ANTOLOJİDE İNSAN (ŞAİR) PROFİLLERİ
1-Gerçekten masum olanlar: Bu yapıdaki insanlarımızın dertleri, sadece gönlünden geçenleri yazmaktır.İddiaları yoktur.Bir şeyler yazmışlardır bu yazdıklarının içerisinde hakikaten çok güzel eserler çıkabiliyor.Şiir sayıları fazladır.
2-Yarı masumlar: Bu kısıma, yazdıkları pek şiir olmayan, derinlikten yoksun ama bunun farkında olmayıp, buna rağmen insanların onun duygularını okumalarını isteyen insanlar. Nadirdir güzel şiirleri ve bir nevi tesadüfen şiir olmuş gibidir. Şiir sayıları fazladır.
3- Masum olmayan, meşhur olma derdinde olanlar: Bunlar uyanık kesimdir. Bu tiplerin şiirleri de matah değildirler. Çoğunlukla derinlik yoktur. Ancak ısrarla sağa-sola şiir gönderir psikolojik okuma dayatması yapmaya çalışırlar.Tek dertleri bir kenardan çaktırmadan meşhur olmaktır. Oysa şiirden gerçekten anlayan ve önem veren insanlar bunları ciddiye almazlar. Çünkü dertleri gerçekten şiir olan insanlar daha ilk mısrada notunu verebilmektedir bunların. Bu yapıda olanların prensipleri de şiir kurnazlıklarına benzer. Gelir sizin şiirinizi listelerine alırlar yada yorum yazarlar ve hemen arkadaşlık teklif ederler. Dertleri şiirleiniz değildir aslında.'Ben senin şiirini okudum, sende benim şiirlerimi oku, puanla, geçinip gideriz' [ :)) ] mantığındadırlar aslında. Şiir sayıları anormal derecede fazladır.
4- Fırıldak olanlar: Bu insanların derdi, karşı cinsle ilişki kurmaktır sadece. Onun için sağdan soldan veya buradaki üyelerden şiir, bölüm, kıta, mısra aşırıp şiir diye kendi sayfalarına ekleyip, karşı cinsi bu şekilde etkilemeye çalışan yapıdaki insanlardır bunlar.Maalesef başarılı da olurlar.Çünkü burada psikolojik olarak bunalım yaşayan ve herkesi samimi zanneden bir dünya insan vardır.Şiir sayıları bir miktardır.Çok da değildir az da değildir.
5-Ajdar gibi olanlar: Bu psikolojiyi tanımlayamadığım için toplumumuzun tanıdığı bir isimle tanımladım.Bu yapıdaki kişilikleri tanımlamak çok zor. Bol bol yazarlar, bol bol şiir görünümlü ıvır-zıvır üretirler. Şiirleri “ nane nane” şarkısındaki gibidir, ajdarın. Gördükleri her üyeye, üyenin tanıtım sayfasına, üyenin şiirlerinin altına, şiir guruplarına, özel mesajlar yollayarak vesaire.. şeklinde psikolojik dayatma yaparak lanet ettirirler kendilerine. Şiirlerinin konusu genellikle ana haber bültenlerinde yayınlanmış ve gündemi oluşturmuş konuları içerir. Mesela Haiti’de deprem mi olmuş, hemen bu tipler kalemi ellerine alırlar oy Haiti vay Haiti gibi şiirler döktürürler dörtlükler halinde. Ve en şiirimsi yanları kafiyeleridir. :)
Şiir sayıları anormal üstü miktardadır. Burada örnek olarak “Ispartalı Zeki Çelik” ismini vereceğim, kimse kusura bakmasın. İnanmıyorsanız herhangi insanların profil sayfalarına bakın. Kendisini vurgulayan reklamı muhtemelen görürsünüz. Arkadaş sayıları da şiirlerinin iki katından biraz fazladır genellikle
6-Gerçek şairler: Onlar sessizdirler. Meydanda görünmezler, bilinmezler, anlaşılmazlar. Şiirlerini anlamak için ölmüş olmalarını ve birinin tesadüfen görüp onu tozlu arşivlerin arasından çıkarmasını bekler herkes. Şiir sayıları bilinmez, ancak öyle abartılacak rakamlarda değildir. Her şiirleri güzel gelmeyebilir insanlara. Ama her insan hakkını teslim eder şiirlerindeki ahengin. En azından şiirdir yazılan.Kaygısız, yalın ve çok derin.
