B. Güzel tepe, T Ocakları, ç, t

Ömer Tural
1489

ŞİİR


5

TAKİPÇİ

B. Güzel tepe, T Ocakları, ç, t

BAYRAKLI GÜZEL TEPE, ÇİRKİN TEPE , TAŞOCAKLARI

Bu üç isim arasından önce taş ocaklarından bahsedelim;

TAŞ OCAKLARI : Tepenin taşı Çelik taştır, Kırmak için damarını bulmak lazım. taşı sökerken ,damarına balyozla ,burca vurarak ayırmasan sökmesi imkansız gibidir.

Taşını kırmak için çekici vurduğunda kopan parça kurşun gibi fırlar. Bu taşı sökmesi ve duvar olarak örmesi ayrı bir maheret ister. Taşın kırılış tarzını bilmek lazım. Duvara konurken taşın alnını bulmak ayrıcalık ister. Bu işi en iyi o zamanın yöre ustalarımız yapardı. Onun için kara taş ustalarımız bir başkaydı.100 yıllık çamurla örülü tepe taş duvarları halen mevcuttur.
Şimdiki Bayraklı tepe dediğimiz yer Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda TCDD yollarına balaz taş ı, Hayvanların sırtındaki Kasalarla Tanışınmış. Daha sonraları. Köy halkı Bu taş ocaklarından Söktükleri taşlarla Evlerinin ve bahçe duvarlarında kulanmışlardır. . Zamanla 1970 lerden sonra Buralardan pek taş sökülmez olunca. Taş Ocakları ismi de unutulmaya yüz tutmuş. Işgının Tepe Ve Taş ocaklarının Doğu kısmında dere boyunca Çirkinler kabilesi bulunup. Çirkinlerin mahale tabiri Çirkin Tepeye dönüşttürülmeye başlanmıştır. Tabiki Tarih değiştirlmez. Tarih yalan söylemez. Uydurma tarihte yazılmaz. Karagöl Köyünde Çirkin tepe Göç Yoluna giden yol üzerindeki Tepedir. Çirkin Bir şahsın ismidir. Şahıslara saygısılık etmek elbetteki olmaz. Işgının Tepe yerinde, Çirkinin mahalesi yerinde , Bayraklı Güzel Tepeyse Önceleri Taş söküldüğü için Taşa ocakları denen Yerdir. Tepe Sosyal medyadan Takipçiler tarafından güzel tepe denmiştir. Dikmiş olduğumuz Şanlı Bayargaığımızla Bayraklı Güzel Tepeye dönüştürüldü.

Bu tepenin bir özeliğide son güz aylrında Kardelenlerin ve baharın kar yerden kalmadan öksüz oğlan çiçeklerinin ,kar ve kayalara meydan okurcasına çıkmalarıdır.
Kayak alnanı ollan tepede, Şimdilerde pek olmasada Karagöl köyünün hane ve nufus sayısı bol oldup, Çocuk sayısının çok olduğu dönemlerde taş ocakları tepesinde Elli Yüz çocuk toplanır Kimi kızaklarla, kimide o günün imkanları olan laylon ayakabılarıyla kızak kaymanın keyfini çıkarırdı. Şimdilerde Bayraklı Güzel Tepe tepe Kış gelince Kızak kayan çocukları bekliyor. Eteklerinde tatlı tatlı meleşen koyunları kuzuları bekliyor. Baharın ise Kerbiç gibi kapak taşlaraı sökmeye çalışan Balyoz Burç ve malliya sesini özlüyor.

