ANKa KUŞU-LALE Aşkı Şiiri - Feride Bektaş

Feride Bektaş
222

ŞİİR


6

TAKİPÇİ

ANKa KUŞU-LALE Aşkı

Anka Kuşu (Yazar: Bilinmiyor)

Rivayet olunur ki, kuşların hükümdarı olan Simurg Anka, Bilgi Ağacı'nın dallarında yaşar ve her şeyi bilirmiş...

Kuşlar Simurg'a inanır ve onun kendilerini kurtaracağını düşünürmüş. Kuşlar dünyasında her şey ters gittikçe onlar da Simurg'u bekler dururlarmış. Ne var ki, Simurg ortada görünmedikçe kuşkulanır olmuşlar ve sonunda umudu kesmişler.

Derken bir gün uzak bir ülkede bir kuş sürüsü Simurg'un kanadından bir tüy bulmuş. Simurg'un var olduğunu anlayan dünyadaki tüm kuşlar toplanmışlar ve hep birlikte Simurg'un huzuruna gidip yardım istemeye karar vermişler.

Ancak Simurg'un yuvası, etekleri bulutların üzerinde olan Kaf Dağı'nın tepesindeymiş. Oraya varmak için yedi dipsiz vadiyi aşmak gerekirmiş. Kuşlar, hep birlikte göğe doğru uçmaya başlamışlar. Yorulanlar ve düşenler olmuş.

Önce Bülbül geri dönmüş, güle olan aşkını hatırlayıp;

papağan o güzelim tüylerini bahane etmiş(oysa tüyleri yüzünden kafese kapatılırmış) :

Kartal; yükseklerdeki krallığını bırakamamış;

baykuş yıkıntılarını özlemiş,

balıkçıl kuşu bataklığını.

Yedi vadi üzerinden uçtukça sayıları gittikçe azalmış.

Ve nihayet beş vadiden geçtikten sonra gelen Altıncı Vadi 'şaşkınlık' ve sonuncusu Yedinci Vadi 'yokoluş'ta bütün kuşlar umutlarını yitirmiş... Kaf Dağı'na vardıklarında geriye otuz kuş kalmış.

Simurg'un yuvasını bulunca ögrenmişler ki;

'SİMURG ANKA - Otuz Kuş' demekmiş.

Onların hepsi Simurg'muş. Her biri de Simurg'muş. Simurg Anka'yı beklemekten vazgeçerek, şaşkınlık ve yokoluşu da yaşadıktan
sonra bile uçmayı sürdürerek, kendi küllerimiz üzerinden yeniden doğabilmek için kendimizi yakmadıkça, her birimiz birer Simurg olmayı göze almadıkça bataklığımızda, tüneklerimizde ve kafeslerimizde yaşamaktan kurtulamayacağız.

Şimdi kendi gökyüzünde uçmak zamanıdır...


LALE Aşkı ifade eder.
LALE (KIRMIZI) 'Aşkımı itiraf etmek istiyorum! '
LALE (ALACALI) 'Gözlerin çok güzel.'
LALE (SARI) Umutsuz aşkı ifade eder.

Lale 'güzel gözler ve ünü' sembolize eder. Batı mitolojisinde, lale, sahibinin bir 'talih muskası' olarak biliniyor.

Lale, rengi ve şekli dolayısıyla doğulu şairlerin büyük ilgisini çekerek, 'sevgilinin yanağına, şarap dolu kadehe, muma, yaraya' benzetilmiş. Dünya tarihinde ilk 'lale deliliği' ise 16. yüzyıl istanbulu'unda yaşandı. Lale kelimesinin Osmanlıca yazılışında, harflerin sıraları değiştirildiğinde 'Allah' ve 'hilal' kelimelerinin elde edilmesi, laleye duyulan düşkünlüğü artırdı.
yaprakları uzun ve mızraksı, çiçekleri kadeh biçiminde, türlü renkte, alacalı bir süs bitkisi. Çiçeklerin parlak renkli, hemen hemen bir birine eşit olan altı taç yaprağı var.

