi gibi durumlarına denk gelebilmektedir.

Yani toplumdaki giyinişin, topluma karşı sorumluluktu bir taşınması vardır. Oysa inanca dek taşıma giyinişin ve eylemlerin, topluma ya da bir başkasına hiçbir gretirisi, götürüsü yoktur. Halbu ki o gün sizler, örtünmüşseniz ya da örtünmemişseniz; bu açık kapalı tavrınızdan ötürü topluma denk düşer bir aksamaya ilişkin, hiçbir mesaj alamazsınız.

Sizin pilot giysisi içindeki görünüşünüz keyfilikle ve inanç nedeni ile değil de; nesnel nedenlerden ötürü, toplumsal bir ilişkilenişe denk düşer olacağından; eğer o gün pilot giysisi giymemiş iseniz toplum bu eylemden bir boykot mesajı alır ve kaygılanır.

Tamamını Oku
  • Necdet Arslan
    Necdet Arslan 27.08.2011 - 17:39


    Bu kapsamlı makaleyi okuyup da tamamladığım zaman us'uma Efesli Herakleitos'un bir sözü geldi:

    ''Uyanıkken insanların dünyası ortaktır.Uykuda herkesin ayrı bir evreni vardır.''

    Toplumsal yapımız,toplumsal reflekslerimiz açısından büyük mercekla sayfada açımlanan düşüncelerin bende uyandırdığı özet algı ,alıntıladığım özdeyişin tam karşıtında yer alıyor.

    Ulusumuz yüzyıldır kronikte sözü edilen başat sorunları konulayan bir fasit daireyle uğraşıp duruyor.

    Aydınlanma'nın karşıtezinden yana olanların 'marjinallikten' sıyrıldıktan sonra sosyal yapıyı ve son tahlilde sistemi zorladıkları bir realite.

    Bu çatışkıdan hareketle aşağıdaki saptamaları yapmam olası:

    1.Ülkemizde uyanık olmayanlar parçalanmış bir yapı içinde dayatmalara tabidir.

    2.Uykudan uyanmamakta kararlı olanların kendilerine yeni evrenler araması kaçınılmazdır.

    İçinden geçmekte olduğumuz kaotik sürecin genleri değişmedikçe bu durum varlığını berkitecektir.

    Özenli çalışmasından dolayı Dost KAYA'yı kutluyorum.
    Erdemle.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 1 tane yorum bulunmakta