Arzularsın Şiiri - Yorumlar

Niyazi Mısri
19

ŞİİR


155

TAKİPÇİ

Nâdanı terk etmedin yârânı arzularsın,
Hayvânı sen geçmedin insânı arzularsın.

“Men arefe nefsehû fakad arefe Rabbehû”
Nefsini sen bilmedin Subhânı arzularsın.

Sen bu evin kapusın henüz bulup açmadın,

Tamamını Oku
  • Mustafa Doğan
    Mustafa Doğan 14.10.2008 - 19:55

    OFFFF ÇOK GÜZEL RUHUN ŞAD OLSUN ÜSTAT

    İLK OKUDUGUM ŞİİR KİTABI MERHUMUN ŞİİRLERİYDİ

    BENDE ÖZEL BİR YERİ VAR ÜSTADIN

    GÜNÜN ŞİİRİ SEÇEN KURULA TEŞEKÜRLERİMİ BİLDİRİR

    ONUN BİR BAŞKA ŞİİRİNİDE PAYLAŞIRIM


    2 YIL ÖNCE YAYINLADIGIM BİR ÇALIŞMAYDI

    ALLAH RAHMET ETSİN

    Bihaber üstatla düet

    Bir ticaret yapamadım nakti' ömrüm oldu heba,
    Yola geldim lakin göçmüş cümle kervan bi haber.
    Ağlayıp nalan edip yola düştüm tenha garip,
    Ağlayan göz yanan sine şaşan akıl bi haber......... Niyazi Mısri

    Ömür sermayesinden pek habersiz imiş.
    Kervan yolu bitirmiş gönül bi haber
    Değer verdigim her şey bedelsiz imiş
    Gönül meftun,akıl viran,ömür bi haber,............ mustafa doğan

    Günde bir taşı ömrümün düştü yere,
    Can yatar gafil binası oldu viran bi haber,............ Niyazi mısri
    Şimdi meyil verip baglandıgım her zerre
    Ruhumun ortasında hicran bi haber............. Mustafa Doğan

    Dil bekası Hak fenası istedi mülki tenim,
    Bir devasız derde düştüm ah ki Lokman bi haber....... Niyazi Mısri
    Yara bere içinde kaldı şimdi her yerim,..........
    Arzettigim dünya ondan bihaber.........
    mustafa doğan

    Cevap Yaz
  • Mehmet Yücedağ
    Mehmet Yücedağ 14.10.2008 - 19:47

    Son zamanlrada ismine sadece günün şiirine yazılan yorumlar arasında karşılaştığım 20 yaşındaki genç kardeşim EMRAH KURUL Şair - Yazar - Türkolog'a bir şey sormak istiyorum. Cumartesi günü şu anda yaşayan şair ve yazarların en önemllierinden biri olan Yılmaz Odabaşı ile bir saate yakın muhabbet etme fırsatı buldum. Şu cümlesi özellikle dikkatimi çekti; 'ben henüz kendime şair veya yazar diyemiyorum'. Siz, gerçekten neye dayanarak bu kadar önemli sıfatın üstüne isminiz yazabiliyorsunuz? Saygılarımı sunuyorum. Şiire gelince, 9 tane sözlüğüm olmadığı gibi maalesef henüz bir bilgisayarımda yok. Bu nedenle çok iyi anlayamadım. Ama Niyazi Mısri ismi Edebiyatla ilgilenen kişilerin önünde saygıyla eğildikleri bir isim, bunu biliyorum. Dolayısıyla şiire yorum yazmak haddim bile olamaz. Saygılarımla Mehmet Yücedağ

    Cevap Yaz
  • Mehmet Yücedağ
    Mehmet Yücedağ 14.10.2008 - 19:34

    Bahr İçinde Katreyim

    Bahr içinde katreyim bahr oldu hayran bana
    Ferş içinde zerreyim arş oldu seyran bana
    Dost göründü çun ayan kalmadı bir şey nihan
    Tufan olursa cihan bir katre tufan bana
    Surette ne'm var benim sirettedir madenim
    Kopsa kıyamet bugün gelmez perişan bana
    Kaf-ı dil ankasıyım sırrın aşinasıyım
    Endişelen hasıyım ad oldu insan bana
    Niyazi'nin dilinden Yunus'durur söyleyen
    Herkese çun can gerek Yunus durur can bana

