Bayram Kaya - Aidiyet 29 Şiiri - Antoloj ...

Bayram Kaya
2924

ŞİİR


13

TAKİPÇİ

29] İnançlarımız da, aidiyetin en temel olduruş biçimidirler. Ve aynı zamanda da bu tür inancı aidiyet eştirmeler, sömürülüştürler de. Aidiyet noktası gidecekten toplumsal organik organizmaya dönüşmenin yol alışıdır. Ait eşme, mutlaka ve zorunlu bir çekimler alandırlar. Formel eşmesi sürekli olarak, zamana ve ilişki koşullarına bağlı olarak değişir olmak zorundadır. Çözüm üreten devletler bu alanı sürekli güncellerler. Sorunlu toplumun bu alanları korunmalı ve çok inancı bir anlayıştır. Oysa bu alan baştaki ittifaklar dönemi gibi bir toplumsal değişkenler yaratmanın dönüştürücüsü kılınmalıdır.

Aiti eşme, semboller üzerinden de iletiş ilerek, halde somutlaşan bir davranış gerçekleşmesidirler. Aiti eşme; meşruiyetini ve yaptırım gücünü, totem ata simge saygınlaşmasında (sosyal gücün baskısından) almaktadır. Aidiyeti işin esasına değin özü, temel düzlemce gereksinimlerin sağlanmasındaki girişmelerin bir başlatıcısıdır. Bir açar (anahtar) girişme devinmesi tipidirler.

Aidiyet, insan iç molekülerce devinim yasalarının sosyal organ el devinimlere yansıyışla ve nefis (ego) düzleminin dalgalanan ve istikrara yönelten duygusudur. Nesilden nesillere geçişen, girişen biriktirmedirler. Sosyolojik anlayışlarla, yaşamsal edimlerle, toplumsal ittifakların, sembolik formüllerin, atadan sonraki nesillere, yani torunlara geçişidir.

Totem kutsal imci söylenilmeler(kâhinlik) , bir aracı anlayan, bilen tarafından gruba açık edilir. Bu kişilerin edim ve söylemleri, kutsalın uhdesindeki var bulunanları (yansıyan sosyal temayülleri) açıklayandır (yetke) . Kâhinler, somutlaşışla; bir eylemler dizisine dönüştürülür olanı söyleşen kişidir. Başlangıçta bu işlev, duyarlıklı, büyücü, kâhin, şaman, kam, rahip gibi nam ve sıfatların, insanlarda saygı uyandıran iletiş ilmesi ile gelişen ve giriştirilen bir sosyal kurumsallıktı.

Tamamını Oku