Anneme Dinletiye Gittiğimi Söylemeyin, O ...

Aynur Uluç
498

ŞİİR


14

TAKİPÇİ

On dört şubatta sevgililer günü nedeniyle pek çok etkinlik yapıldı, farklı yerlerde. İstanbul’da bir belediye de şiirle kutlamak istemişti bu günü. “Aşk denilince akla şiir gelir” diyerek.

Kalkıp gitmek istedim, “ama önce bir programı soralım, bakalım” deyip telefon ettim. Dedim ki “arabesk içerikli bir program değil, değil mi? ” Dediler “ yoooook, çok güzel, bayılacaksınız” Edebiyat çevrelerinde sıklıkla gündeme gelen bir konu vardır: “Şiir halktan, halk şiirden koptu”. “Peki bu çevreler dışındaki şiir etkinlikleri, nasıl düzenleniyor acaba” diye düşündüm. Toplumun geniş kesimi şiiri nasıl yaşıyor? Tamam, televizyonda görüyorduk şiir (!) kliplerindeki hali ama, gidip yerinde bir tespit fena olmazdı.

Oraya gittiğimde ilk olarak bir salon dolusu seyirci, girdi görüntüme. “En az bin kişi vardır” diyerek kaba bir hesap yaptım önce. Sonra bir genç çıktı sahneye. Sonra bir genç daha ve bir genç daha. Hiçbiri seyirciyle ilgi kurmuyordu. Çünkü gecenin esas kahramanları onlar değildi. Kendi kendineyken olduğu gibi önündeki enstrümanı çalmak yeterliydi anlaşılan onlar için. Sonunda seyirciyle ilgi kuran birisi geldi, elinde sazı ile. Sesi güzeldi, klipleri de varmış. Başladı türküler söylemeye. Arada bir de biraz sonra sahneye çıkacak olan “en bi en şair”den bahsediyordu. Biraz sonra, sözü edilen “en bi kahraman şair” çıktı sahneye. Deterjan reklamlarına taş çıkartan beyaz ceketi, ucu sivrilikten yana gerekirse kendini koruma amaçlı da kullanabilecek ayakkabıları, ışık her vurduğunda göz doldurucu fularının arasından parlayıverecek şekilde ayarlanmış altın kolyesi ile. Ortalık yıkıldı. Şair çok fiyakalıydı.

Göz dolduran bir sesi vardı şairin. Hiçbir şekilde okuduğu eser sahiplerini söylememe huyu vardı. Ama bunun ne önemi vardı. Mühim olan şovdu. Hani şu “ must go on” olanından.Yer yer arabesk nağmeler eşliğinde ortaya döküverdiği dizeleri, yer yer seyirlik stand up komedi türü esprileri yöresel ağızdan öykünülen bir sesten izlerken gülüyordu herkes. Bu şiir işi çok eğlenceliydi canım. Çok gösterişliydi. Çok bi şovdu.

Tamamını Oku
  • Tuğba Gürelli
    Tuğba Gürelli 28.08.2007 - 10:52

    Bu yazdıklarını okurken bende gülmek isterdim kullandığın alaycı üsluba. Dil çok iyi, anlatım mükemmel, ama içerik yakıyor insanın içini, şiir adına. Hemde sonunda öyle bir vurmuşsun ki, sonunu öyle güzel bağlamışsın ki kullandığın hafif meşrep dile inat, bayıldım.
    Bu arada sadece adından dolayı bile olsa Jacques Seguela’nın “Anneme Reklamcı Olduğumu Söylemeyin, O Beni Bir Genelevde Piyanist Sanıyor!'' kitabını mutlaka okuyacağım.

    Sağol canım arkadaşım yeni düşünceler ve bir kitap kazandırdın bana..