    Niyazi_i Mısri

    Cevap Yaz
  • Perihan Pehlivan
    Perihan Pehlivan 14.10.2008 - 18:23

    kendi tarzında mükemmeli yakalamış. fakat bu günkü türkçeyle onu hakıyla anlamak zor. ama şiirle uğraşıyorsak bir şeylerden haberdar olmak lazım gelir.beğenip beğenmemek meselesi değil. şiirin geçmişinde var olan güzel örnekler kalıcıdır. buda onlardan biri. ozamana göre çok güzel olduğu aşikar. saygılar.

    Cevap Yaz
  • Arap Naci
    Arap Naci 14.10.2008 - 18:21

    sevgili kardeşim ibrahim necati günay

    üzüntü ile yazıyorum

    tabi ki ulu önder Mustafa Kemal ve onun devrimlerine şaşmaz bir kararlılıkla bağlıyız ve bu kararlığımızı hiçbir kuvvet değiştirmeye muaffak olamayacaktır.

    cumhuriyetin tüm güzelliklerini tatmış bir ulus onu ancak daha ileriye götürmenin çabası içinde olabilir


    fakat bunu buraya taşımaktaki maksadınızı anlamış değilim.

    gereksiz ve yanlış bir tartışmaya kapı açıyorsunuz.


    ben şiiri; halk şiirini tasavvuf şiirini divan şiirini okuyarak sevdim.

    bugüne değin bütün büyük ustalarımız da bu şiirleri okudular ve hatta bazen yazmayı başarıyla denediler.


    tasavvuf şiiri bir derinliktir.ve bizimdir.

    en çok siz sahip çıkmalısınız bence.....


    kimse türke türklük propogandası yapmasın lütfen.
    hele işin daha çok başında olanlar hiçç

    Cevap Yaz
  • İbrahim Necati Günay
    İbrahim Necati Günay 14.10.2008 - 17:54

    Atatürk'ün büyük bir titizlikle kurduğu ve bizlere emanet ettiği en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti'nin sonsuza kadar yaşaması, Onun ilke ve inklaplarına sahip çıkma ile olur. Çünkü bu ilke ve inkilaplar Türkiye'nin gelişmesinin yegane çizgisidir. Türk insanına düsen görev önce Atatürk ilke ve inkılaplarını öğrenmek ve onların etrafında kenetlenmek, sonra da tek varlığımız Türkiye Cumhuriyeti'ni sonsuza kadar yaşatmaktır. Atatürk ilke ve inkılapları Türk insaninin ülküsü ve idealleridir.
    Atatürk'ü öğrenmek bir bakıma Onun ilke ve inkılaplarını bilmekle baslar. Bu ilkeler:

    1- Cumhuriyetçilik: Türk Milleti'nin hür seçimlere dayanan en uygun yönetim sekli Cumhuriyet'tir seklinde özetlenebilir.

    2- Milliyetçilik: Türk Milleti'nin 2000 yıllık tarihine yakışır bir şekilde millet olma ve yasama ilkesidir. Türk bayrağı altında yaşanan tasada ve kıvançta ayni duyguları paylasan herkesi Türk sayan ilkedir. Böylece milletimizi birleştiren ve kaynaştıran bir ilke konumundadır.



    3- Halkçılık: Türk Milleti'nin yasayan kitlesine halk denir. Çeşitli meslek ve etkinlikleri olan halkımızın el ve gönül birliğiyle çalışıp yurdumuzun kalkınmasını sağlaması demektir. Bütün fertlerimizin birbirine saygılı ve fedakarlık duyguları içinde olmalarını önerir.

    4- Laiklik: Devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil akla ve bilime dayandırılmasıdır. Böylece din ve devlet isleri iki ayrı kurum olarak birbirine zarar vermeden görevlerini sürdüreceklerdir.

