1954 yılında Yozgat Merkez Kırım Köyünde doğdu. İlkokulu kendi köyünde, ortaokul ve liseyi Yozgat'ta okudu. Yozgat İmam-Hatip okulu ve Yozgat Lisesi Mezunudur. 1975 yılında Konya Selçuk Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümüne kayıt yaptırdı. 1978 yılında bu okuldan mezun oldu ve Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı. İlk görev yeri Sivas ili Gemerek ilçesi Karagöl Ortaokuludur. Siiyasi olaylar sebebiyle can güvenliğinden tayin isteyerek 1980 Şubat'ında Yozgat Merkez Ortaokuluna tayin oldu. 1985 yılında Rotasyon uygulaması nedeniyle Isparta Büyükgökçeli Kasabasına atandı. l989 yılında bu görevinden istifa ederek Yozgat Yerköy MTSK Müdürü olarak göreve başladı. Bu görevinde bulunduğu sırada Yozgat Bayrak TV'de proğram yapımcılığı ve İleri Gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.
Yozgat Bayrak TV'de 'Bozok Şiir Akşamları' proğramını hazırlayıp sunan şair, 'Gündem ' proğramları ile de izleyicisinin karşısına çıktı. 1995 yılında Yerköy Delice TV. Müdürü olarak göreve başladı ancak görevi kısa sürdü. Kendi isteği ile görevinden ayrıldı. Yerköy televizyonunda da çeşitli proğramları hazırlayıp sundu.'Yerköy'ün Sorunları ve Çözüm Yolları' konulu bir dizi toplantılar düzenledi! . Aynı yıllar(1996) Matbaacı Yusuf Kayaalp' le birlikte 'Gelişen Yerköy Dergisini' çıkardı. Bu derginin Genel Yayın yönetmenliğini ve Yerköy Gazetesinin Yazı işleri müdürlüğünü yaptı.
1987 yılında yeniden müracaatla öğretmenlik görevine döndü. Yozgat Sakarya İlköğretim okulu Türkçe öğretmeni olarak atandı. Bu okulda 2002- 2003 Döneminde Türkiye genelnde açtığı 'Kitap Bağışı' kampanyası ile 7 bini aşkın kitap toplayarak kendi okuluna bir kütüphane kurdu. Kitap Toplama kampanyası ile diğer okullara da öncülük etti. Aynı dönemde Yozgat Gazetesi ve İleri Gazetesi köşe yazarlığını sürdürdü. 'Bozok Gündemi ' başlıklı yazıları ile Yozgat Kamouyunun ilgisini toplamaya çalıştı. 2004 Eylül ayında kendi isteği ile emekli oldu. Halen Yozgat İleri Gazetesinde Köşe yazarlığı yapmaktadır...
TV. proğram yapımcısı, Gazeteci, şair ve yazar Ahmet Sargın İlk yazı çalışmalarına öğretmen vekilliği yaptığı Haydanbeyli'de başladı. Öğrencilik yılları sıkıntı ve çilelerle geçen yazar Isparta Özgül Yayınları Yayım kurulunda yer aldı. İlimiz Gaziantep, İlimiz Şanlıurfa, Türkiye Haritası Kataloğu gibi eserlerin hazırlanmasında görev aldı. Bu yayınevi tarafında 8 adet masal kitabı yayınlandı. Yazı ve şiirleriyle çeşitli gazete ve dergilerde kendini gösterdi. Yazı ve şiirlerinde: Ahmet Taşkın, Abdullah Ecevit, Mehmet Emin, Alperen Selçuk, Ahmedi, gibi mahlasları da kullanan Sargın'ın yayımlanmış hikaye ve araştırmaları da bulunmaktadır...
(Yer aldığı Gazete ve dergiler: Konya Postası, Bizim Anadolu Gazetesi, Yerköy'ün Sesi Gazetesi Yazı işleri müdürlüğü, Gelişen Yerköy Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği, Yerköy 2000 Dergisi Konuk yazar, Yozgat Gazetesi, Yozgat İleri Gazetesi Köşe yazarlığı, Kürsü Dergisi, Olay Gazetesi, Adana Ozan Dergisi, Salihli Sevgi Yolu Dergisi, Bozok Dergisi, Çınar Dergisi ve Sorgun Sıla Dergisi...)
