Anarşist Şiirler V (SON) Şiiri - Yorumlar

Naime Erlaçin
955

ŞİİR


43

TAKİPÇİ

sakın aldatmasın sizi hayalî ağlamalarım
kendime tuz ruhu
size kibrit suyu hazırladım
önünüzde
tepenizde
ardınızdayım

Tamamını Oku
  • Ayhan Sönmez
    Ayhan Sönmez 29.01.2005 - 23:25

    Kocaman bir gülümseyiş.....
    Kutluyorum 'Anarşist Şiirler'inizi......

    Cevap Yaz
  • Murat Tali
    Murat Tali 24.12.2003 - 16:55

    yüreğim yangın yeri
    düşlerim bir apansız fırtınada
    ya ölümü arkamıza atıp gidişlerimiz
    yada korkuya sığınıp sinmelerimizle
    yaşar ölümü kusanlar

    kimlerin acı çekitiği umurumuzdamı
    evet
    kanayan kimler var göreniniz oldumu
    evet
    bu yürek acı çekenler için yanarken
    neden kurşunlara dizilir
    bu yürek acı çekenler için kanarken
    neden asılır darağaçlarına

    ölümü çalınan milyonlar var
    bir avuç ölümü kusan tarafından...
    geceye dair değildir düşler
    ölümde düşmez yıldızlardan

    Cevap Yaz
  • Vahdet Nafiz Aksu
    Vahdet Nafiz Aksu 22.11.2003 - 08:33

    anarşist şiirler serisi çok güzeldi...şiirin yakalandığı şiirler..'düşlerimin hesabını soracağım ' dizesini ileri giden ,bazan kendine sınırlar çizen düşlerime okudum hemen.vahdet nafiz aksu

    Cevap Yaz
  • Çağıl Ener
    Çağıl Ener 31.10.2003 - 22:33

    Ve muhteşem bir final bu soluk kesici seride!!! Kesinlikle insanı tetikleyen, coşku, hırs ve isyan dolu çok ama çok başarılı şiirlerdi. Bu anarşizmi sonuna dek destekliyorum. Yüreğinize, kaleminize sağlık! Saygılarımla....

    Cevap Yaz
  • Sevgi Şenlikci
    Sevgi Şenlikci 29.10.2003 - 13:20

    Bekliyordum...Sözlük anlamlarına takılıp kalanlara ne zaman ve ne diyeceğinizi...Kaleminize sağlık.

    Cevap Yaz
  • Abir Zaki
    Abir Zaki 29.10.2003 - 01:25

    hepsine yazamadim canim taaaki (son)unu okuyana kadar..ve ben bu anarsitligi coooooooook sevdimmmmmmm.....:-))))))) bitanesin sen yaaaaaaaa....!!!

    Cevap Yaz
  • Muammer Çelik
    Muammer Çelik 28.10.2003 - 14:42

    Simdilik SON yolunda yuruyen Anarsist. Kaosun yazari, imgenin cizeri, siirin sairi.. Beraber yuruduk o yollara diye meshur bir soz geldi aklima. Tandogan meydanlari 77'lerde, yasanmamis asklarim 4453'lerde.. Ne bayraklar acmistik barisa dair, ne kursunlar delmisti gogsumuzu.. Ama ne baristan vaz gectik, ne ASK'tan bunca yil.. Bunca senenin birikmisleri, damla damla akiyor bazen dividin uclarindan, kartal kanatlarindan, sahin gozlerinden.. Kuzu olduk, postumuzu orda unuttuk. Oturacak ne bir yer, ne bir kösk, ne bir baraka ister artik.. Killenmis tahta(ya) yatacagiz, bir gün tenesir paklayacak ve kefen saracak bir daha birakmamacasina.. Ama yasanacak oyle cok kaos var ki daha, her bir aninin tadini cikarmaya deger, icimizde eger vurulmus at, disimizda zirhlanmis suvari, kalem kaldi elinde tek silahi.. Yazdikca yaz sair.. yazdikca yaz.. Bitmez siirin murekkebi, asindiramazsin askin kagidini, Yazgi senin ve benim elimde, ciz cize bildigin kadar icinin haritasini...!

    Cevap Yaz
  • Mehmet Bardakçı
    Mehmet Bardakçı 28.10.2003 - 13:56

    Anarşist düşüncelerin bile barışçıl..Kıyamamışsın kimseye..Sadece bir sözcük bile beni 1970'lere götürmeye yetti.Anlatılmaz ve o zaman anlamlı şimdi anlamsız olan sabahlara kadar evlerdeki fikir tartışmaları,meydanlardaki heyecan..iyiki o dönem vardı,yaşayamayanın anlamıyacağı ve bizim anlatamayacağımız..neden bilmiyorum bir ferahlık ve huzur geldi üstüme..Sağol Naime..Candan kutlarım.