    Cevap Yaz
  • Ramazan Topoğlu
    Ramazan Topoğlu 10.08.2006 - 17:29

    “en bi kahraman şair demek öyleydi ha:))
    Çok gülümsedim.
    Hele hele:
    'Biraz sonra, sözü edilen “en bi kahraman şair” çıktı sahneye. Deterjan reklamlarına taş çıkartan beyaz ceketi, ucu sivrilikten yana gerekirse kendini koruma amaçlı da kullanabilecek ayakkabıları, ışık her vurduğunda göz doldurucu fularının arasından parlayıverecek şekilde ayarlanmış altın kolyesi ile. Ortalık yıkıldı. Şair çok fiyakalıydı.'
    karelerini anlatış:))

    Uluç Sen çok yaşa. Rahatladım.

    Cevap Yaz
  • Başak Oya
    Başak Oya 20.04.2006 - 21:11

    popüler kültürün herşeyi bir kasırga gibi yakıp yok ettiği ve yozlaştrıdığı yerine bol renkli abartılı olduğu kadar basit nitelikli şarkıcıları show(!!)adamlarını get,rd,ğ, günümüzde sanatın şiirin ağlamaktan başka bir çaresi yok ne yazıkki maalesef bir mendil bile uzatamayacağımız kadar uzak artık...

    Cevap Yaz
  • Hasan Büyükkara
    Hasan Büyükkara 16.02.2006 - 19:50

    arabesk, show

    Sayın uluç'un edebiyatta görselik başlıklı bir tartışması vardı.

    Şiirin sesle dışavurumu ve görüntüyle desteklenmesi

    Şiir çoğu zaman bunların dışındadır.Nadiren ama bu aksesuarları takınır

    Şiir, diğer sanatlara göre iç konuşmaya en çok önem veren bir sanat dalıdır ve iç konuşmalarını dışa salıverirken bile kıskanç bir şekilde gizemle gizler sözcüklerini

    saray musikisine gönül verenlerin bile, bu musikinin bir sahne sanatından çok bir oda içi sanat olduğunda ısrarlı tutumlarını dikkate aldığımızda, şiirin bunca sahne curcusanı kaldıramayacağını düşünürüm.

    Ancak.....

    Bir de meydan şiirleri vardır ki bunları ne kadar gerçek şiirin içinde değerlendiremesekte varlığı bir vakıadır.Mesela koçaklamalar

    kalabalıkları tek bir yürek olarak sürükleme için araç olarak kullanılan bu tarzı dışarda tutarsak, gerçek şiirin izleyenleri başında bir kuş varmış ta dikkatini bir an dağıtırsa uçacakmış gibi bir hava içinde olurlar ve şiir güzelliğini böyle zamanlarda sergiler en çok.

    Ama bir belediye, bir parti veya kitlesel bir hareket şiiri veya diğer sanat dallarının hepsini karma bir arabesklikte kullanması doğaldır.

    Ola ki Anneniz haber aldı ve peşinizden geldiyse aynur hanım bir tavsiyem olacak size:

    Günün moda tabiriyle söylersek, siz annenizi de alarak uzaklaşın böyle yerlerden sevgili uluç :)

    Not: 'annenizi alarak uzaklaşmak' sözünün kaynağını yazmıyorum. Anonim hale geldiğini kabul ediyorum

    Cevap Yaz
  • Leyla Akgül
    Leyla Akgül 16.02.2006 - 13:45

    O ağlamasın da kim ağlasın. Güzeldi.

    Selam ve saygılar...

    Cevap Yaz
  • Caner Ocak
    Caner Ocak 15.02.2006 - 18:49

    Herkesin bir ismi var ama çoğu zaman insan diyoruz... :)))

    Cevap Yaz
  • Temel Kurt
    Temel Kurt 15.02.2006 - 16:22

    aslında bu yazdığın bugün sanat diye dayatılanların sonucu her alanda...

    'güncel sanat'yarını ve dünü olmayan bir bakış acısı getirir bu günse sadece yaşanır ve biter
    bütün bunların kime sunulduğu ise madalyonun diğer yüzüdür...


    sevgiyle şair,bin sevgiyle

    Cevap Yaz
  • Hasan Tan
    Hasan Tan 15.02.2006 - 16:17

    Sanatçı ve şair duyarlılığınız duygulandırdı beni.Şiirin asl olduğu şiirsel zamanlar dilerim şiir yürek.Hasan Tan.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 8 tane yorum bulunmakta