ANKARA DA CAMİ ve TÜRBE ZİYARETLERİM 1. Bölüm...
Selamünaleyküm gönül dostlarım. Saygılar, sevgiler sunarak Ankara da cami ve türbe ziyaretlerimi paylaşma gereği duyuyorum. Her kişinin gittiği her yerde belli bir alışkanlıkları vardır. Benim ki de mübarek yerleri ziyaret edip algılayarak ruhani duyguma ferahlık yaymaktır. Tabi ki bu ziyaretleri yalnız başına gerçekleştirmek menfaatten öte bir şey değildir. Aile çevrem ile gerçekleştirdiğim ziyaretlerden inanın büyük haz duyuyorum.
Çünkü birlik beraberlik içinde yapılan dualar daha çok anlam kazanır. Baş kentime önemli bir toplantı sebebiyle gittim. Çocuklarımın bir bölümü oradaydı, eşimi de bir hafta önceden ablasıyla birlikte gönderdim. Kızlarla hasretlik giderdikten sonra arkadaşıyla birlikte ailecek ziyaretlere başladık. İlk durağımız Hacı Bayram Veli camisi oldu. Cuma namazını orada kıldıktan sonra Hacı Bayram Veli Türbesini de ziyaret ederek duamızı yaptık.
Hacı Bayram Veli (1352 - 1429) Türk, mutasavvıf. Bayram ilik Tarikatını kurmuş, Tanrının insan gönlünde görünüş alanına çıktığı inancını savunmuştur.
Gerçek adı Numan olan Hacı Bayram Veli, Ankara yakınlarında Solfasol köyünde doğdu, Ankara da, bugün Hacı Bayram Cami'nin bulunduğu yerde öldü. Babası, tarımla geçinen Koyunluca Ahmed'dir. Numan, bir süre babasının tarlasında çalıştı.; okumaya olan eğilimini sezen babası, onu Ankara'da Karamedrese'ye verdi.
Numan orayı bitirince, bilgisini arttırmak amacıyla, Bursa'ya gitti, orada da bir süne öğrenim gördükten sonra Ankara'ya döndü. Önceleri Halveti ve Nakşibendi tarikatlarından esinlendi, kısa süre içinde konuşmalarının etkisi, bilgisinin genişliğiyle ün sağladı. Ününü duyan Şeyh Hamidüddin, onu Kayseri'ye çağırdı. Numan Kayseri'ye gidip bir süre Şeyh'in yanında kaldı. Kurban Bayramında geçen bu olay nedeniyle Şeyh ona "Bayram" adını verdi.
Bir süre sonra Şeyh ile hacca gidince Hacı Bayram, Kayseri'de Şeyh Hamidüddin'den tarikat geleneğine göre "ışık" denen gerekli bilgiyi aldıktan sonra kendini tasavvufa verdi, sonradan Bayram ilik adıyla bilinen tarikatın ilk ögelerini oluşturdu. Çevresinde toplananların çoğalması, tasavvufla ilgili düşüncelerinin şeriatla bağdaşmaması üzerine, kendisine kuşkulu, sakıncalı bir kimse diye bakıldı. Durumu öğrenen Sultan II. Murad, onu Edirne'ye getirtti.
Bilgisinin derinliği, yüreğinin arınmışlığı karşısında duygulanınca söylenenlere inanmadı, onu Ankara'da Karamedrese'ye, sonra Bursa Medresesi'ne Müderris olarak atandı. Hacı Bayram Şeyh Hamidüddin'in ölümünden sonra, müderrisliği bıraktı, yaşamını tekkesinde, çevresinde toplananları yetiştirmekle geçirdi. Düşüncelerini içeren Öztürkçe şiirler yazdı.
Allah dostu hakkında biraz bilgi verdikten sonra izlenimlerimi paylaşmaya
devam ediyorum. Hacı Bayram Veli caminin çevresi dalgalı arazi olsa da çok güzel düzenli çalışmalar yapılmaktadır. Alış veriş dükkanlarının yanı sıra satıcıların boydan boya tezgah açıp o makama yakışır kıyafet ve kitapların bulunması müşterilerinin hevesini kabartmaktadır. Tarihi mekanların, evlerin ticaret hanelere dönüştürülerek yiyecek ve içeceklerin bulunması da güzeldi.
