sarsak
tedirgin
beceriksiz bir çocuk gibi
öğreniyorum
dalgaya müzik katmayı
seni düşünmeyi öğreniyorum
gülümseyerek
sanki yolun sonu aya varacak
bir hayâl eksilecek dünyadan
alçı bulutla dans ediyorum işlek caddede
çello tutuyor elimden
derdinden dem vurup
yırtıyor kulağımı morun ötesi
martılara selâm söylüyorum
gemi güvertesinde
arka sesleri dinliyorum
arka sözleri
kendini yere atıyor keman
onu, gitarla aldatıyorum
Kayıt Tarihi : 1.8.2007 21:13:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
''Birşey'' ve ''metin'' sözcüklerini bilerek kullandım. Bilinen şiir özellikleri veya şairane yaslanışlar yok zira bu metinde.
Sanki bir düşsel gezinti.. Seslerle, görüntülerle ve zihinsel sıçrayışlarla beslenmiş...
arka sesler içerisine saklanmış gerçeklik olarak anlamak gerek onun yazılarında gerçekliği.. Ancak bu şekilde görüntü eğreltilemeleri ile müzik esintileri ile kapalı ifadelerle bir yere kadar dile getirilebilir bir gerçekliktir şaire göre gerçeklik..
soyutun, somutun yerini alıışını gözlemliyoruz bu metinde.
Keman gitar çello ruh sahibi olarak ve kişilik kazanarak bir nevi eşya fabl'ına yönelirler..
Sn Uluç izlediğim ölçüde öykü anı şiir gibi üsluplar arasında çok geçişken bir yapı ve yeni bir biçim oluşturmuştur..
Bu yüzden sözlerimin özü olarak şunu söylemek istiyorum..O içinde yaşadığı zaman dilimi içinde ''insan' ı bulup çıkaracak dili kurarken klasik tasniflere sığamamaktadır..Ve onun bu mütereddit yanı yazdığı şeylerin türünü belirlemekte zorlanışı veya bu intiba ile özellikle okuyucuya yazının türünü vurgulayışındaki titizlikten bile anlaşılmaktadır.
Aynur Uluç yazıları için topluca şu sözler söylense yeridir demek geliyor içimden...
O'nu yazın türü:
İdeal bir insan, idealize edilmiş bir insan peşinde olmaktan ziyade, yaşayan ve hisseden bir insanın kendi halinde'liğinin çağrışımlarına kulak kesilmesinin edebiyatıdır
ama keman eşliğinde belki de nostaljik bir parça çalarken sıkılmış şair ve son zamanların moda bir rock parçasında bulmuş huzuru ...
ya da başlığı en sonda yazmış olabilir..
ben genelde sakin bir parçayla bitiririm şarkı dinlediğimde ...
demek ki coşkuluydu o an !
tbr
Afili S bir -tire- Esler. Dalgaya müzik katma öğrenildiğine göre, o dalgaya kapılar müziğin duraklama sesi/notası. Bu daha çok yakıştı.
Bir tire, bir parantez sözcükleri harmanlayıp anlamını istenilen yöne çevirebiiyor. Minik jimnastikler açısından hoş da oluyor.
Çekici/cezbedici sesler ve esler. Sese müzik katılınca durulduğu bir noktası vardır.Müzik tüm seslerin/gürültülerin eslerle, seslerle, notalarla insan ruhunun keyif duyacağı şekilde terbiye edilmiş halidir.
Dalgaya müzik, O'nu beklerken gemiye iskele olmakcasına. Aya ulaşıldığında dünya eksilmesi olurcasına. Arka sözlerde, keman sızısının yükseltici haykırışı çello. Çello ellerde, ellerde çello, çello ormana haykırırır gibidir gemi güvertesinden. Arka sözlerde keman elemli kıvrılır, gitar dağıtır es'in boşluğunu.
TÜM YORUMLAR (6)