----------------------Ülkemde Mülteciyim

Nilgün Acar
380

ŞİİR


3

TAKİPÇİ

----------------------Ülkemde Mülteciyim

ÜLKEMDE MÜLTECİYİM.
Hayatın bu yüzüyle de karşılaştım. Birçok insan aynı durumda, ama farkında-bilincinde değiller. Ne yazık?
Evime yakın bir sokak mı deyim? Cadde mi deyim? Bilmiyorum. İşte, ikisinin arası, upuzun bir yerde, ben de stand açıyorum.
Yıllardır, kaldığım kurumda, engelli gençlerin ve kendimin, üretimlerimizi satmıştım, hep gönüllü olarak. Kermeslerde, görevliydim sürekli. Onurla-gururla, çok severek yapmıştım satışları. Alışığım standlara. Bir de, Alanyum deneyimim var.
Ama bu kez, hiç sevmiyorum yaptığım işi. Ben evrenselim. Katı ve tutucu değilim hiç. Burada her şey, turistlere yönelik. Birkaç liralık satış için, yapmadığımız şaklabanlık kalmıyor.
Onların dilini de konuşmak zorundayız. Tamam, hepimiz başkalarına hizmet ediyoruz, bir biçim de. Toplumsal yaşamın kurallarından birisi bu. Ama öyle bir ortam ve hava oluşuyor ki… Sanki onlar bu ülkenin sahibi, bizler de mülteci-köleleriz. Üstelik, mülteci haklarına bile sahip değiliz.
Konuk olarak ağırlamak başka. Biz zaten, misafirperver bir milletiz. Bu çok güzel. Ama hayatını kazanmak için, onlardan para koparmaya çalışmak, acı geliyor bana. Hem de çok acı.
Satmak istediğin malzemeyi beğendirmeye çalışmak. Bir sürü dil dökmek. Bana da gelsinler diye beklemek. Bakmadan geçip gidenlere seslenmek. Ve onların yüzündeki-bakışlarındaki küçümsemede ezilmek. Çok, çok kötü.
Neden bu işi yapmak zorunda bırakılıyoruz? Benim garip insanım, birçok şeyin farkında değil. Kazanmak zorunda olduğu para önemli. Çaresiz bırakılmış. Bu yolu bulmuş.
İlginç ve komik olan bir şey de, hemen hemen herkesin aynı ya da çok benzer şeyleri satması. Böylece: Hem kendi kazanamıyor. Hem de arkadaşının-komşusunun ekmeğine engel oluyor. Güler misin? Ağlar mısın? Herkes, farklı şeyler yapsa? Daha çok kazanırlar.
Ben, ilk olanakta, stand işini bırakacağım. Başka işler araştırıyorum. Dilerim olur. Sessizce oturuyorum masamda. Sadece, gülümseyerek bakıyorum. Bazıları, almasalar da, gülümsememe karşılık veriyor. Bazıları da, kendiliğinden geliyor masama. Kibar ve sakin, iletişim kuruyorum. Biraz İngilizcem var. İşaretlerle filan anlaşıyoruz.
Bakalım ne olacak? Bu işi sevmiyorum. Kendimi, dilenci ya da dilimin varmadığı, bir şey gibi duyumsuyorum. Umarım, zorunlu kalmam. Bu duyguları sevmiyorum. Ülkem gitme! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !
Nilgün ACAR 19. 06. 2010 ALANYA-EVİM.

Nilgün Acar
Kayıt Tarihi : 20.6.2010 14:06:00
Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Yıldız Şiiri Değerlendir
Yorumunuz 5 dakika içinde sitede görüntülenecektir.
  • İsmihan Erdoğmuş
    İsmihan Erdoğmuş

    SEVGİLİ NİLGÜN SENİ O KADAR İYİ ANLIYORUM Kİ...KEŞKE BUNLARI YAŞAMASA İNSANLAR AMA NE YAZIK Kİ BUNA MECBUR BIRAKILIYORUZ...
    UMARIM DÜŞÜNDÜĞÜN GİBİ BİR İŞ EDİNİR VE HİÇ OLMAZSA HUZUR İÇİNDE ÇALIŞIRSIN CANIM...İYİ AKŞAMLAR DİLİYORUM...SEVGİMLE.

    Cevap Yaz
  • Cevat Çeştepe
    Cevat Çeştepe

    Kötü olan belki beklentilerin maddi yönünün karşılanamıyor olması. Ama güzel olan da herkesle beraber olabilmek .. Bir yerde yaşam perspektifi gibi... Üstteki boyalı camın altında kalanlar yani...

    Yüreğinize sağlık sayın Nilgün Acar... Gönlünüzden geçenlerin olması dileği ile ..
    Kutluyorum çalışmanızı, saygı ile .....

    Cevap Yaz

TÜM YORUMLAR (2)

Nilgün Acar