Sorgun Şair- Yazar Ozanlar Derneği kurucuları arasında yer alan şair, Araştırma, şiir, hikaye çalışmalarının yanı sıra günlük yazılarıyla da Yozgat kamuoyunun gündemini takip etmektedir. Sorgun Ozanlar Derneği Başkanı Araştırmacı, şair,yazar Durali Doğan ile birlikte 1997, 1998 ve 2000 yıllarında Sorgun, Yerköy ve Çiğdemli'de Şiir Şölenlerinde Yozgatlı şair ve yazarları buluşturarak şairlerin bir araya gelmesini sağlamışlardır.
Şair, evli ve üç çocok babasıdır. Halen Yozgat'ta ikamet etmektedir.Yayımlanmaya hazır araştırma ve eserleri olup bunun dizgileri le uğruşmaktadır. Şair kendisini 'Yozgat'ın Fahri Kültür Elçisi' olarak tanıtmakta olup, ülke genelinden pek çok şair ve yazarla görüşmelerini sürdürmektedir.Araştırmacı, yazar Ihsan Işık tarafından çıkarılan üç ciltlik 'Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi''nde de yer almıştır.
Halen: Yozgat Şairler Ve Yazarlar Birliğinin Başkanlığını yapmaktadır. Sorgun Ozanlar Derneği ve Yerköy Halk Aşıklar Derneğinin Kurucuları arasında yer almış olup, bu derneklerin Yönetim kurulu üyesidir..
Eserleri
YER ALDIĞI ANTOLOJİLER
1- Ozan Dergisi - Adana- Sayı 6 Haziran -Temmuz - 1997
2- Ozanlar Duygu Seli- Mustafa Yılmaz- Adana- 1998
3- Şairler Derneği Şiir Antolojisi-İstanbul- 1999
4- Güldestenin Gülleri 'Mustafa Yılmaz-Adana-1999
5- Yozgat Şiirleri Antolojisi E. Kapusuzoğlu- Ankara-2000
6- Sevgi Yolu Şairleri Antolojisi- Gündüz Aydın- Salihli-2001
7- Ozanlar Güldeste- Mustafa Yılmaz Adana-2000
8- Sevgi Yolu Şairleri Antolojisi -Gündüz Aydın-Salihli-2002
9- ' ' ' ' ' ' 2003
10- ' ' ' ' ' ' 2004 ve 2005
Yaşayan halk
masalları ve Sargın
İlke olarak masallara ve olmayacak hikayelere o kadar bağlanmışız ki vazgeçmemiz pek mümkün değil. Kırmızı başlıklı kızlar, Pamuk prensesler, Kül kedileri hayatımızın her evresinde karşımıza çıkar ve gerçekle hayal arasında bir yolculuğa sürükler. Hatta okadar kaptırırız ki kendimizi, hayatımızı bir masal kahramanına benzetir ve o şekilde hayatını idame ettirmeye çalışır.
Ama bildiğimiz bir gerçek var ki, bizim masallarımız hiç mutlu sonla bitmez, bizim masallarımız da sevenler kavuşmaz, fakirler zengin olmaz, hastalar iyleşmez, kötü kalpli insanlar iyi kalpli olmaz yani hep kötüdür...
İşte bu duygu ve düşüncelerle masal kitaplarını okumayı bırakmıştım bir kaç yıldır. Ta ki gazetemiz köşe yazarı Ahmet Sargın Bey’ in, masal kitaplarını görene kadar. Önce ön yargı ile yaklaştım ama bir baktım ki işimi gücümü bırakmış masal okuyorum, hem de ilköğretim düzeyinde ki masalları merakla okuyorum.
