19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

Bedrettin Keleştimur
417

ŞİİR


4

TAKİPÇİ

19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları

Mütevazı bir şekilde ilki 1992 tarihinde, Av. Fikret Memişoğlu anısına yapılan Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarının nasip olursa, 19.sunu 22–25 Eylül 2011 Tarihlerinde yapılacak…
Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları, her yıl bir önemli şahsiyetin anısında yapılmaktadır…
Bu şahsiyetler arasında; Av. Fikret Memişoğlu, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Cenani Dökmeci, İshak Sunguroğlu, Şair Hacı Hayri Bey, Fethi Gemuhluoğlu, Ahmet Kabaklı, Bahtiyar Vahapzade, Nüzhet Dede, Elmas Yıldırım, Mağcan Cumabay, Cengiz Aytmatov, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Yesevi gibi gönül coğrafyamızın her bir abide şahsiyetlerini sayabiliriz…
19. Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları ise, İstiklal Marşımızın Yazarı Rahmet Mekan Mehmet Akif Ersoy Anısına yapılacak…
Bizler Akif’in şahsında; Hakk’ı, Hürriyet, adaleti, dürüstlüğü, doğruluğu velhasıl bu milletin var olması gereken kimliğini, tarihi yürüyüşünü konuşacağız…

1992 tarihinde, bu şehirde bir ‘edebi meşale’ yakılmıştır… O meşale, gönül coğrafyamızda bir kutlu şölene dönüşmüştür; Elâzığ’da, tarihimize, kültürümüze, irfanımıza, bilumum güzelliklerimize ve bizleri bir araya getiren değerlerimize, ‘merhaba’ demişiz!
O ses yankılanmış! Ta Doğu Türkistan’lara kadar… Elâzığ, uluslar arası Hazar Şiir Akşamları vesilesiyle, İsa Yusuf Alptekin’i konuk etmiş… Kadirşinas dost Şener Bulut, “Türk Dünyası Hizmet Ödüllerinin gerçekte biz ilkini, Doğu Türkistan Türklerinin efsanevi Lideri İsa Yusuf Alptekin’e verdik” derler! Çok doğru…

1992 Tarihinden itibaren Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarının, ‘Güldesteleri’ hazırlanmıştır… Bu eserleri, her biri tarihi birer vesikadır…
Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları, sadece bir şiir toplantısı olarak anılmamalıdır… Elâzığ’ın bizim gönül coğrafyamızda, en etkili ve duyarlı bir tanıtım toplantısıdır… Elâzığ’a, her yıl Türkiye’den ve Türkiye dışından; yaklaşık 13 ülkeden 50 ila 70 arasında çok önemli misafirler katılmaktadırlar! Bunların her biri, bu şehrin gönüllü elçileridir! Şehri, Kömürhan Köprüsünün ötesine taşıyan, ‘köprü ayaklarıdır’

Buradan nereye geleceğim; Struga Şiir Akşamlarına…
Struga, Makedonya’nın Güneybatısında Ohri Gölü kıyısında bulunan şirin bir şehir…
Struga Şiir Akşamlarının bu yıl, 50.si yapıldı…
Bu yıl Struga Şiir Akşamlarına, 5 kıtadan, 70 farklı ülkeden 150’den fazla şair katılmış bulunuyor… Buradan, bütün dünyaya, ‘barış ve hoşgörü’ mesajları gönderiliyor, şüphesiz…
Şimdiye kadar, Struga Şiir Akşamlarına, ‘dört bin şair’ katılmış! Türkiye’den, 1974 Tarihinde Struga Şiir Akşamlarına katılan Türk Şairi Fazıl Hüsnü Dağlarca’ya, ‘Altın Çelenk Ödülü’ verilmiş!
Struga Şiir Akşamları artık, UNESKO’nun himayeleri altında yapılmaktadır!
Şimdi burada şu önemli teklifi bir dosya halinde UNESKO’ya götürebiliriz; Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarının önümüzdeki yıl içerisinde, “20” yapılacak! Bütün edebiyatçıların, sanatkârların, katılımcıların ‘ortak kanaati…’ Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları; Struga Şiir Akşamları gibi disiplinli, uzun soluklu, sanat ve edebiyat dünyasına en fazla hizmeti ve katkıları olan bir faaliyettir…
O halde, Uluslar arası Hazar Şiir Akşamlarının; 20 Yılının öncelikle UNESKO’nun himayelerinde yapılması yönünde ciddi çalışmalar yapılması…
Ve bu edebi hareketin doğuşundan günümüze kadar, ‘hizmetleri’ olan (Elâzığ ve Elazığ Dışındaki) Kişi, Kurum ve Kuruluşlara, ‘Üstün Hizmet ve Onur Belgeleri’ verilmelidir!
*
Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları, 2003 Tarihinden itibaren verilmeye başlanan, “Türk Dünyası Hizmet Ödülleri” ile daha da zenginleşmiştir…
Bilindiği gibi Türk Dünyası Hizmet Ödüllerinin ilki;
2003 Yılı, KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Rauf Denktaş’a…
2004 Yılı, Batı Trakya’ya; Gümülcine Müftüsü Mehmet Emin Aga ile İskeçe Müftüsü İbrahim Şerif’e…
2005 Yılı, Kazakistan Cumhurbaşkanı, Nur Sultan Nazarbayev’e…
2006 Yılı, Türk Dünyasının tanınmış Kırgız Yazarı, Cengiz Aytmatov’a…
2007 Yılı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, İlhan Aliyev’e…
2008 Yılı, Turan Vakfı Başkanı, Prof. Dr. Turan Yazgan’a…
2009 Yılı, Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi Başkanlığı’na(TİKA) verildi…
2010 Yılı, yani bu yıl Türk Dünyası Hizmet Ödülü, 19. Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları Faaliyeti çerçevesi’nde; Kırım Trüklerinin Efsanevi Lideri Mustafa Cemiloğlu’na verilecek…

“Yaşanabilir İller” sıralamasında; 19.sırada yer alan Elâzığ, “Kişi başı gelir sıralaması”nda ise 10 bin 881 TL gelirle, 46. sırada yer almaktadır…
Şunu öncelikle ifade etmeliyim ki, Elâzığ kendisini bu coğrafyada, daha üst sıralara taşıyacak ‘zenginliklere’ sahiptir! Öncelikle, o zenginliğin ‘farkındalığı’ çok önemlidir!
Her yıl, 20 milyon km2’de yer alan; bir büyük coğrafyayı, ‘Hazar’da buluşturuyorsunuz… Tarihi çok önemli mesajları buradan veriyorsunuz… Burada, Gaspıralı İsmail’in başlattığı bir büyük düşünce hareketine ‘ev sahipliği…’ yapıyordunuz!
O halde, Hazar’ı; onun duruluğunda, berraklığında, sıcaklığında, bilumum zenginliklerinde yaşamalı/veya yaşatmalıyız…
Velhasıl Uluslar arası Hazar Şiir Akşamları, Elâzığ’ı ve Elâzığ ismini doruklara taşımakta olan çok önemli edebi bir kurultaydır… Türk Dünyasının, Elâzığ’da; Hazar’da kurulan sofrasıdır!
Hazar, inşallah ilânihaye gelişerek, serpilerek, büyüyerek ve kendi ideal yürüyüşüne uygun olarak yaşayacaktır…

Bedrettin Keleştimur
Kayıt Tarihi : 8.9.2011 00:13:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.

Bu şiire henüz hiç kimse yorum yapmadı. İlk yorum yapan sen ol!

Bedrettin Keleştimur