Adı Kostantinopolis'ti Şiiri - Yorumlar

Senem Aygül
405

ŞİİR


22

TAKİPÇİ

Bir kadın gördüm adı Kostantinopolis'ti
Oturmuş İstanbul Boğazına nazlı nazlı
Dayamış sırtını Karadeniz'e şuh bakışlı
Sağ ayağı Avrupa sol ayağı Anadolu

Saçlarını dağıtmış omuzlarından aşağı
Bir ucu Marmara diğer ucu Karadeniz

Tamamını Oku
  • Hayriye Aygül
    Hayriye Aygül 04.04.2020 - 23:52

    Hata :Kostanniyye yanlış,''Konstantiniyye'' dir ,özür dilerim.

    Cevap Yaz
  • Hayriye Aygül
    Hayriye Aygül 04.04.2020 - 23:47

    Değerli Yorumcular,
    Mavi Yıldızlı Şiir'ime olumlu vaya olumsuz yorum yazan ellerinize sağlık.Herkes elbette benim gibi düşünmek zorunda değildir.Ben yarım asırdır Avrupa'da yaşayan hemen hemen bütün ülkelerini dolaşan,asırlarca imparatorluklara ve krallıklara başkent olmuş mega kentleri görmüş biri olarak,tekrar ediyorum ,İstanbul hala hor kullanılan dünyada hiçbir şehirle mukayese edilemeyen bir değerdir.Yazdıklarım gözlemlerimdir.Her yaz tatilinde İstanbul'u izlerken yüreğim burkuluyordu.Paris ,Londra,Viyana ,Prag,Hamburg,Berlin,gelişip büyürken geçmiş tarihin izlerini silmeden düzenli ve planlı bir şehir olarak kalmasına önem verdiler.Beton rantını öne çıkartıp,tarihi dokuyu gölgelemediler.Şehirlerin doğal yapısını bozmadılar.Ayrıca tarihi ezber değil,gerçeğini bilmek gerekir.Bakın bir alıntı:

    ''Asıl Rumca'dan gelen isim İstanbul''

    Oprah Winfrey, Colin Powell, Madeleine Albright, Calvin Klein'ın da aralarında bulunduğu dünyaca ünlü isimlere rehberlik yapan Saffet Emre Tonguç, Türk insanının, şehrin Rum ya da Yunan geçmişini hatırlattığı gerekçesiyle Konstantinopolis ismini sevmediğini ifade ederek, ''Asıl Rumca'dan gelen isim İstanbul. İmparator Konstantin Roma'dan gelerek şehri kuruyor ve kendi adını veriyor. Aslında adam İtalyan ve Rumca tek kelime bilmiyor'' diye konuştu.

    Cumhuriyetten sonra resmi olarak kullanılmaya başlanan İstanbul isminin, Rumca'dan geldiğini ve geçmişte de kullanılan bir isim olduğunu ifade eden Tonguç, İstanbul'un kelime olarak kökeninin ''şehre'' demek olan ''stan'' ve ''şehir'' anlamında ''polis'' kelimelerinin birleşiminden geldiğini anlattı.

    Tonguç, ''Neden 'Stanpolis' demişler? Çünkü buraya gelen insanlar, yolda şehri sorarlarmış, 'Şehre nasıl gidebiliriz?' diye. O yüzden de şehrin adı 'Stanpolis' olarak kalmış ve zamanla İstanbul'a dönüşmüş'' dedi.

    Osmanlı'da şehrin ''Konstantiniyye'', ''Asitane'', ''Dersaadet'' gibi bir çok ismi bulunduğunu belirten Tonguç, cumhuriyetle birlikte İstanbul adının kullanılmasının bazı sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