Anadolu'da lâleyi şiirlerinde kullanan ilk düşünür ise Mevlana Celaleddin Rumi. Lâlenin

İstanbul lalesinin çiçeği badem şeklinde, periant parçaları (berkleri) ise hançer şeklinde ve uçları tığ gibi ince ve sivri.

ALLAH KELİMESİ İLE BENZERLİK: Lâlenin Osmanlılar tarafından bu kadar kabul görmesinin sebeplerinden biri de Arap harfleri ile lale yazıldığında, Allah kelimesindeki bütün harfleri kapsaması olduğu söyleniyor. Harflerin karşılığı sayılar hesabına dayanan “ebced” usulüne göre de “Allah” kelimesi ile “ lâle” kelimesinin aynı rakamı karşılaması ilginçtir.

FERMANLA ISMARLANMIŞ: 2. Selim Devrinden itibaren imparatorluğun çeşitli bölgelerinden lâle ve sümbül soğanları ısmarlandığına dair fermanlar bulunuyor. 2. Selim'in, Kırım’ın güneyindeki Kefe’den 300.000 adet lâle soğanı ısmarladığı biliniyor.

Emirgan korusu’ndaki lâlelerden bazılarının isimleri ise şöyle:
Devşirme, Cennet çocukları, Saltanat Kılıcı, Vezir Işığı, Mercan Duası, Allı yemeni, Cem’in tılsımlı kadehi, Gece Çırası, Gelin, Bedehşan Yakutu, Ayrılık Güzeli, Mecnun, Melek Yüzlü, Çığ Damlası, Cennet Işığı, Hokka, Mahşer Güneşi, Kanarya Sükütü ve Kirpik Oku.

İster Paslı teneke kutularda yetiştirelim ister özgür topraklarda.Laleler güzelliğinden zarafetinden …………………….hüküm sürer(tamamla bu sözcüğü FERİDE)

Feride Bektaş
Kayıt Tarihi : 23.11.2008 21:13:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Nesrin Karaduman
    Nesrin Karaduman

    Ne güzel satırlar bunlar sevgili şairem .Şahsen bir öğretmen olarak çok gurur duydum ve efkarlandım aynı zamanda gözyaşlarımıda tutamadım.Kaleminiz daim olsun sevgili dostum daim olsun.Sayfalarınızdan ayrılırken sevgi ve dostluğumu bırakıyorum size, başarılarınızında devamını diliyorum.

    Cevap Yaz
  • Mehmet Göden
    Mehmet Göden

    Allah bizlere bir tek harf öğreten öğretmeni ihya etsin. Saygılar.

    Cevap Yaz
  • Şemsettin Ağar
    Şemsettin Ağar

    Bir öğretmenin bacısından alabileceği en güzel hediye yürek sesidir.ben de öğretmenelre sunulan bu harika yürek sesi için teşekkürlerimi sunuyorum.Kalemin ve kelamın daim ola bacım.

    Cevap Yaz
  • Aşık Korhani Kanber Orhan
    Aşık Korhani Kanber Orhan


    ******Saygı değer sevgili Bacım FERİDE; ,Gönül kaleminden dizler su olmuş akmış, çağlayan olmuş çağlamış, Sevgiyi, Vefayı, güzellikleri adeta nakş- etmişsiniz , her yönüyle muhteşem bir eser .İşte Anadolu ozanının farkı bu , toplumun değerlerine dil uzatıldı mı karşısındakine hemen tepkisini koyar ve alır eline kalemi olduğu gibi dizelere yansıtır ,Sevgili Bacım duyarlı yüreğine emeğine sağlık tadı tuzu yerinde şiir gibi şiir okudum., O Güzel HAK’ o güçlü kalemini daim ilhamını bol eylesin tam puan ekleyerek gönülden kutlarım .her şeyin güzel olması dileğimle kalbi sevgi ve saygılarımı sunarım.Allaha emanet olun selam ve saygılarımla*****Aşık Korhani/Kanber ORHAN

    Cevap Yaz
  • Zübeyde Gökbulut
    Zübeyde Gökbulut

    ETRAFINI AYDINLATTIKÇA TÜKENEN BİR MUM.

    TEŞEKKÜRLER, TEBRİKLER.

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (18)

Feride Bektaş