Ahlak ve Toplum Şiiri - Sevgi Akkaya

Sevgi Akkaya
131

ŞİİR


8

TAKİPÇİ

Ahlak ve Toplum

AHLAK VE TOPLUM
İnsanı insan yapan yapan temel unsur ahlakıdır.
Kişi güzel huyları ile anılır.
Kötü huylu insan; hem kendisine hem de çevresine sürekli olarak zarar veren insandır.
GÜZEL AHLAKLI İNSANLAR; GÜZEL, KALİTELİ VE BAŞARILI TOPLUMLARI MEYDANA GETİRİRLER.
Hırsızlık, kapkaççılık, çepcilik, tırnakçılık vb. gibi davranışları yapmak kötü bir huydur. Bu davranışlar her şeyden evvel toplum düzenin sarsar. Tolumda güven kalmaz.
Birbirine güveni olayan insanların bir arada yaşadığı bir toplum ile karşı karşıya bırakır.
Güvenin olmadığı yerde; hiç bir faaliyetten başarı elde etmek mümkün değildir.
Güzel ahlakı bizlere öğretecek tek yer ailedir.
Aile güzel ahlakı öğrettiğinde; kötü ahlaklı insanlar toplumda kendilerine hareket zemini bulamaz hale geleceklerdir.
Aile içi eğitim dediğimiz en önemli eğitim kurumumuza bugünkü anlamla ne gibi bir katkılar sağlanıyor? Sorusuna cevap arar isek; toplumdaki mevcut yapılanmayı ve sokakları izlediğimiz, insanların davranışlarını analiz ettiğimiz zaman pek katkı sağlandığını göremiyoruz.
Yıllara dayalı bir izleme yaptığımızda ise; günden güne ahlaki erezyonun artarak devam ettiğini net olarak hemen hepimiz görebilmekteyiz.
Aslında “Aile İçi Eğitim.” İçin; bir takım katkıların yapılmasını gerektirecek bir durum da söz konsu değildir. Nihayeti ailemizde bir ferdi ileriye, geleceğe yetiştirecek olan bizleriz.
O halde; evlatlarımıza
Davranış şekillerini;
Otobüste, alışverişte, çarşı pazarda, konuşma sırasında, misafirlikte, ev sahipliğinde, yemek yerken, telefonda konuşurken, internette iletişim kurarken, iş yerinde çalışırken; çocuklarla, beylerle, hanımlarla istişare ederken, ders verirken, ders dinlerken, ders anlatırken, istirahat sırasında, ödevlerimizi araştırıken, araç gereç ile çalışırken vb. gün içindeki bizim yapmamız gereken davranışlarımız nasıl olmalı ki; doğru olan yapılabilsin? Diye değerlendirmelerden sonra; “Bize nasıl davranılsın istiyor isek; aynı şekilde de bizim davranışlarımızın olması gerekir. Ana düşünce yapısını evlatlarımıza; gerek uygulamalı ve örnekleri ile ve gerekse anlatım ile öğretmeliyiz.
Sosyal hayat ve iletişimlerimiz de; davranışlarımızın yansıması olacağı için, davranışlarımızı ahlaki temeller üzerinde evladımıza öğretmek zorundayız. Bu öğretiyi, toplumdaki bütün aileler yaptığında, gayri ahlaki tutum ve davranışlar en aza indirgenecek, belli bir zaman sonra da son bulacaktır.
O halde; hangi hareket ve söz bizi rahatsız ediyor ise; bir düşünüp o davranışın yanlış olduğunu evladımıza kesinlikle net olarak öğretelim ki; “Bizim hoşnut olmadığımız bir eylem ve söylemi evlatlarımız başkalarına yapmasınlar.
BİR KİŞİ YAPMADIĞI BİR EYLEM İÇİN; BUNU YAPMAYIN DEDİĞİNDE ETKİLİ OLAMAYACAKTIR..
YANİ; SİGARA İÇEN BİRİSİ, “SİGARA İÇMEYİN.” DİYE NASİHAT EDERSE BU NASİHATİ ETKİLİ OLMAZ.
Bu noktadan hareket ederek;
Biz gün içinde davranışlarımızın, tefekkürünü yapıp, bu davranışlarımızı eleyip, hatalı olanları bir tarafa bıraktıktan sonra evladımıza nasihatlar ettiğimizde sözlerimiz etkili olacaktır.
İçki içen biri; evladına “Sakın ki; alkol aldığını görmiyeyim.” dediğinde, evladı ona tamam deyip, ebeveynin olamadığı, görmediği yerde alkol alacaktır.
Yasak ve cezai uygulamalar yerine, yani; “Şunu yaparsan döverim, bunu yapmazsan sakat ederim.” gibi sözlerin yerine, NEYİN NEDEN İYİ YAHUT İYİ OLMADIĞINI KESİN VE AYRINTILI OLARAK ANLATIP İZAH ETMEK ÇOK DAHA ETKİLİ OLACAKTIR.
Kendi çocukluğumuzu bir değerlendirdiğimizde; Benzeri davranışların ebeveynlerimiz tarafından bize yapıldığını fark edip hatırlayabileceğiz.
Eğitim verilerek yetişen insan “Ahlaki değerler üzerine.” Eğitimini alır ise; o kişiden etrafına kolay kolay her hangi bir zarar gelmez.
EVLATLARIMIZA İYİ ÖRNEK OLUP;
İTİKAT. TEVHİD VE AHLAK ÜZERE BİR NESİL YETİŞTİREMEYİ AMAÇ EDİNMELİYİZ.
GELECEKTE AHLAKİ DEĞERLERE ÖNEM VEREN BİR NESLİN YETİŞMESİ DİLEĞİ İLE SAYGILAR SUNUYORUM
Sevgi ÖZKAN