    Cevap Yaz
  • Oğuzkan Bölükbaşı
    Oğuzkan Bölükbaşı 28.10.2003 - 13:25

    bilgi için;
    'Anarşizm, anarşiyi, yani 'efendinin, hükümdarın olmamasını' (P.J. Proudhon, Mülkiyet Nedir ?) amaçlayan politik bir kuramdır. Diğer bir deyişle, anarşizm bireylerin birbirleriyle eşitler olarak özgürce işbirliği [ing. co-operation] içinde olabileceği bir toplum yaratmayı amaçlayan politik bir kuramdır. Böylece, anarşizm gerekli olmadıkları gibi, [aynı zamanda da] bireye ve onların bireyselliğine zararlı olan tüm hiyerarşik kontrol biçimlerine -ister devletin isterse kapitalist olsun- karşı çıkar.

    Anarşist L. Susan Brown'un sözleriyle:

    'Anarşizmin genel algılanışı şiddetli, Devlet-karşıtı bir hareket [olduğu] iken; anarşizm hükümetin gücüne [karşı] basit bir başkaldırının ötesinde, çok daha incelikli ve nüanslı [olan] bir gelenektir. Anarşistler iktidar ve hükmetmenin [ing. domination, tahakküm] toplum için gerekli olduğu fikrine karşı çıkarlar; ve bunun yerine daha işbirlikçi, hiyerarşi karşıtı toplumsal formları, politik ve ekonomik örgütleri savunurlar.'
    Ancak, 'anarşizm' ve 'anarşi' şüphesiz politika kuramında en fazla yanlış temsil edilen kavramlardır. Genel anlamda 'kaos' veya 'düzensizlik' kelimeleri ile eş anlamlı tutularak, anarşistlerin toplumsal kaos ve 'orman kanunu'na geri dönüşü arzuladıkları belirtilir.
    Bu yanlış temsiliyet (anlamlandırma) sorunu tarihsel bir paralellik gösterir. Örneğin, tek adam egemenliğinin (monarşinin) gerekli olarak görüldüğü hükümetlerin bulunduğu ülkelerde de zamanında 'cumhuriyet' veya 'demokrasi' gibi kavramlar, aynen 'anarşi' kavramı gibi değerlendirilmişlerdir; yani düzensizlik ve karmaşayı temsil etmek için kullanılmışlardır. Halihazırdaki durumun [lat. status quo] devam ettirilmesinden belirgin çıkarı olanların, mevcut sisteme karşı çıkanların pratikte işlerliklerinin olamayacağını öne sürmeleri gayet normaldir; [onlara göre] yeni toplumsal yaşam biçimi ancak kaos'a yol açabilir. Ya da Errico Malatesta'nın ifade ettiği üzere:

    'Hükümet'in gerekli olduğuna ve hükümet olmadan ancak düzensizlik ve karmaşa olacağına inanılırsa; doğal ve mantıksal olarak, hükümetin olmamasını önemle vurgulaması açısından, anarşinin düzenin yokluğu anlamına gelmesi gerekir.' (Anarşi, s. 12).
    Anarşistler, 'anarşi' kavramının bu 'genel sezgisel' [ing. common-sense] algılanışını değiştirerek, insanların hükümet ve diğer tüm hiyerarşik toplumsal ilişkilerin zararlı ve gereksiz olduklarını görmelerini arzularlar.
    'Kanaatları değiştirin, toplumu hükümetin sadece gereksiz olduğuna değil, [bunun da ötesinde] aşırı [ölçüde] zararlı olduğuna ikna edin; işte o zaman, sadece hükümetsizlik anlamına gelmesi nedeniyle anarşi kelimesi herkes için [şu anlama gelecektir]: doğal düzen, insanoğlunun ihtiyaç ve çıkarlarının uyumluluğu, tam dayanışma içinde tam bir özgürlük' (aynı yer (a.y.), s. 12-13).
    Bu SSS, anarşizm ve anarşinin anlamı bağlamında sahip olunan genel düşünceleri değiştirme sürecinin bir parçasıdır.'

    Cevap Yaz
  • Ecdat Armağan
    Ecdat Armağan 28.10.2003 - 13:00

    'Şimdilik son' olmadığını sandığım şiirlerinizdeki isyan ve patlama içeren haykırışlarınız umarım hedefini bulmuş ve orada gerekli etkiyi yaratmıştır.Daha önce şiirlerinizde hiç rastlanılmayan böylesi tepkileri hak edenlere gerekli yanıtı verdiğinizi sanıyor saygı sunuyorum.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 10 tane yorum bulunmakta