    5- Devletçilik: Devletin, halkın rahatı için sosyal ve ekonomik alanlarda üretim ve teşebbüste bulunmasıdır. Özel sektörün yapamadığı zorunlu hizmetleri devlet yapar ve vatandaşa hizmet oturur. Böylece endüstri ve sanayileşmede özel sektörün yanında devlet de bir sektör olarak görev yapar.

    6-İnkılapçılık: Türk Milleti ve Devleti'nin durmadan ilerleyen ülkeler yarışmasına katılmasıdır. Türk toplumu endüstri, bilim, teknoloji, tip ve sanayi gibi her alanda, her turlu gelişmeye yabancı kalmayacak kendini cağın gereklerine göre yenileyecektir.

    Atatürk ilkelerinin amacı Türk insaninin atılgan, yaratıcı, barışçı, birleştirici yapmaktır. Büyük Atatürk hayatta iken kendi de bu ilkeleri uygulamış ve bugünkü Türkiye'yi çağdaş yapan inkılapları sağlamıştır. Kısa bir ömre sığan bu inkılapları Avrupa ancak 200-300 yılda yapabilmiştir. Atatürk, cağımızın gelmiş geçmiş dahi devlet adamlarından biridir. Onun büyüklüğü çok yönlü bir kişiliğe sahip olmasından kaynaklanır. İyi bir kumandan, dahi bir lider, güçlü bir devlet adamı, iyi bir hatip, milletinin bas öğretmeni, koylusunun bas çiftçisi ve esir milletlerin kılavuzudur. Türk inkılaplarının kısa surede başarıya ulaşmasının sırrı buradadır.

    Atatürk inkılapları ile çağdaş bir devlet niteliğine kavuştuk. Dünyada saygınlığımız arttı. Yabancı uyruklulara tanınan kapitülasyon ayrıcalıkları kaldırıldı. Tarımın modernleşmesinde devlet öncü oldu. Bankalar, fabrikalar kuruldu. Sonunda ülkemiz bayındır oldu. Ulusumuz zenginleşti.

    Siyasal Alanda Yapılan Değişiklikler:
    Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde 1919 yılında başlayan Ulusal Kurtuluş Savaşımız 1922'de tamamlandı. Osmanlı Devleti yöneticileri bu savaşın önderleri hakkında ölüm fermanları imzalamaktan çekinmediler. Kurtuluş Savaşı bittiği zaman bir yanda Büyük Millet Meclisi Hükümeti, öte yanda Osmanlı Saltanatı vardı. Büyük Millet Meclisi'nin 1 Kasım 1922 günü kabul ettiği bir yasa ile tarihimizde saltanat dönemi kapandı. Yeni bir dönem başladı. Osmanlı Saltanatının kaldırılmasından sonra 1921 Anayasası'nda değişiklikler yapıldı. 29 Ekim 1923 günü Türkiye Devleti'nin hükümet şeklinin Cumhuriyet olduğu kabul edildi.
    Cumhuriyetin ilanı ile tarihimizde Cumhuriyet Dönemi başladı.


    Hukuk Alanında Yapılan Değişiklikler:
    Cumhuriyet öncesinde yargı işleri din adamları tarafından görülürdü. Kadı adı verilen yargıçlar din kurallarına göre karar verirdi. Hukuk alanında yapılan değişiklikle eski mahkemeler kapatıldı. Eski yasalar yürürlükten kaldırıldı. Uygar ulusların yasaları örnek alınarak boşanma, miras, ceza hukuku yeniden düzenlendi. Hukuk devrimi ile kadın - erkek arasında eşitlik sağlandı. Miras konusunda kadın ve erkek eşit pay almaya başladı. Kadınlar da erkekler gibi seçme ve seçilme hakkına kavuştu.