    Çeşitli dil ve medeniyetlerde farklı şekillerde adlandırılan İstanbul, Grekçe'de ''Vizantion'', Latince'de ''Bizantium, Antoninya, Alma Roma, Nova Roma'', Rumca'da ''Konstantinopolis, Istinpolin, Megali Polis, Kalipolis'', Slavca'da ''Çargrad, Konstantingrad'', Vikingce'de ''Miklagord'', Ermenice'de ''Vizant, Stimbol, Esdambol, Eskomboli'', Arapça'da ''Bizantiya, el-Mahsura, Kustantina el-uzma'', Selçuklular'da ''Konstantiniyye, Mahrusa-i Konstantiniyye, Stambul'' ve Osmanlıca'da ''Dersaadet, Deraliyye, Mahrusa-i Saltanat, Istanbul, Islambol, Darü's-saltanat-ı Aliyye, Asitane-i Aliyye, Darü'l-Hilafetü'l Aliye, Payitaht-ı Saltanat, Dergah-ı Mualla, Südde-i Saadet'' isimleriyle anılmış.
    Osmanlı İmparatorluğu, 1004 yıl ''Byzantion'', 1116 yıl da ''Konstantinopolis'' olarak adlandırılan şehri fethettikten sonra isminin ne olacağı konusunda tartışmaya girmedi.

    Osmanlılar ne diyorlarmış?

    1-Kostaniyye
    2-Stanpolis
    3-Desaadet
    4-Asitane
    5-Darülhilafe
    6-Makarrı Saltanat
    7- Cumhuriyet ilanından sonra İstanbul olarak değişt

    ''AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Yenikapı'da bulunan kalıntılarla tarihi 8500 yıl önceye dayanan şehre, MÖ 667'de Antik Yunanistan'daki Megara'dan gelen Dorlu Yunanlı yerleşimciler bir koloni kurdu ve yeni koloniye kralları Byzas şerefine ''Byzantion'' adını verdi.

    Kente, 330 yılında Roma İmparatorluğu'nun başkenti ilan edilince Latince ''Yeni Roma'' anlamına gelen ''Nova Roma'' adı konuldu, ama bu isim çok benimsenmedi. 337 yılında İmparator I. Konstantin'in ölümüyle kentin adı onun şerefine ''Konstantin'in kenti'' anlamına gelen ''Konstantinopolis''e çevrildi. Konstantinopolis, Bizans İmparatorluğu boyunca kentin resmi adı olarak kaldı.''

    Değerli yorumcular,
    Bazı gerçekleri hasıraltı edemeyiz, gerçeklerle yüzleşmezsek huzurlu bir toplum olamayız.Saygılarımla

    Cevap Yaz
  • İsmail Kızılay
    İsmail Kızılay 03.03.2017 - 23:59

    Bir kadın gördüm adı Kostantinopolis'ti
    Oturmuş İstanbul Boğazına nazlı nazlı
    Dayamış sırtını Karadeniz'e şuh bakışlı
    Sağ ayağı Avrupa sol ayağı Anadolu

    iSTANBUL ANCAK BU KADAR GÜZEL ANLATILABİRDİ,KUTLARIM SEVGİLİ ŞAİR.yuvasız kuş

    Cevap Yaz
  • Ömer Gündoğan
    Ömer Gündoğan 30.11.2015 - 01:14

    harika bir çalışma emek verilmiş zaten günün şiiride seçilmiş kutlarım senem hanım saygılarımla++++10

    Cevap Yaz
    Hayriye Aygül

    Ömer Gündoğan ,
    Çok teşekkür ederim,selam ve saygılarımı sunuyorum.

  • Bülent Arkan
    Bülent Arkan 19.10.2015 - 20:20

    Bir kadın gördüm adı Kostantinopolis'ti
    Dudakları kiraz rengi gözleri deniz mavisi
    Sinesinde barındırır bir tarafında
    Sultan Ahmet diğeri Ayasofya Camii....... Harika bir şiir okudum kaleminiz daim olsun ilhamınız eksilmesin.Tebrik ederim.Ah istanbul her yerin tarihti senin Şimdi neredesin.

    Cevap Yaz
    Hayriye Aygül

    Sayın Bülent Arkan yorumunuza teşekkür ederim,selam ve saygılar.

  • Hadi Gezgin
    Hadi Gezgin 14.10.2015 - 12:02

    HARİKAYDI tebriklerimle sygılar.
    almanyadan bakınca istanbul tasviri.

    Cevap Yaz
    Hayriye Aygül

    Hadi Gezen teşekkür ederim,selam ve saygılar.

  • Filiz Kalkışım Çolak
    Filiz Kalkışım Çolak 22.06.2015 - 21:28

    tekrar tekrar büyük zevkle okudum kaleminizden...kutluyorum szi Senem hanım benden tm puan bu şahane çalışmanıza..

    Cevap Yaz
    Hayriye Aygül

    Filiz Kalkışım Çolak,
    Yorumunuza teşekkür ederim,sevgilerimle yanaklarından öpüyorum.

