Ürettiren kolektif sahipliğin birisi toprak, araç gereç, bilgi ve teknolojiler sahipliğiyse; bir diğeri de KOLEKTİF EMEK GÜCÜYDÜ: Köleci sistem El ‘in üretim gücü üzerinde mülk sahipliğini ön görüyordu.
Kişinin emek gücü de üretim gücü bileşimi içindeydi. El üretim gücü gibi kişinin de, sahibiydi. Ve El kişiye kulum (kölem) diyordu. Kişi de El ‘e sahip veya sahibim diyordu. Bu koşullandırmayla altına sahibimiz El deriz.
Kişi çobanlık yapıyorsa, kundura dikiyorsa, buğday yetiştiriyorsa, meyvecilik yapıyorsa vs. Bu işler en başında da kolektifti. İş ve meşgaleler kolektif oluş neden ile ortaya konmuştu. Kolektif oluş dışında üretim ilişkisi yoktu, başlayamıyordu. İttifak içinde de iş ve meşgaleler yine kolektif harekete göreydi.
Kişi kolektif ortama emek gücünü sunar. Kişi karşılık kolektif emek payını alır veya takas eder. Yine kişi kolektif emek gücünün birazını da sistemin çevrimi için harcar. Yani kişiler emek gücünün birazını da depo enerjiye, amortismana veya yıpranma payına, aşınma payına harcar. Böylece kolektif emek veya kolektif güç sistemi finanse eder. Üretim alanında sosyal alana eğitim için, yaşlı güçsüz, engelli için vs. kolektif bir sosyal pay aktarır.
Bu şiir ile ilgili 0 tane yorum bulunmakta