Almış üstüne resmi ay yıldızı,
Gölgesinde okurum andımızı,
Şehit kanı taşıyor al kırmızı,
Aydınlık meşalemiz,al Bayrağım!
Türk'ün bağımsızlığımın ülküsü,
Nice kitap yazsam bitmez öyküsü,
Düşmanı çatlatıyor görüntüsü,
Benim kanım canımsın,al Bayrağım!
Yel uçursa,dağlar bile dayanmaz,
Göndere çek,dalgasına doyulmaz,
Sana saygısız olan Türk sayılmaz,
Benim göznurumsun sen al Bayrağım!
Sana hain bakan gözü oyarız,
Dokunanın yuvasını yıkarız,
Hem de kurşunu alnına sıkarız,
Gururum şerefimsin,al Bayrağım!
Uğruna nice yiğitler şehid olmuş,
Analar ağlamış,ocaklar sönmüş,
Hem yürekler acılara bürünmüş,
Göğüslerde armasın,al Bayrağım!
Bayrak için yazarım nice destan,
Etrafını süslerim gül gülistan,
Mezarını kazarım onu yırtanın,
Benim neş,em sevincim,al Bayrağım!
Ay yıldızımsın,başımın tacısın,
Atam,dan bize kalan bir anısın,
Şehidimin damarındaki kanısın,
Bileğimin gücüsün,al Bayrağım!
Uğruna ecel şerbeti içerim,
Allahü ekber diye tekbir çekerim,
Şehit olarak Allah'a giderim,
Yeterki sen dalgalan,al Bayrağım!
Kayıt Tarihi : 31.1.2008 10:20:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bayrağımızın Oluşumu
Bayrak; Devletlerin sembolü olmak üzere,belli renkli ve ölçülü kumaş üzerinde yine belli ölçülü bir şekil taşıyan bayraklar,bazen de bir teşkilatın ayırdedici sembolü olarak kullanılır.Devlet ve hükümet bayrakları milli,askeri,harp,donanma,ticaret,servis,ülke ve kılavuz bayrakları bir devletin veya bir milletin amblemi olarak kullanılan ve siyasi değeri olan bayraklardır.
Türkler Müslümanlıktan önce savaşlarda kahramanlık gösterenleri belirtmek için bir ipek parçası şeklinde bayraklar kullanırlardı.Kabile hayatı yaşarlarken her kabilenin kendine ait bir alemi bulunurdu.Birleşerek bir devlet kurdukları zaman baş olan han ın kendisine has bir alameti,bayrağı olurdu.Son zamanlarda Doğu Türkistan da yapılan kazılarda üzerinde hayvan ve insan resimleri bulunan bayraklara rastlanmıştır.
Müslümanlığın kabulünden sonra kurulan bütün Türk devletleri hükümdarlığın ve devletin diğer alametleriyle birlikte bayrak da kullandılar.
Ay ve yıldızın bayrağımızda yer alması ise bir mitolojiye dayanır.Düşmanla yapılan bir savaşta o kadar kan dökülür şehit verilir ki yerde göllenmiş kırmızı kanın üzerine gökteki ay ve yıldızın aksi düşer.Bu hali gören hakan bundan sonra bayrağın al atlastan sembolünü de ay ve yıldızdan yapar.Bu savaşın Kosova meydan muharebesi olduğu sanılmaktadır.
Osmanlı imparatorluğunda 1 Mahmut zamanında yeşil olarak kabul edilen donanma bayrakları 3.Selim zamanında kırmızı oldu. Hilal şekline sekiz köşeli bir yıldız ilave edildi.İmparatorluk bayrağındaki sekiz köşeli yıldız Abdulmecid döneminde beş köşeli hale getirilerek kesin şeklini aldı
Cumhuriyet devrinde 1Kasım 1922 de saltanatın kaldırılmasıyla yalnız milli bayrak ve hilafet bayrağı bırakıldı. 29 mayıs 1936 da 2994 sayılı Türk bayrağı kanunu çıkarıldı.2994 sayılı kanun 24 eylül 1983 tarih ve 18171 sayılı bayrak kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. Halen yürürlükte olan bu kanun ile bayrağın,şekli,yapımı,çekilmesi indirilmesi,selamlanması v.s ay ve yıldızın ölçüleri hükme bağlanmıştır.
06 07 2001 tarihinde Türk bayrağı tüzüğünde değişiklikler yapılmış Cumhurbaşkanlığı TBMM Anıtkabir Hükümet konakları polis.jandarma,gümrük kapıları eğitim öğretim kurumları muhtarlıklar kamuya ait işletmeler bayrağın sürekli çekili kalacağı kuruluşlar arasında gösterilmiştir.
Ayrıca milli bayram genel tatil hafta tatili günlerinde bayrak çekilecek yerler,bayrağın tamiri yenisi ile değiştirilmesinin şekli ve zamanı kullanılamayacak duruma gelmiş bayrakların imhası konuları hükme bağlanmıştır
![Ramazan Gökçe](https://www.antoloji.com/i/siir/2008/01/31/al-bayragim-13.jpg)
sevdalar harman olur
sevilir ve koklanır
yüreklerde can olur...
bayrak...
severek okudum, başarılar
Mürsel Adıgüzel
TÜM YORUMLAR (164)