7-Kendini bir şey zanneden ukâlâlar: Onlara örnek kendimim, yalan yok. Yani, bir arkadaşın çıkıp da 'kendiniz bu maddelerin hangisine uyuyorsunuz? ' sorması olmasa jeton düşmeyecekti bende. Evet, galiba ben 'ukâlâ olanlar' maddesine uyuyorum. Topu topu üç beş karalaması olan ama karalama sayısının aha tam beş kat papuç dili olan birileri yani. Şiir sayıları çok azdır diyeceğim ama akla sadece ben gelirim. En iyisi bir ilâ elli arasında diyeyim. Yalnız şiir sayısına bakarak ' ya ben de mi ukalamıyım ki' hissine kapılmayın. Bunlar tahmini zevzekliklerim sadece :))
8-Şair ol(a) mayanlar: Bu insanlar aslında şiir yazmayı çok isteyip, Allah vergisi o yetenekten yoksun oldukları için yazılan şiirlere yorum getirmekle yetinen tiplerdir..Şiir okumaktan ve ortaya çıkan güzel şeyleri görmekten inanılmaz mutluluk duyan bu arkadaşlar zaman zaman motive,zaman zaman onore eder şairi.. yalnız şunu söylemeliyimki ister amatör olsun ister profesyonel her şairin bi yorumcuya ihtiyacı vardır. Çünkü sanat adına bu noktada onlara hiçde küçümsenmeyecek bi görev düşer.Şöyle ki; şiir yazan arkadaşlarımız yapılan bu yorumlarla, kah hatalarını düzeltir, kah yaptığı işe farklı bi boyut kazandırır, kah galeyana gelir ortaya müthiş işler çıkarır..amaçta budur zaten. Ha, bu arada, saçma sapan yorum yapan arkadaşları tenzih ederek açıyorum bu maddeyi tabii. Allah muhafaza, adama kalemi bile bıraktırırlar bu 'mükemmel şiir', 'ant 10 puan', 'harika şiir', 'diyecek söz bulamıyorum,mükemmel ant' diye kopyala-yapıştır türünden yorumlar yapan yalaka öküzler. Onları da hesaba katalım ki 'yorum' yapanlara haksızlık olmasın :)) (Siyah İnci'nin ilavesi)
9-Tın tın modunda olanlar: Bunlar şiirleri bir miktar olup da, yorum yapsan bir türlü yapmasan bir türlü diye düşündürten insanlarımızdır.Güzel şiir yazarlar genellikle. Benim şiirlerimi okuma, yorum yapma, sanane,banane der geçinir giderler. Hem duygusal hem aksidirler yani.(Affan Dede'nin de farklı olmadığı rivayet edilmiştir) :)
Profilinizi ve kendinizi bu 9 maddeye ya da daha fazla/az maddeye göre değerlendirip ona göre iletişim kurun insanlarla.Hadi göreyim sizi,yurdumun ilginç insanları.. AFFAN DEDE böyle çalar böyle söyler işte. Ha, bir de en çok “Son şiirim sayfamda yayınlanmıştır” mesajına benzer mesajlar gönderenlere gülerim ben. Son şiirini yesinler senin canım şairim be, memleket kıymetini bilmiyor yeminle. Kim tutar seni, kıymetini bilmeyenler utansın. :))
6 ŞUBAT 2010
Affan DedeKayıt Tarihi : 6.2.2010 22:30:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Antoloji.com'dan 2003'ten beri edindiğim tecrübelerin analizidir.
TÜM YORUMLAR (42)