Her semtinde tarihi kalıntılar bulunan Ankara kalesini de oradan net bir şekilde seyretmek güzeldi. Cami çevresi havuz ve çiçeklerle, yeşil ağaçlarla donatılmış ayrıca özel piknik yapmak isteyenler için bir çok yerde masalar ve oturaklar oluşturulmuş, yeşil çimenler üzerinden okuyup dua edenlerde çoktu.
Ulus civarına yakın olan camin cuma münasebetiyle daha da kalabalıktı.
Beni çok etkileyen bir yerde dağın içine dizaynlı yapılmış asansörlü ve katlı otoparkı. Aracınızı emin ellere koyduktan sonra döner merdivenlerden çıkıp ihtiyaç gidermek, abdest almak için tuvaletlerinde dizaynlı olması taktire şayandı. Caminin içi ahşap yapılardan oluşan aksesuarıyla ilgimi çekiyordu. Hacmi dar olsa da alan çevresinin de ibadete açık olması cemaati memnun ediyordu. Ankara şehrini oradan izlemek ruhumuzu ferahlatıyordu.
Oradaki güzel anılarımız kızımın arkadaşı sayesinde fotoğraf karelerine yansımış oldu. Akşama kadar vaktimizi orada değerlendirdik. Her vatandaş arzu ettiği taktirde cami ve türbe ziyaretlerini sürdürebilir. Çünkü mübarek yerlerde Allah her türlü kolaylığı sağlıyor. Rabbım tüm dualarımızı kabul etsin, biz aciz kullarını da Allah dostlarının mertebesine erdirsin. İkinci bölümde de diğer ziyaretlerimi anlatacağım. Hoşça kalınız, dostça kalınız.
***** HACI BAYRAM VELİ CAMİ *****
Nice evliyalar gelip geçiyor,
Hakikat yolunu bilen seçiyor,
Kimi yanlış yapıp ömür biçiyor,
Örnek bir cami Hacı Bayram Veli.
Ahşap yapılardan tavan süslenmiş,
İşlemeli taşla duvar beslenmiş,
Tuvaletler mermer ve tıraşlanmış,
Örnek bir cami Hacı Bayram Veli.
İçinde, dışında dolu cemaat,
Ruhu ferahlayan buluyor hayat,
Yankı bulur her an en güzel ayet,
Örnek bir cami Hacı Bayram Veli.
Ankara başkente sürüyor akın,
Katlı otoparkta düzene bakın,
Asansöre binip yukarı çıkın,
Örnek bir cami Hacı Bayram Veli.
Hutbe, kürsü, minber ne hoş ve güzel,
Kapı, penceresi hepside özel,
Zekice incele tarihten haz al,
Örnek bir cami Hacı Bayram Veli.
***** KOCA TEPE CAMİ *****
Dört minare ile göğe değersin,
Yönümüz kıbleye başı eğersin,
İçine dolana amel yağarsın,
Harika yapıt koca tepe cami.
Altında beğendik mağaza vardır,
İbadet yapana hacminde kardır,
Alanın müminle çok bahtiyardır,
Harika yapıt koca tepe cami.
On beş yıl boyunca usta çalıştı,
Nice mimarlarda çizdi, yarıştı,
Ziyaretçilerde çevren alıştı,
Harika yapıt koca tepe cami.
Hutbesi, kürsüsü, minberi başka,
Gök kubbe rengarenk sürükler aşka,
Hakka inanmayan görseydi keşke,
Harika yapıt koca tepe cami.
Ankara başkente güzel yakıştın,
Çankaya semtine biraz sıkıştın,
Zekiye hasrettin gördün pekiş tin,
Harika yapıt koca tepe cami.
Ispartalı Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
Zeki Çelik 2Kayıt Tarihi : 2.5.2014 22:41:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Zeki Çelik 2](https://www.antoloji.com/i/siir/2014/05/02/ankara-da-cami-ve-turbe-ziyaretlerim-1-bolum.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!