ÇİRKİN TEPE ; Esas çirkin tepe değil, çirkinlerin tepedir. Köyümüzün kuzey batısında Köyün hemen üst kısmında bulunmaktadır. Taşlık bir yerdir, zamanla yeni gelen kabileler gelmiş yerleşmişlerdir. Tabi buralara kendi kabilelerinin ismini vermişlerdir. Çirkinler, Hasokaler, Necipler, Keleşler gibi. Köyümüzün yerleşim durumuna göre güney kısmında bulunan Demir yollu üzerinde küçük bir tepe var orası Çirkin tepe diye geçer. hemen alt tarafında Sarıpınar köseli yolu üzzerinde Hafif höyük halinde buluna bir yerdir. İpek yoluna çok yakın olan bu bu yerden Çirkin kabilesi geçtiği Düşünülmektedir. Tarihçilerin Çirkin aşireti idasını tabiki yalanlamıyor yabana atmıyoruz. . İşin mantıklı Yönü Aşiret elbetteki ipek yolu üzerinden gidecektir. Daha sonraları Halkın dilinde bağzı gerçekler değişime uğramaya başlamıştır.
BAYRAKLI GÜZEL TEPE : Karagöl Köyü Çepni sokağı , Başınızı Kuzeye döndürmeden görebileceğiniz yerdir. Bayraklı Güzel tepe etekleri. İlk Bakışta Şanlı Bayrağımızın dalgalanışını görürsünüz. Eteklerinden zirvesine kadar , ATATÜRK HATIRA ORMNI, genelde çam fidanları ve her türlü meyve ağacı, bir yanı botanik bahçeyi andıran bu miyötür orman. Tepenin zirvesine çıkınca Düzlüğünde Atatürk parkını görürsünüz ki Bayraklı tepenin en seyre bakılacak yeri. Burası Karagöl köyünün kalbidir, Burdan Karagöl köyünü avucunuza alırsınız. Karagöl köyünün bu hoş manzarası ele avuca sığmaz, seyretmeye doyulmaz manzarası. Güneye bakınca Osman uşağı, Kuş kayası, KÖseli köyü, Çıbık Seki dede. Güney batısında ihtişamlı Gemerek. Hava açıksa Erciyes ide görmek mümkündür. Batısında Oval bir görünüme başlayan pur, Kırmızı eniş, Gavur atılan dagları Karüce Dağı ve bağlar. Doğu kısmında Şeme dağı ve Tam doğusu Karagöl köyünün merkezi görünümü. Bayraklı güzel tepede Rüzgar eksik olmaz. Yörenin en rüzgarlı yeridir. Bayraklı tepe demeseydik. Şüphesiz Rüzgarlı tepe derdik. Tepe çocukluk yıllarımda taş ocağı olarak kulanıldığından, taş çıkartılan oyuklar tarihi görüntüyü andırır. Taşı çelik taş. Geçmiş zamanda Karagöl köyünde yapılan yapıların duvarları bu tepenin taşından yapılmıştır.
E. beş kara yolundan Kayseri, Sivas arası yolculuk yapanlar Kuzeye başlarını döndürüp baktıklarında. Bayraklı güzel tepe ve Atatürk Hatıra ormanını mutlaka göreceklerdir. Ağaçların sulaması için getirilen çeşmenin suyu hazır sudan daha tatlı. Şarkışla ya 20,.Gemerek'e 10.km olan bu güzel yerin doğa harikasını seyretmeye sizleri de bekleriz.

BAYRAKLI GÜZEL TEPE

Daha çocuk yaşlarda
Bayraklı tepeye baktığımda
Al yıldızlı Bayrak gördüm.
Taş sökülmüş oyuklarında
Yeşermiş fidan gördüm.

Her fidanda yaşama mücadelesi
Her fidanda yaşama sevinci
Her fidanın dalında
Yaşama sevinci olan
Kuşları gördüm.

Ey Bayraklı Güzel Tepe
Sende neler gördüm
İnsan ihaneti gördüm
Yalan gördüm dolan gördüm
Arkadan vurulmuş luk
Acıyan sol yanımı gördüm.

Ah Bayraklı Güzel Tepe
Dalgalanan Bayrağına sevdalandığım
Fidanlarına yüzünü sürdüğüm
Sen Karagöl köyünün yüreğisin
Sen gençlerin gelecek örneğisin.

Ömer TURAL, Duyguların şairi.

Ömer Tural
Kayıt Tarihi : 22.1.2025 14:18:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!