    Eğitim Alanında Yapılan Değişiklik:
    Osmanlı Devletinde eğitim sistemi dinseldi. Mahalle okulunu bitirenler isterlerse öğrenimlerini Medreselerde sürdürürlerdi. Medreselerde genel olarak dini bilgiler öğretilirdi. Bu öğrenim kurumlarında tekniğe, bilime önem verilmezdi. Medreselerin yanı sıra İmparatorluğun devlet işleri için kurulmuş Enderun adlı Saray Okulu vardı. Çok sonraları Tanzimat Döneminde Ortaokul dengi Rüştiye, Lise dengi İdadi ve Sultani okulları açıldı. Daha sonra Tıp, Harp Okulu, Mülkiye Okulları kuruldu.
    Cumhuriyet döneminde dine bağlı eğitim sistemine son verildi. Eğitim kurumlarında bilimsel yöntem ve ilkelere dayalı eğitim çalışmaları başladı. Tüm okullar bu ilkelere göre yeniden örgütlendi.
    Atatürk eğitime, öğretime çok önem verdi. Bilgisizliği kısa yoldan çözmek, okuma yazmayı kolaylaştırmak amacı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 1 Kasım 1928 tarihinde Türk Alfabe Yasası'nı kabul etti. Bu alfabe ile okuma yazma öğrenilmesi için Ulus Okulları açıldı. Bütün yurtta okuma yazma öğrenme çalışmaları başladı. Atatürk, Ulus Okullarında Başöğretmen olarak dersler verdi.
    Harf değişikliğini, dilde özleşme izledi. Arapça ve Farsça sözcüklerden oluşan Osmanlıca yerine Türkçe konuşulup yazılmaya başlandı. Atatürk Türk Dili'nin benliğine kavuşma çalışmalarını yürütmek amacı ile 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk Dili Tetkik Cemiyeti'ni kurdu. Dilimiz yabancı sözcüklerden arındı.


    Ekonomik Alanda Yapılan Değişiklikler:
    Lozan Barış Antlaşması ile yabancı uyruklulara tanınan kapitülasyon ayrıcalıkları kaldırıldı. Ülkemiz kendi zenginlik kaynaklarına sahip çıktı. Her alanda devlet öncülük etmeye başladı. Bankalar, fabrikalar kuruldu. Modern tarım çalışmalarına başlandı. Yollar, özellikle demiryolları yapımında büyük çaba gösterildi. Böylece yurdun en uzak yerlerine ulaşma olanağı hazırlandı. Ekonomik bağımsızlığımız kazanıldı. Ekonomik alanda sağlanan bu başarılar sonucu yurdumuz bayındırlaştı. Ulusumuz zenginleşti. Halk için ağır bir yük olan aşar vergisi kaldırıldı. Çağdaş vergilendirme yöntemleri uygulanmaya başlandı.


    Sosyal Alanda Yapılan Değişiklikler:
    Atatürk, ulusumuzun uygar uluslar düzeyine ulaşması için, sosyal alanda da köklü değişiklikler yaptı. Yeni okullar açtı. Hastaneler, dispanserler kurulmasını sağladı. Güzel sanatların gelişmesi için gerekli girişimlerde bulundu. Konservatuar kuruldu. Stadyumlar, spor alanları, kapalı spor salonları yapıldı. Uygar bir toplum için gerek duyulan tüm sosyal kurumlar Atatürk döneminde açıldı.


    Ölçü Birimlerinde Yapılan Değişiklikler:
    Atatürk dünya ile ilişkilerimizi düzenli yürütmek için ölçü birimlerinde değişiklikler yaptı.
    Uzunluk ölçüsü birimi olarak arşın, endaze; ağırlık ölçüsü birimi olarak okka, dirhem gibi ölçüleri kaldırarak bugün kullanmakta olduğumuz ölçü birimlerini kabul etti.
    Yurdumuzda daha önce takvim Hicri takvime göre düzenlenmişti. Buna göre dünyanın kullandığı takvimle aramızda 580 yıl kadar bir farklılık vardı. 1 Ocak 1926 tarihinden sonra bizde de Miladi takvim kullanılmaya başlandı.
    Eskiden ülkemizde ezani saat kullanılıyordu. Bu saat uygar ülkelerin kullandığı saate uymuyordu. Takvimde olduğu gibi saatler arasındaki bu uymazlık büyük karışıklıklara neden oluyordu. Bunları önlemek için takvimle birlikte bugünkü kullandığımız saat kabul edildi.
    Hafta tatili Cuma'dan Pazar gününe alındı.