Belki komik gelecek belkide anlama güçlüğü çekeceksiniz ama inanın gerçekten çok değişik bakış açısı ile yazılmış, olmayan masal kahramanları öyle candan anlatılmış ki, bir anda bulunduğun mekandan, uçsuz bucaksız nehirlerin aktığı, etrafında binbir renkli çiçeklerin açtığı mekanlara yolculuğa başlıyorsunuz. Dolayısıyla laf aramızda oralardan kopup tekrar buralara gelmek pek hoş olmuyor.
Ahmet Bey o kadar güzel anlatmış ki Devlerin ülkesini, susuz ülkenin yedi başlı devini, Gülçiçeği, Kervancı başını, Şah Yusuf’ u, o kadar derinden işlemişki acıların mutluluğa dönüşmesini, insan oralardan gelmek istemiyor, hatta müdahale etmemek için de kendini zor tutuyor.
10 masal kitabından oluşan seri birbirine bağlantılı hikayelerden oluşuyor. Aslında her birinin kahramanı ayrı, mekanı ayrı ama birlikte okunması tavsiye ediliyor en azından yabancılık çekilmemesi için birinci kitap ‘ Devler ülkesinde bir yiğit...’ te bir takım açıklamalara yer verilmiş.
Daha öncede söylediğim gibi, ilk kitap ‘ Devler ülkesinde bir yiğit, Devler ülkesinden dönüş, Eğil kavağım eğil, Ah kıza, Vah kıza, Susuz ülkenin Yedi başlı devi, susuz ülkenin yiğitleri, kanlı kuyu başında iki aslan yavrusu, Kervancıbaşı aslanların peşinde, Gülçiçek ile yay Kuran, Şah Yusuf ile Tay Benli ile son buluyor. Güzel kombinasyon, güzel bir birliktelik. Bu arada yanlış anlaşılmasın ayrı ayrı okuduğunda da hikayeler anlamlı ve akıcı, yani illa 10 tanesini bir arada okumak gerekmiyor ama, mutlakada on tanesi bir arada okunuyor.
Şunu açık olarak ifade etmeliyim ki Ahmet bey, köşe yazılarında sert üslup kullanan, kendisine ters geleni açıkca ifade eden yani katı kurallar çerçevesinde köşe yazan bir yazar, ama bu kitaplarda o kadar tatlı bir dil kullanmış ki şaşırmadım desem yalan olur.
Kendisinin bizlere armağan ettiği bu kitapların tüm ilköğretim öğrencileri tarafından okunması gerektiğini de düşünüyorum. Şimdi reklam yaptığımı yada rant peşinde koştuğumuzu düşünebilirsiniz ama yanılıyorsunuz, öncelikle bu köşeyi yazdığımdan Ahmet Bey’ in haberi yok, ikincisi de bu kitaplar gerçekten faydalı dersler çıkartabileceğimiz, ders veren masallar. İlköğretim çağındaki bir çocuğun bilmesi gereken bazı gerçekleri de motif motif işlemiş ahmet bey, belkide yıllardır öğretmenlik alanında veridiği çabayı biraz da masallarla pekiştirmek istemiş ve çok da iyi yapmış.
Eline koluna, gönlüne sağlık umarım bunlar bir başlangıç olur ve devamları gelir. En azından ben sabırsızlıkla bekliyorum. Kendisinin d biz okuyucularını kırmayağını düşünüyorum. İnşallah daha çok masallarını okuyup, daha çok dersler çıkartacağız.
Sadece Ahmet hocama değil bu işte emeği geçen herkese de gönülden teşekkür ediyorum iyiki bu eserleri bizimle tanıştırdınız, sağolun varolun.
Seda Erkılıç Yozgat İleri Gazetesi 29.12.2005 tarihli yazısı
Yaşamak şakaya gelmez,
büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
bir sincap gibi mesela,
yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
merhaba ahmet sargın hocam dokunmayın ağlarım şiiriniz hakkında görüşmek istiyorum lütfen bana ulaşın [email protected] yada facebook mahmut eren