Soru: Kefir içmek helalmidir.
Cevap:
Kefir denen içeceğin helal veya haram olduğunu söylemeden önce kefirin ne olduğu hakkında bilgi vermek gerekir.
Kefir:
Kökeni Kafkas Dağlarında yaşayan topluluklara dayanan ve günümüzde dünyanın pek çok ülkesinde tüketilen kefir, kısaca fermente süttür. (mayalanmış süttür)
Kefir inek, koyun ve keçi sütünden hazırlanabilir. Fermantasyon (mayalama) sürecinden geçtiği için tadı hafif ekşidir. Sütten farkı “iyi” olarak tabir edilen ve sindirime yardımcı olan bakterilerden süte oranla daha zengin olması ve kısa sürede bağırsak hareketi sağlamasıdır. Aynı zamanda, genel sağlığa katkıda bulunduğu bilinen pek çok vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir içecektir.
Kefir mayalanmış, ekşitilmiş bir ürünüdür.
Her ürün mayalanma aşamasında doğal olarak derecesine göre alkol üretir.
Kefirin de mayalama sürelerine bağlı olarak alkol derecesine göre tatlı kefir, orta sert kefir, sert kefir diye adlandırılan üç çeşidi mevcuttur.
Uzmanlarından alınan bilgilere göre mayalama süresi uzadıkça kefirdeki alkol oranı da artmaktadır. Mayalama süresinin 12, 24, 48, 60,72 saat gibi değişik saatlerde gerçekleştiği söylenmektedir.
Belirtilen sürelerde meydana gelen alkol miktarı, geçen zamanla doğru orantılı olarak azalıp çoğalır.
İmalatın doğasından kaynaklanan alkol tatlı kefirde çok düşük oranlarda olduğu için sarhoşluk vermediği, kaseden bir alkol üretimi yapılmadığı için fıkıhen haram sayılan alkollü gıdalar arasına girmez.
Türkiye’de tatlı kefir üretilmekte olup, tatlı kefir, gıda olarak tükettiğimiz sirke, şıra, turşu, boza, ekmek gibi temel tüketim maddeleri ile portakal, limon, mandalina vs. gibi narenciye türü meyvelerindeki meşru oranlarda bir alkol ihtiva ettiğinden fakihlerimiz tarafından helal hükmü verilmiştir.
Helallik hükme esas teşkil eden değerlendirme, kasti alkol üretimi olmadığı, keyif verici bir içecek olmayışının yanı sıra, sağlık açısından insan vücuduna sağladığı faydaları da göz önünde bulundurulduğunda helalliği hakkında hiçbir şüphe kalmamaktadır.
Helallik nedenlerini tekrar gözden geçirecek olursak;
Kasdi bir alkol üretimi olmayışı, doğal oluşum sonucu meydana gelen alkolün sarhoşluk verecek bir ihtimalinin olmayışı, vücudun bağışıklık sistemini düzenlemesi, özellikle sindirim sisteminde meydana getirdiği etki ile kabızlık ve hazımsızlık gibi mide ve barsak çalışmalarını düzenler. Barsaklardaki zararlı bakterileri dışarı atması ve daha sayılabilecek birçok faydalarından dolayı insan sağlığı açısından önemli bir besin olduğu da işin uzmanları tarafından ifade edilmektedir.
Kefirin kullanımı için helal kabul edilmiş olmakla beraber, “kulû veşrebû ve lâ tusrifû, innehu lâ yuhıbbul musrifîn” yiyin için fakat israf etmeyin, çünkü Allah müsrifleri sevmez. Araf 7/31 Ayetinin ikazını da dikkate alarak bütün helal harcama ve tüketimlerimizde olması gerektiği gibi iktisat kuralınıda unutmamalıyız.
Çünkü Allah cc. “yiyin için fakat israf etmeyin” derken israf etmemenin mevhum-i muhalifi yani zıddı tasarruf ediniz kuralı içinde lezzet düşkünlüğü ile sağlığımızı koruma adına tükettiğimiz kefiri israf yolu ile zararlı hale getirip hem din hem sağlık açısından saknıcalı ve sabıkalı hale getirmeyelim.
Sağlık açısından önemli faydaları olmakla beraber, yüksek kalori ihtiva ettiği için aşırı kullanımının obeziteye zemin hazırlayacağını da unutmamak gerekir.
Necdet EREM
Necdet EremKayıt Tarihi : 19.4.2015 19:08:00
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
![Yıldız](/Content/img/y_0.png)
© Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve / veya temsilcilerine aittir.
![Necdet Erem](https://www.antoloji.com/i/siir/2015/04/19/4-sual-kefir-icmek-helalmidir.jpg)
Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!