Sevgi Akkaya
Kayıt Tarihi : 25.5.2011 16:51:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • Orhan DEMİRTAŞ
    Orhan DEMİRTAŞ

    bu güzel deneme ve öğreti adına teşekkürler... eğitmek eğitirken dinlendirmek ve söylenen şeyleri sevdirmek buna derler herhalde... saygılarımla...

    Cevap Yaz
  • Bir Mim Kemal Ertuğrul
    Bir Mim Kemal Ertuğrul

    Katılıyorum size ve diğer bütün insani değerlerin ahlak temeli üzerine kurulduğuna inanıyorum.Ancak birilerinin nerelerine batmışsa,binlerce yılın birikimini taşıyan 'ahlak' sözcüğünü ETİK haline getirdiler ve artık hakedene 'ahlaksız' demek yerine 'etik değil' sözcükleriyle seslenmek durumundayız ki yaptırım gücü sıfır bu söylemin...
    Teşekkürler...

    Cevap Yaz
  • Bircan Misirli
    Bircan Misirli

    Ben ahlakın ilk önce ailede başladığına inanıyorum....Bir çocuk üç yaşına kadar ailesinden özünü alır...Bir toplumu değiştirmek çok zordur ama her birey kendine düşeni yapsa toplum kendiliğinden değişir..Bizim zamanımızda komşu annelerimiz bizi etrafına toplar yaz geceleri bahçe sohbetlerinde özümüzü işlerlerdi nakış nakış ama şimdi bir hayat şartları yüzünden yapılaşma arttıkça apartman kapıları ardına saklandı bir çok değer çocukarımızın çoğu kreşlerde büyüyor bahçeyi ise ancak parklarda görüyorlar...Bizler çok şanslıydık bana göre sevgi içinde doyasıya üzerimiz kirlenerek büyüdük masal gibi dinledik değerlerimizi şimdi yaşlıların anlattığına eski kafalısın babanne annane diyorlar.imkanlar arttıkça özden uzaklaşmaya başladık.Ahlak toplumun temeli ve en küçükten verilecek bir eğitim tabi ki hatalar yapar insanoğlu yanlışa gidebilir...Ama özünü ahlakını iyi almış bir birey her ya da geç yeniden özüne dönecektir.....Önce aile sonra okullarda dikkat edilmesi gereken en büyük toplum sorunu....Canım arkadaşım çok güzel bir mekaleydi ilgi ile okudum seni canı gönülden tebrik ediyorum.....

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (3)

Sevgi Akkaya