  • Mehmet Halil
    Mehmet Halil 24.03.2015 - 22:56

    İstanbul için hep toz pembe şiirlere alışınca, Kostantinapolis ve İstanbul farkı, insanı üzüyor tabi... Ne yazık ki şairimiz gerçekçi. Bir dünya güzeli, Feodal Bey'lerin eline düşerse düşünün artık... Pardon düşünmemize gerek yok. İşte önümüzde tekrar tekrar okuyup düşünelim derin derin... Şiir sanat yoluyla Dünyaya, şehirlere insanlara çeki düzen verme okuludur... Sevgiler saygılar şairine...

    Cevap Yaz
    Hayriye Aygül

    Sayın Mehmet Halil Bey,
    Çok değerli yorumunuzla beni onurlandırdınız.Aynen duygularımıza esir olmadan tüm çıplaklığıyla gerçekleri farkedersek,hatalarımızı düzeltme şansımız olur diye düşünüyorum.Şu an betonlaşan bir İstanbul'dan Türk Milleti'ne hayır gelmez, son yeşil alanlarıda ha havaalanı,ha cami,ha köprü
    ,tünel ve çok şeritli yollarla yağmur suyunu emecek bir karış toprak bırakmadılar.İstanbul artık nefes almakta zorluk çeken bir metropol, yeniden yeşil alanlar yaratılmazsa, İstanbul Boğazı kıyısı SİT ALANI olarak koruma altına alınmazsa bir BETON MEZARLIĞINA ADAY BİR KENT OLACAK VE OLDU DA. Selam ve saygılarımla

  • Leyla Dereli
    Leyla Dereli 24.02.2015 - 20:16

    1453-kostantilopolis....2015-istanbul, şiirin konusu olan istanbul,günümüzde büyük değişimlere uğraması çok doğal ve 21'inci yüzyıla çehresini adapte edecektir,bu tarihi kentimizi dünle mukayese ettiğimizde ise artısı ile eksisi ile,politik siyasi düşünceler fikirler öne çıkacaktır..şuan gökdelenlerde var gecekondularda var,yaklaşık 20 milyon insan'ın yaşadığı mega bir kent istanbul,istanbul!un dünü bügünü tüm olumsuzlukları ile kaleme alınan bir şiir, emeğinize sağlık.

    Cevap Yaz
    Hayriye Aygül

    Sayın Leyla Dereli,
    Tarihinde çeşitli uluslara başkent olmuş şehirler el bebek gül bebek bakılır ki,geçmiş tarihi yüzü silinmeden geleceğe adapte olabilsin.Bana sorarsanız yazdıklarım fazla değil eksiktir.Hayalimdeki İstanbul Boğazı yemyeşil parklarla dünyanın yedi harikası olan İstanbul'a çok yakışırdı.Şu an devedikeni beto binalarla sahilleri beton çöplüğüne dönmüş bir yüzü var .Selam ve saygılarımla.

  • Senem Aygül
    Senem Aygül 24.02.2015 - 18:47

    Değerli Yorumcular,
    İstanbul benim için dünyanın yedi harikasından biridir.Doğal yüzünü bozmadan,gerçek kimliğini değiştirmeden zamana uyarlanması normaldir.Milyonlara ev sahipliği yaparken ,insanlara yaka silkeleten bir şehir değil,keşke semtlere dağıtılmış,yemyeşil parklarıyla,deniz kıyısında denize giren insanlarıyla kalabilseydi?Adalar ve karşı kıyılar arası Kuzey Anadolu deprem hattı üzerinde oluğunu bile bile,Tuzla,Pendik,Kartal,Maltepe,Küçükyalı ve Bostancı sahilleri tamamen doldurulmuş,o güzelim Süreyya Paşa Plajı yerine beton sahil şeridi yapılmış.Son yapılan Sahildeki park ile Maltepe estetik yüzünü kaybetmiş oluyor.Ben Avrupa'da geçen yarım asırlık ömrümde doğallığı bu kadar hor kullanılan bir şehir görmedim.Yinede olumlu ve olumsuz yorumlarıyla şiirime kattıkları değer nedeniyle herkese teşekkür ediyor,saygılarımı sunuyorum.

    Cevap Yaz

Bu şiir ile ilgili 36 tane yorum bulunmakta