kağıt gibi,
kalem gibi
ortasında aşk
yazılamamış
ve sen…
bir önceki geceden kalma
Yare yare
Yanar içimde tarifsiz yaralar
Her kimse görse
Bu acıyı yüreğini paralar
Bir yanımda hasretin
Sol yanım içimi karalar
köşede minik bir bahçem
içinde menekşeler var
her çizgisinde gökkuşağı renklerim
yağmurlar yağıyor şehrime
her damlasında yaz özlemlerim
menekşelerde özlemlerim var
sustuğum kadardır
seni sevmelerim
çocukca tıp! dedim
hemde ölümüne
şayet bir gün gelirsem
yalnız yüreğim konuşur
Gülüm (22)
Bir son vermek isterdim
Gençliğimi viran eden
Bu zamansız heyelana
Seni görünce tarifi imkânsız
Gönlümdeki amansız heyecana
Descartes 1596 yılında doğmuş 1650 yılında ölerek 56 yılık yaşam hükmünü sürmüştür. Tahlilini yapmaya çalışacağım kitabın asıl adı: usu iyi yönetmek ve bilimlerle doğruyu aramak için yöntem üzerine konuşma ve bu yöntemin denemeleri olan diopratik, meteorlar ve geometridir. Ama yöntem üzerine olan altı bölümlük kısmı bizim için daha anlamlı ve anlaşılır görülmektedir. Kitabın yazıldığı dil Fransızcadır.
Descartes ‘in temel hedefi bilimi her zaman felsefi bir bakış açısı ile birleştirmektir. Okuduğumuz kitapta da bu düşünüşlerini görmekteyiz. Bu kitapta Descartes ’in düşüncesindeki gelişimle ilgili tarihsel bir çizgi ortaya çıkmaktadır.felsefeci kimliği ile Descartes skolastikliğe karşı – skol-lastik düşünce eğilimdedir. Yavaş ilerlemek, kuşkuyu elden bırakmamak düşünürün yönteminin temelini oluşturmakta. Kuşku ile yola çıkan insanların doğru bilgiye ulaşacağına inanmaktadır. Yöntemli kuşkuda, kuşkulanmak doğruyu elde etmek için gereken bir zorunluluktur. Onun anlayışında kuşkulanılmayacak tek şeyin ben2in kendisi olduğudur. Filozof her şeyden kuşkulanarak şuan çoğu kişinin kullanımında bulunan söze ‘DÜŞÜNÜYORUM ÖYLEYSE VARIM’A’ ulaşmıştır. Bu kuralın içinde vazgeçilmez unsurlardan biride apaçık gerçekliği bulunmayan hiçbir şeye doğru gözüyle bakmamak.
Usu iyi kullanmak ve bilimlerde doğruyu araştırmak için bilimlerle ilgili çeşitli belirlemeler yapmış ve bunların ince ayrıntılarına yer ver vermiştir. Us doğru ile yanlış yargı arasındaki farkı fark edebilmekten geçmektedir. Kişinin düşünce yolunda verimli sonuçlar alamamasının tek nedeni usunu iyi kullanıyor olamamasıdır. İnsanlar arasındaki görüşsel farklılıkların kiminin bir diğerinden daha ussal olmasına bağlamaktadır. Ancak çok yavaş yürüyenlerin her zaman doğru yolda ilerledikçe ve koşanlardan ve doğru yoldan uzaklaşanlardan daha çok ilerleyebileceğini belirtmektedir. Kuşkularının nedeni ise duyularının kendini yanıltabileceği savıdır. Örneğin altın veya elmas zannettiğim şeyler beklide biraz bakır biraz cam veya da bir avuç toprak bileşenidir. Bazı zamanlar kendini öyle yanılgı içinde bulunduğunu bildirmektedir ki bu vaka çoğu zaman kendisini öğrenmeye itiyor ve bazı bildiklerinin aslında kendine aşılanlar olduğunun farkına varıyordu. Ve zamanla sorgulamaya gittiğini belirtmektedir. Çünkü sağlam temeller üzerine kurulmayacak hiçbir şey sağlam olmayacaktır. Burada ayırt edebilme yetisine sahip olma arzusu onu daha da çok araştırma ve yeni yöntemler üretmeye yitiyordu.
Zamanla kendine içlerine kaptırdığı insanları inceledikçe onların göreneklerinin daha önce incelediği filozoflar gibi farklı kimliklerde bulduğunun farkına varıyordu. Örnekleme ve alışkılarından kendini kurtarmak için yavaş yavaş önyargıların kurtulmaya çalıştığını belirtmektedir. Bunları yaparken de aceleden ve önyargıdan uzak kuşkuya koymadığı sorgulamadığı hiçbir şeyi kabul etmek gibi bir yöntem geliştiriyordu.bazı bilimler kurallar bütünlüğü içinde olduğunu işe yarayan kadar yaramayan bilgilerin de olduğu görüşünü aktarmaktadır. Yani işe yaramayan anlamında hep aynı sonuçları veren sabit olan gelişime set çekenler gibi görmektedir.
Her şeyin bir doğrusu olduğu o bilgiye ulaşan kişinin ancak onu bilebileceği ölçüde sahipleneceğini ve sorgulamadan sonra o bilginin artık kendinin olacağını ve temellemesinin sinmesini sağlayacağını anlatmaktadır.
Yani ona göre acele yok, önyargı yok; düşünülecek kadar düşünülmesi gereken yerleri düşünmek var. Tam anlamıyla dinden çevresinden öğrendiklerinden kendini soyutlaması öz eleştiri yapması onun dingin zamanlarına denk gelmesi aslında bazı şeylerde de anlattığı kadar başarılı olamadığını da göz önüne sermektedir. Burası da ayrı bir nokta olarak dursun bir yerlerde çelişkileri göz önüne serdiğinin farkında mıdır acaba. Kendi iyisinden bahsettiği alanlarda olduğu kanısındayım. Çünkü her zaman uygulamaya hazır olan ve tüm aşırılıklardan uzak olanların iyi olduğu yargısına varmıştır. Aslında bu kendi içinde bir çelişki arz etmektedir felsefesinin temeli kuşkuculuk ve önyargıdan uzak olan bir filozofun böyle bir yargıya varması bir temellemedir.
Bir gözlerin kalmış
Anılar gibi canlı
Birde sözlerin
Bugünlerin yarınları
İçten bir dua yakışırmış
Gel bu gece
Üç dört nöbetlerinde
Sen aşkı anlat
Bende seni
Birebir örtüşmezse
Bırakıp gidelim bu şehri
bir alev alır içini yeniden
düşer derde düşer durursun
kanamaz sandığın yaralar
sızlar derinde
yanarsın, ağlar durursun
vakit o zamandır işte
Yokluğunu bu denli severken;
Varlığına dayanamaz yüreğim...
A.Gürz
Bu şaire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!