    Cevap Yaz
  • Ömer Taşoğlu
    Ömer Taşoğlu 14.10.2008 - 17:29

    kapısına kıtmir olamayacak adamlar Niyaz-i Mısri hazretlerini eleştiriyor...vay bee
    tutturmuşlar bir türkçe lak lak edip duruyorlar...
    sorsanız türkçeden ne kadar haberdarlar kem küm eder susarlar ama kalvye başında yazmak kolaylarına gelir...
    burdan NİYAZ-İ MISRİ HAZRETLERİNE saygızılık eden adamcıklara yuhhh çekiyorum
    yaptığüınız, saygısızlığın dik alasıdır başka bir şey değil

    Cevap Yaz
  • Şafak Oezcivi
    Şafak Oezcivi 14.10.2008 - 16:22

    Tarihten sözedip, sıkça göbek kaşıyanlar,
    nutuklarının ardına sığınanlar, tarihten bihaber
    oluyorlar. Dil birliği elbette önemli, ama önce dilini
    temizle. Sokaklarda ingilizce, fransızca yazılı t-şhirt'ler
    giyip, ne yazdığını anlamadığı için rezil olanlar, ' dil '
    savunması ne kadar yapabilir?

    Sizler M.Akif'i nasıl anlıyorsunuz çok şaşırıyorum.
    Diyeceksiniz ki; çoğunluğu türkcedir.

    'Sonra mel’undaki tahribe müvekkel esbab,
    Öyle müthiş ki: Eder her biri bir mülkü harab. (M.Akif)
    Şayet istiklal marşı bu şairimizin şiiriyle yoğrulmasa idi
    inaniyorum ki, bu gün bu sütunda M.Akif'i tartışıyor olurduk.

    Osmanlının dili buydu. Bu bizim tarihimiz değil mi? ...
    Dil fetvaları veriliyor. Tarihin, bir ulusun tüm degerlerini
    kapsadiğini unutmamak lazim. Nazım'ı da severiz, Niyazi'yi de

    Niyaz-i Mısri, Yunus Emre, Şeyh Galip,
    Kar'ac oğlan, Mevlana, Nesim'i tasavvuf,
    divan, tekke edebiyatında önemli eserler vermiştir.
    Bu insanlara karşı gösterdiğiniz
    yaklaşım saygısızlıktan da öte bir saldırıdır.

    Ne yazmış Niyazi-i Mısri; “Men arefe nefsehu kad arefe rabbehu' (Nefsini bilen Rabb'ini bilir.) Bu hadis-i seriftir.
    Anlıyorum ki; açıkca dillendirilmese de asıl dava dil davası olmayıp. O şiirin içeriği ile temsil ettiğidir!

    'Nice elbiseler gördüm, içinde ins'an yoktu.
    Nice ins'anlar gördüm, üzerinde elbise yoktu.'

    Cevap Yaz
  • Arap Naci
    Arap Naci 14.10.2008 - 16:14

    Yeminli Ördek


    ne yaparsan yap pişmez
    tencere küçük şişmez
    kendi suyundan içmez
    kara Yeminli ördek

    üfle ağzın içini
    değiştirdin biçimi
    anladın mı suçunu
    nara yeminli ördek

    Cevap Yaz
  • Ulvi Ziya
    Ulvi Ziya 14.10.2008 - 15:56

    YEMİNLİ ÖRNEK takma adlı vatandaş,otobüsü kaçırmamışlara bir örnek...Çok bigili...İlimle mücehhez...Onun için de verdiği örnek ismin doğrusunu o biliyor...Adı geçen şâiri EYÜPOĞLU soyadıyla belirtiyor...tosuncuk,örnek fikirlerini yumurtlamış...

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 65 tane yorum bulunmakta