Arkadaşlarımın yüzüne nasıl bakarım amir ...

Muharrem Akman
676

ŞİİR


15

TAKİPÇİ

ARKADAŞLARIMIN YÜZÜNE NASIL BAKARIM AMİRLERİME NE DERİM BEN

Grizu 263
Ali Osman çavuş domuzdamcı yedeği olarak girdiği maden ocaklarında çalışmanın zor olduğunu her köylüsü gibi önceden biliyordu. Bu yörenin kırsal kesiminde sağlıklı bir erkek çocuğu olarak dünyaya geldiysen madenci olacaksın demekti. Köy yerinde erkek çocuklarının ilkokul bitirdikten sonra tahsil hayatı biter. Bundan sonrası köyde ne iş varsa ailenin bireyi olarak üzerine ne görev düşerse yapmaktır . Ona özel olarak şu işi yap bu işi yap diyen de olmaz . Hayatın akışı kendiliğinden çocuğun üzerine yapması gereken ne varsa yaşarken öğretir. İlk görevi kendinden başka küçük kardeşi varsa beşikte onu beklemektedir. Anne babası tarlaya bağa bahçeye gittiği zamanlarda ağladığı zaman beşiği sallamak bebek için hazırlanan sormuğu bebenin ağzına getirip onu yedirmektir. Büyüdükçe görevleri de büyür, Ormana odun taşımaya gider hayvanları sayattan meraya koyverilmesi akşam eve gelmezse bulup getirmek mısır tarlasında yaban domuzu beklemek. Çift sürerken öküzleri kovmak, harmanda düven üzerinde oturup hayvan dışkısını kürekle almak. Bu işlerin arasında vakit bulursa arkadaşlari ile oyunları oynamaktır. Ali Osman köyündeki tüm arkadaşları gibi ilkokuldan sonra okumamış hayata köylerinde devam etmişlerdir. Tabiki askere gidene kadar yapılması gereken en önemli iş evlenmeleri olacaktır. Kızlar 13-14 yaşına kadar erkekler ise 17-18 yaşına kadar evlenmek zorundadır. Sosyal statü artı iki üç yaş daha erteleme müsade eder sonrası adınız evde kalmış kıza evde kamış oğlana çıkar.
Ali Osman madenci babası Sadettin çavuş ile orman işletmesinin gösterdiği mahtadan kışlık odun hazırlıklarına tüm köyü ile başlarlar. Ormanın sağlıksız ağaçları görevli memurlar tarafından işaretlenmiştir. Herkes verilen süre zarfında odununu hazırlayamak zorundadır. Hazırlanan odunlar yol kenarlarına istif edilip orman muhafaza memurları tarafından onaylandıktan sonra evlere naklî yapılır. Ali Osman küçüktür. Henüz delikanlılık çağına geçme aşamasındadır. Buna rağmen ailesi ile birlikte odun çekmeye gelmiştir. Köy yerinde her işi ortak yapılmak zorundadır. Her arkadaşı gibi o da maden ocaklarına girmeden neredeyse bir uzman madenci kadar bilgi sahibidir.
Ailede ve okul tatillerinde gittikleri köy okullarında örf adetler dini bilgiler görgü kuralları ve ahlak bilgilerini sıkı bir şekilde almışlardır. Ve almış olduğu eğitimlerine göre yaşarlar. Madenci büyüklerinden iş amirlerini de tanımışlardır. Puvantör, posta başı, şef, mühendis, müdür, makamlarının ne olduğunu bilirler. Amirlere itaat edileceği küçükken beyinlerinde yer etmiştir.
Ve hiç kimsenin yalan söylemeyeceği hırsızlık yapmayacağı hayat onlara ne görevler verdiyse onları elinden geldiğince hilesiz ve düzgün yapılacağı şartsız öğretilmiştir.

Tamamını Oku

Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta