AHLAK VE TOPLUM
İnsanı insan yapan yapan temel unsur ahlakıdır.
Kişi güzel huyları ile anılır.
Kötü huylu insan; hem kendisine hem de çevresine sürekli olarak zarar veren insandır.
GÜZEL AHLAKLI İNSANLAR; GÜZEL, KALİTELİ VE BAŞARILI TOPLUMLARI MEYDANA GETİRİRLER.
Hırsızlık, kapkaççılık, çepcilik, tırnakçılık vb. gibi davranışları yapmak kötü bir huydur. Bu davranışlar her şeyden evvel toplum düzenin sarsar. Tolumda güven kalmaz.
Birbirine güveni olayan insanların bir arada yaşadığı bir toplum ile karşı karşıya bırakır.
Güvenin olmadığı yerde; hiç bir faaliyetten başarı elde etmek mümkün değildir.
Güzel ahlakı bizlere öğretecek tek yer ailedir.
Aile güzel ahlakı öğrettiğinde; kötü ahlaklı insanlar toplumda kendilerine hareket zemini bulamaz hale geleceklerdir.
Aile içi eğitim dediğimiz en önemli eğitim kurumumuza bugünkü anlamla ne gibi bir katkılar sağlanıyor? Sorusuna cevap arar isek; toplumdaki mevcut yapılanmayı ve sokakları izlediğimiz, insanların davranışlarını analiz ettiğimiz zaman pek katkı sağlandığını göremiyoruz.
Yıllara dayalı bir izleme yaptığımızda ise; günden güne ahlaki erezyonun artarak devam ettiğini net olarak hemen hepimiz görebilmekteyiz.
Aslında “Aile İçi Eğitim.” İçin; bir takım katkıların yapılmasını gerektirecek bir durum da söz konsu değildir. Nihayeti ailemizde bir ferdi ileriye, geleceğe yetiştirecek olan bizleriz.
O halde; evlatlarımıza
Davranış şekillerini;
Otobüste, alışverişte, çarşı pazarda, konuşma sırasında, misafirlikte, ev sahipliğinde, yemek yerken, telefonda konuşurken, internette iletişim kurarken, iş yerinde çalışırken; çocuklarla, beylerle, hanımlarla istişare ederken, ders verirken, ders dinlerken, ders anlatırken, istirahat sırasında, ödevlerimizi araştırıken, araç gereç ile çalışırken vb. gün içindeki bizim yapmamız gereken davranışlarımız nasıl olmalı ki; doğru olan yapılabilsin? Diye değerlendirmelerden sonra; “Bize nasıl davranılsın istiyor isek; aynı şekilde de bizim davranışlarımızın olması gerekir. Ana düşünce yapısını evlatlarımıza; gerek uygulamalı ve örnekleri ile ve gerekse anlatım ile öğretmeliyiz.
Sosyal hayat ve iletişimlerimiz de; davranışlarımızın yansıması olacağı için, davranışlarımızı ahlaki temeller üzerinde evladımıza öğretmek zorundayız. Bu öğretiyi, toplumdaki bütün aileler yaptığında, gayri ahlaki tutum ve davranışlar en aza indirgenecek, belli bir zaman sonra da son bulacaktır.
O halde; hangi hareket ve söz bizi rahatsız ediyor ise; bir düşünüp o davranışın yanlış olduğunu evladımıza kesinlikle net olarak öğretelim ki; “Bizim hoşnut olmadığımız bir eylem ve söylemi evlatlarımız başkalarına yapmasınlar.
BİR KİŞİ YAPMADIĞI BİR EYLEM İÇİN; BUNU YAPMAYIN DEDİĞİNDE ETKİLİ OLAMAYACAKTIR..
YANİ; SİGARA İÇEN BİRİSİ, “SİGARA İÇMEYİN.” DİYE NASİHAT EDERSE BU NASİHATİ ETKİLİ OLMAZ.
Bu noktadan hareket ederek;
Biz gün içinde davranışlarımızın, tefekkürünü yapıp, bu davranışlarımızı eleyip, hatalı olanları bir tarafa bıraktıktan sonra evladımıza nasihatlar ettiğimizde sözlerimiz etkili olacaktır.
İçki içen biri; evladına “Sakın ki; alkol aldığını görmiyeyim.” dediğinde, evladı ona tamam deyip, ebeveynin olamadığı, görmediği yerde alkol alacaktır.
Yasak ve cezai uygulamalar yerine, yani; “Şunu yaparsan döverim, bunu yapmazsan sakat ederim.” gibi sözlerin yerine, NEYİN NEDEN İYİ YAHUT İYİ OLMADIĞINI KESİN VE AYRINTILI OLARAK ANLATIP İZAH ETMEK ÇOK DAHA ETKİLİ OLACAKTIR.
Kendi çocukluğumuzu bir değerlendirdiğimizde; Benzeri davranışların ebeveynlerimiz tarafından bize yapıldığını fark edip hatırlayabileceğiz.
Eğitim verilerek yetişen insan “Ahlaki değerler üzerine.” Eğitimini alır ise; o kişiden etrafına kolay kolay her hangi bir zarar gelmez.
EVLATLARIMIZA İYİ ÖRNEK OLUP;
İTİKAT. TEVHİD VE AHLAK ÜZERE BİR NESİL YETİŞTİREMEYİ AMAÇ EDİNMELİYİZ.
GELECEKTE AHLAKİ DEĞERLERE ÖNEM VEREN BİR NESLİN YETİŞMESİ DİLEĞİ İLE SAYGILAR SUNUYORUM
Sevgi ÖZKAN
Kayıt Tarihi : 25.5.2011 16:51:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Sevgi Akkaya](https://www.antoloji.com/i/siir/2011/05/25/ahlak-ve-toplum.jpg)
Teşekkürler...
TÜM YORUMLAR (3)