ANKARA
Masa başında kurulmuştur Ankara.Masa başı adamları yaratmış, masa başı adamları sevmiştir. Masa başı işlerinin kenti olmuştur Ankara. Sokakları cetvelle çizilmiş isimleri bir alfabetik indeksten sırayla seçilmiştir. Bestekar, Bilir, Büklüm Bülten...diye yan yana giderler.
Tarihi, üzerine sonradan dikilmiş elbisedir,yaşanmışlığı değil. Akildir, mantıktır. Ruh ona sonradan biçilmiştir, gerekliliği bilindiği için. Arkasında hayat değil bilgi vardır. Bu yüzden toplamadır ruhu Kültürleri toplamış kendince birleştirerek kendinin yapmıştır bu kent.
Tren garı binasının karşısındaki Hitit aslanına ters binen Nasreddin Hoca’dır. Sterildir Ankara heterojendir. Fakiriyle zenginin hayatları pek karışmaz birbirine Lalia bile yakınlaştıramaz dünyaları,hayalleri farklı bu insanları. Sıhhiye köprüsü görünmez bir duvardır kuzey ve güney arasında; iki Ankara’yı böler.Ve Yenişehir’in inadına Sıhhiye’dir sittin sene değişmez. Sınırlar nettir Ankara’da.Çünkü devlettir Ankara. Devlet sınırları sever.
Ne topraktır ne beton Ankara; ne de ikisi arasında bir şey. İkisine de uzaktır kendine özgüdür Ankara. Denizsizdir. Otobüslerde, minibüslerde, parklarda pastanelerde....insanların yüzlerine bakılarak kurulur hayaller. Çünkü bir denizi yoktur,insanlara sırtınızı dönüp seyredebileceğiniz. Yalnız kalamazsınız denize kaçamazsınız. İnsanların dönüp gelecekleri yer yine birbirlerinin yüzüdür. Bu yüzden insan ilişkileriyle varolur Ankara’da. Mekanlarından öte insanlarının yüzleridir bu kente bağımlılığımızın temeli.
Ankara dünya küçüktür tezinin ispatıdır adeta. Üç adımdır çünkü cazibe merkezi Kızılay. Bu yüzden insanları kafalarını dinleyecekleri yerde demlenebilirler ancak. Denizin ruhlara verdiği derinlik Ankara’da bulunmaz. Bu nedenledir ki Ankara’dan iyi şair çıkmaz. Denizi seyrederken kelimeler uçuşur beyninizde,sınırsızlık duygusu yaşarsınız.Bir kişi ile konuştuğunuzda kelimeler sınırlar sizi. Veya çok az kişinin yüzü sizi uzaklara götürebilir. Kaç kişinin yüzünde yakalanabilir ki o derinlik!
Ankara,‘Ancyra’ ‘‘çapa’’dan ‘anchor’dan gelir. Denizi kaçalı çok zaman olmuştur ama hala çapadır.
Yazlar sıcak ve kurak,kışlar karlı buzludur. Ankara bunları taşır,bunları yakıştırır kendine. Ancak baharlarda telaşlı ve huzursuzdur; sabırsızdır. İnsana en çok baharlarında yakındır bu yüzden.Değişimi yakıştıramaz gibidir durağanlığına.
Hep geride kalandır, dönülesedir. Evimdir Ankara. Huzurum, huzursuzluğum kürkçü dükkanım....
Üstat Yahya Kemal’e muhalif olarak; (tüm şehirlerden Ankara’ya dönmek güzeldir) .Denizi olmasa bile.
ANKARA İLE İLGİLİ BİRKAÇ NOT
1-Ankara bugünkü modern şehir görünümüne 1928 yılında açılan ‘ANKARA KENT PLANINI HAZIRLAMA’ yarışmasını kazanan ünlü Alman Kent bilimci Prof. Dr. Hermann Jansen’in 10 yıllık uğraşı sonucu kavuşmuştur. 2-Tarih boyunca (orada bir köy var uzakta gitsek de gitmesek de o köy bizim köyümüzdür) manzumesinden ANKARA cumhuriyetle kurtulmuş ve önemli bir dünya kenti olmuştur.3- Ankara, cumhuriyet kadroları için tasavvur ettikleri medeniyetin uygulama sahasıdır, laboratuarıdır. Bozkırdan çekirdek yetiştirmek; çölde vaha yaratma sevdasıdır.
4-MUŞTAK BABA adında bir derviş Ankara’nın başkent olacağını ebcet hesabıyla yazdığı bir şiirde 300 sene önceden kehanetle haber vermektedir.
VE‘L-HASI’L- KELAM İSTANBUL AŞKTIR FİKRET KANAT ANKARA İSE EVLİLİK!
Fikret Kanat
Fikret KanatKayıt Tarihi : 24.4.2005 01:41:00





© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.

Fikret Kardeşim yüreğine saglık...Bir Ankara aşığı olarak diyorum ki, Ankaralı'nın o yürekliliği yok mu yeter işte herşeye...Ankara öyle bir şehirdir ki işte, kendine benzetir insanını...Ankaralı Ankara gibi vefalı olmuştur her daim...Hakedene hakettiğini vermiştir...Havasından mıdır suyundan mıdır bilmem, güven vermiştir herhaliyle...Ankaralı Ankarasını memleketini bir sevgili aşkıyla sevmiş, ayrıyken bir sevgiliyi özler gibi özlemiştir hep...Ayrılık hep korku vermiştir hüzün vermiştir Ankaralıya...Yüreğine sağlık Fikret Kardeşim...Anlatım cok güzel cok özeldi....
İlker ÜNLÜ
fikret kanat'ın yüreğine sağlık.
HARETİN YAKAR YÜREĞİMİ ANKARA
TÜM YORUMLAR (4)