Her ne kadar doğumla birlikte çocuk üzerinde ailenin dünya görüşü, meşrebi, yaşama bakışı onun düşünce sistematiğini oluşturmasında ve geliştirmesinde belirleyici bir rol oynuyor olsa da kişi daha önceden kendisi için seçilmiş olanı sorgulayıp, çevresel etkilere ve eğitimine paralel olarak asıl kararını zaman içinde kendi özgür iradesiyle verir, vermelidir.
Akıl ve iradesi bunu yapmaya muktedirdir.
Ailesi tarafından ona sunulmuş olanı kabul etmesi pekâlâ mümkün olmakla birlikte, bir karar verme zamanının geldiğine inandığı an, kişinin ulaşacağı bilgiyi iyi etüt etmesinde sayısız yararlar vardır.
Eksik bilgi yanlış kararlar alınmasına sebep olabileceği için insanın hayatını birinci dereceden etkiler ve birey için sonuçları bakımından telâfi edilemez bir durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.
İşte tam da bu yüzden bireysel özgürlüğün en temel öğesi olan düşünme ve algılama yeteneğini her hangi bir ideoloji ya da düşünce sistemine bağlanmak hevesi içine girmeden önce kişi dikkatli ve sorgulayıcı olmak zorunluluğunu kendisinde duymak durumundadır.
Ne kadar mantıklı görünüyor olursa olsun insanın aklına yatan her düşünce doğru olmayabilir. Ulaşılan bilgi mutlaka daha geniş kaynaklara inilerek derinlemesine incelenmeli ve araştırılmalı, eksik hiçbir şey bırakılmamaya çalışılmalı, bir karar verilecekse eğer, ondan sonra verilmelidir.
Uzun lafın kısası: Acabaları sık sık kullanmanın insana hiçbir zararı olmaz. Bilâkis onun her an uyanık olmasını ve daha az hata yapmasını sağlar. (mı acaba?) 14.01.1995
Kayıt Tarihi : 16.2.2009 14:06:00
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
ke$keden daha güzeldir acaba..
karar vermek için acabalar $art ama fazlası da kararsızlığa sebep.. derler ya en kötü karar kararsızlıktan iyidir:)
en doğru ve güzel kararlar bizimle olsun :)
TÜM YORUMLAR (4)