Şairimiz Yavuz Bülent Bakiler, ‘Bizim Türkümüz’ isimli şiirinde; “—Bizim türkümüzde gurbet var artık./ Hasret var, yürek var, toprak var balam/ Gönlümüzü sımsıcak alan topraklar/ Tiyan-Şan, Kadır-Gan Dağları’na dek uzar/ Kim demiş vatanımız Edirne’den Kars’a kadar”
Bizim dilimizde, irfanımızda, tarihimizde; ‘—sömürge’ veya ‘—istila’ gibi bir kavram yoktur! .. İnsanı, ‘—eşref-ül mahlukat’ veya ‘—yaratılanların en şereflisi’ olarak gören bir ahlak vardır, bir ihlas, bir tefekkür vardır.
Bu milletin tarih boyunca, ‘—fethetmediği iklim, suyunu içtiği ve havasını solukladığı kara parçası kalmamış gibidir’ Türk gittiği yerde önce, ‘—gönülleri’ sonra da, ‘—toprağı’ fethetmiştir! .. Türk’ün adil yüzünde; ne kin vardır, ne nefret, ne gurur, ne kabaran bir öfke, ne intikam tohumları ve nede, ‘—gözyaşı ve kan lekesi’ Türk’ün hakim olduğu kara coğrafyası nasıl sürekli imar edilmişse; gönüllerde aynı şekilde şefkat ve merhamet nazarlarıyla imar ve ihya edildiğine tarihler şahadet ediyor.
“—Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz” bu coğrafya insanının, Irak’a ne kadar yakın ve bir anne şefkati kadar yürekten bağlı olduğunu anlatmaya yeter değil mi? .. “—Irak bize ırak değildir” sözü elbette, gökten zembille inmedi! .. O yakınlık, ruhumun derinliklerinde; ‘—türkülerimizle, hoyratlarımızla, manilerimizle’ yaşar! .. O sebepledir ki, ‘—kan damlayan gözyaşlarında biz varız’ bizlerden başkası değil! .. Şüphesiz ki, “—Peygamberlerin, sahabelerin, İslam alimlerinin ve evliyaların diyarı o masum topraklarda” biz olduk, bizlerin mahzun kalan gönülleri oldu! ..
Bağdat için kitaplar, romanlar yazıldı Anadolu’da! .. Musul, Kerkük,Süleymaniye için şiirler yazıldı, ağıtlar döküldü Anadolu’mda! .. O yürek parçalayan acılarla, ‘—gecenin ayaza çevirdiği soğukluk çöktü’ bütün bedenimize! .. Fatih Kısaparmak’ında dedikleri gibi, “—Savaşların yıkımlarını her zaman türküler söyler” Zalimin ahir zamana kadar, ‘—alçak yüzünü’ türkülerimiz ifşa etmiştir’..
Yakın tarihimize şöyle bir uzandınız mı? Üç kıtada tarihin en büyük devletini kuran Osmanlı’nın son iki asır içerisinde aldığı ağır yenilgiler, büyük toprak kayıpları ve özelliklede, ‘—Zağra Müftüsünün’ eserinde o dönemi anlatan hazin göç sahneleri! .. Türk’ün birçok cephede verdiği o şanlı mücadelenin bütün özetinde, ‘—Yemen Türküsü’ nü hala milletçe birlikte dinleriz! ..
Çekilen ızdırapları, zorlukları, ayrılıkları, yoklukları bir, ‘—destan havasında’ Türkülerimizde soluklarız! .. Çanakkale bir destandır değil mi? Kurtuluş Savaşı o destanın zafere taşıyan rağbetidir değil mi? . “—Çanakkale içinde aynalı çarşı’ ‘-Havada bulut yok’ ‘-Yörük Ali’ ‘—Asker Yolu Beklerim’ gibi onun gibi bu milleti bir Sakarya gibi, bir Fırat gibi duygu selinde birleştiren onlarca, yüzlerce türkümüz tarihimize, hatıralarımıza, geçmişimize ışık yakar! ..
‘—Estergon Kalasından’ nerelere doğru geldik; Şerife bacıların hatıralarına doğru yol aldık, türkülerimizle! .. ‘—Kırımdan gelirim’ türküsünün yanık sesiyle yankılandı Anadolu’mdaki cepheler! O cepheler, sırtında mermi taşıyan anaların, Kara Fatmaların, Nede Hatunların vakarları ile abideleşti! ..
Arif Nihat Asya’nın, “—Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor” mısraları okundukça bu milletin coğrafyanın nasıl vatan olduğunu bir daha derinden soluklarım; “- Şehitler tepesi boş değil,/Biri var, bekliyor.../Ve bir göğüs nefes almak için/Rüzgâr bekliyor./Türbesi yakışmış bu kutlu tepeye,/Yattığı toprak belli./Tuttuğu bayrak belli/Kim demiş Meçhul Asker diye? ”
M.Nihat Malkoç, ‘—Âh Bu Türküler’ isimli makalesinde şu ifadelere yer veriyorlar; “-Toplulukları millet hâline getiren unsurların başında millî ve manevî değerler gelir. Bunları yaşadıkça ve yaşattıkça milletçe kenetleniriz. Nasıl ki çimento taşları sıkı sıkıya birbirine bağlarsa örf ve adetler, kültürel birikimler de değişik unsurlardan meydana gelen toplulukları birbirine bağlar. Türküler bu değerlerin sese bürünmüş, nağmelere gömülmüş, notalarla örülmüş hâlidir. Türküler bizim sesimiz,yürek burkuntularımızdır çoğu zaman…Türküler Anadolu demek…. O coğrafyada acıları bal eden ve tahammülü destanlaşan şahsiyet abidelerinin gönül çağlayanı… Sinelere hapsedilen aşkların dilidir türküler… Kerem’in Aslı’sına, Mecnun’un Leylâ’sına, Ferhat’ın Şirin’ine, Tahir’in Zühre’sine söylediği yürek mektuplarıdır onlar…
Ege türküleri yiğitlik, Akdeniz türküleri melânkoli, Orta Anadolu türküleri hüzün, Doğu ve Güneydoğu Anadolu türküleri ağıt, Karadeniz türküleri kıpır kıpır hareket ve hayata bağlılık duygularıyla örülüdür. Her bölgenin türküleri ayrı bir yönümüzü işler nağmelerin sihirli atmosferinde…”
Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları vesilesi ile verilen o muhteşem konserlerde duyduğum heyecanda, BU MİLLETİN HAKİM OLDUĞU COĞRAFYAYI VATANLAŞTIRAN; ORALARDA GÖNÜL TAPUSUNU BIRAKAN TÜRKÜLERİMİZ OLDUĞU gerçeğini doyasıya yaşamamdır. Bu milletin kendi hal tercümesini anlatan türkülerimiz kadar sıcak ne olabilir ki! .. O türküler ki; Kerkük’ü de bana yakın kılmış; Kırım’ı da yanı başıma taşımış! .. Uluğ Türkistan’ı gönlüme sığdırmış, Kıbrıs’a sevdalarımı taşımış! .. Fırat kadar içten çağrısı olmuş, Yeşil Tuna’nın! .. Gönül coğrafyamın haritasını, türkülerim yazmış, bir kader ağı gibi türkülerim çizmiş! .. Türkülerimle gezer dolanırım hala, aşk ve sevda coğrafyamı, medeniyet dünyamı! ..
Kayıt Tarihi : 19.11.2007 20:39:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!